Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Uz Lietuvu pārvietotie bēgļi uz dzīvi kaimiņvalstī nepaliek

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

Lietuvu atstājuši jau 230 Tuvo Austrumu bēgļi, kas tika turp pārcelti saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanas programmu, piektdien vēsta laikraksts "Lietuvos žinios".

Kopš 2015.gada septembra Lietuva uzņēmusi 309 patvēruma meklētājus no Sīrijas, Irākas un Eritrejas, kas pārcelti no Itālijas, Grieķijas un Turcijas. Divu gadu laikā līdz šā gada septembrim Lietuva piekritusi uzņemt kopskaitā 1105 patvēruma meklētājus.

Kā norāda avīze, Lietuvas iekšlietu ministra Eimuša Misjūna vadīta delegācija nākamnedēļ dosies uz Itāliju un ar šīs valsts amatpersonām runās par šobrīd tur izmitināto patvēruma lūdzēju ātrāku pārcelšanu uz Lietuvu.

Līdz šim no Itālijas Lietuvā ieradušies 17 bēgļi, savukārt no Grieķijas - 267.

Pēc Misjūna teiktā, Lietuva centīsies izpildīt paredzēto bēgļu uzņemšanas kvotu un lēsts, ka no Grieķijas paredzētajā laikā arī ieradīsies noteiktais bēgļu skaits, savukārt situācija attiecībā uz Itāliju noskaidrosies pēc paredzētās vizītes.

Neizpildot saistības, Lietuvai formāli varētu draudēt sankcijas. Ministrs pieļāvis, ka izpildīt kvotu paredzētajā laikā neizdosies, bet uzsvēris, ka tas nav atkarīgs tikai no uzņemošās valsts vien.

Misjūns piebildis, ka Lietuva salīdzinājumā ar pārējām ES dalībvalstīm bēgļu uzņemšanas ziņā "ir diezgan labā pozīcijā". "Pēc bēgļu skaita, kas pārcelti no Grieķijas esam trešie, bet kopumā Eiropas Savienībā - piektie," viņš stāstījis.

"Tāpat kā visas ES valstis mēs ceram, ka pārkāpuma procedūras netiks sāktas, taču ES institūcijās pieminēta arī iespēja, ka tās tomēr var tikt sāktas. Tas vēl nav darīts ne pret vienu valsti, šajā jautājumā nav skaidras nostājas. Tāpat kā citas ES valstis mēs ceram, ka tas tiks pārskatīts, un, iespējams, termiņus pagarinās," viņš piebildis.