© Publicitātes foto

Saulesbrilles ir viens no galvenajiem pavasara aksesuāriem, kas ļaus bez bažām ieskatīties saulei tieši acīs, radīs vieglas noslēpumainības efektu un ļaus paslēpties no kaimiņiem.

Tās ir ne tikai funkcionāls aksesuārs aizsardzībai no UV stariem (starp citu, pastāv uzskats, ka tās droši valkājamas cauru gadu, jo saule taču nespīd tikai pavasarī), stilīgas un modernas saulesbrilles piedod tēlam noteiktu raksturu, ko vēlamies translēt un atkarībā no izvēlētās formas var pat nedaudz mainīt ārieni.

Šķiet zināmākā saulesbriļļu stilistikas ikona ir Anna Vintūra (Anna Wintour, Vogue žurnāla galvenā redaktore), kas šo aksesuāru izmanto ne tikai praktiskos nolūkos, arī modes dizainera Kārla Lāgerfelda (Karl Lagerfeld, modes nama Chanel vadošais dizainers līdz 2019.gadam) raksturīgākais un atpazīstamākais stila elements bija tieši melnās saulesbrilles. Tāpat ikoniskais aktrises Odrijas Hepbernas (Audrey Hepburn) tēls filmā Brokastis pie Tifānijas (Breakfast at Tiffany’s, 1961).

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Izvēloties saulesbrilles, tieši tāpat kā optiskās brilles, ir jāņem vērā gan sejas forma, gan matu krāsa un sejas vaibsti, un, starp citu, arī kopējais ģērbšanās stils. Un, lai gan neviens neliedz šos vispārīgos ieteikumus apiet, tomēr pareizi piemeklēta saulesbriļļu forma izcels jūsu ārieni, līdz ar to ilgāk kalpos un to vieglāk būs integrēt garderobē.

Patiešām labā un profesionālā optikas salonā speciālisti palīdzēs ar šo uzdevumu tikt galā, bet dažus ieteikumus ir vērts zināt pašiem - smalkiem sejas vaibstiem labāk piestāvēs smalkāki saulesbriļļu rāmji, un, ja vēlme pēc biezākiem rāmjiem ir nepārvarama, tad harmoniskāk izskatīsies caurspīdīgi vai neitrālas gammas toņi.

Pretējā gadījumā izteiksmīgi saulesbriļļu ietvari būs aktīvāki par seju un āriene nedaudz “pazudīs” aiz izvēlētiem ietvariem. Savukārt izteiksmīgu sejas vaibstu īpašniecēm tieši šādi aktīvi un kontrastējoši ietvari derēs ideāli.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Ir vēl virkne nianšu, ko vērts ņemt vērā, kā piemēram, konkrēta sejas forma, deguna augstums un uzacu forma, taču to smalkāk var iztaujāt kompetentam konsultantam vai stilistam - ir ietvaru formas un izmēri, kas ļaus izskatīties jaunākai vai pretēji - nopietnākai un solīdākai, ja ir nepieciešams radīt noteiktu iespaidu, piemēram darba vidē.

Nedrīkst aizmirst, ka nozīmīgs faktors ir arī briļļu lēcas jeb stikli - acu veselībai noteikti vērts noskaidrot, kāds ir to UV aizsargfiltrs (kopā tie ir četri, marķēti ar numerāciju no 0-4), kas pasargā acis.

Šoreiz aplūkosim, kādu formu ietvari ir šā gada aktuālākie un stilīgākie, lai zinātu, kurām tendencēm ir vērts pievērst uzmanību.

Vērts zināt arī vienu no labās etiķetes likumiem - sarunas laikā ar otru cilvēku vienmēr un visur labais tonis būs kaut uz īsu brīdi saulesbrilles noņemt. Tā ir cieņas izrādīšana sarunbiedram. Tāpat par nelāgu toni uzskata tās uzbīdīt uz galvas, aizkabinot aiz matiem kā matu stīpiņu - tieši tāpēc eksistē futrālis.

Klasiskās “kaķa acs”

Publicitātes foto

Šī forma šķiet nav nekad izgājusi no modes un ir viena no pārlaicīgajām retro stila klasiskām vērtībām - to dievināja teju visas Holivudas kino ikonas, sākot no Merilinas Monro (Marilyn Monroe) līdz Sofijai Lorēnai (Sophia Loren) un Greisai Kellijai (Grace Kelly).

Savu nosaukumu šī saulesbriļļu forma ieguva, pateicoties viegli izstieptai uz augšu ārējā augšējā rāmjai formai (kas tiešām atgādina kaķa aci) un diezgan biezam rāmim.

Šis klasiskais modelis ir piemērots visiem un visbiežāk jebkuras sejas formai piedos magnētisku pievilcību. Kaķacs formas saulesbrilles pavasara/vasaras 2024 kolekcijās piedāvāja Celine, Prada, Gucci, The Attico, Louis Vuitton un daudzi citi dizaineri un jebkurš mass market zīmols kā H&M, Zara vai Mango noteikti piedāvā alternatīvu, ja nav vēlme šķirties no prāvas naudas summas. Te gan jāatceras jau iepriekš minētais par lēcu kvalitāti, kas nekaitē acīm.

Aviatori biezos rāmjos

Publicitātes foto

Aviatori ir viens no vīriešu garderobes stila elementiem, kas iemājojis sieviešu pasaulē un ir kļuvis par must have kategorijas ietvariem ārpus modes tendenču viļņiem. Galvenokārt tādēļ, ka vienlīdz labi tas piestāv jebkuram sejas tipam, lai gan te varētu pastrīdēties - lai cik daudz ir nācies šīs formas rāmi pielaikot - manuprāt, tas tomēr ideāli absolūti visiem neizskatās.

Šogad dizaineri ir nākuši klajā ar jaunu un atsvaidzinošu šo klasisko rāmju interpretāciju - biezākiem acetāta (plastmasas) rāmjiem un līdz ar to eksperimentiem ar krāsām.

Turklāt tās šogad kļuvušas lielākas, kā piedāvā zīmoli Khaite, Isabell Marant, Karen Walker.

Oversize 2010.gadi

Publicitātes foto

Milzīgas saulesbrilles, kas nosedz teju pusi sejas - atblāzma no 2000.gadu sākuma un neatkarīgi no plānāka vai biezāka rāmja tās papildinās pat visvienkāršāko tēlu.

90.gadu mazās formas , kas tik ilgi bijušas aktuālas, ir nomainījušas lielās saulesbrilles - jo lielākas, jo labāk! Iedvesmai meklējiet modeļus no Ralph Laurent, Tom Ford, Gucci, Le Specs, Free people zīmoliem.

Clubmasters

Publicitātes foto

Ja vēlaties saulesbrilles, kas ir daudzpusīgas un vienlaikus arī modernas un aktuālas, tad viennozīmīgi clubmasters būs īstā izvēle. Clubmasters izskatās neparasti un ir ievērības cienīga izvēle, lai gan tai ir retro pieskaņa, kas ir arī saprotama, jo šo briļļu veids nāk no 50.gadiem. Iedvesmai Prada, Zimmerman, Saint Laurent, Celine, Bottega Venetta pavasara sezonas skates un protams Ray Ban, kas piedāvā plašu šā veida sortimentu.

Bruņurupuču jeb turtoise rāmji

Publicitātes foto

Pēdējā laikā izteiktu popularitāti ir ieguvuši tieši šīs krāsas rāmji - visu brūno nokrāsas. Miu Miu bija viens no zīmoliem, kas šo vēsmu attēloja savā kolekcijā, turklāt tās kopumā ir neitrālākas par klasiski melno saulesbriļļu krāsu, kas vienmēr veido lielu kontrastu. Šo, tāpat kā kaķacs formu, ir grūti nosaukt par trendu, jo būtībā, šādas saulesbrilles modes lauciņu nepamet jau vairākas sezonas pēc kārtas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv