Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

"Islāma valsts" "biznesa modelis" tuvu sabrukumam

© SCANPIX

Teroristiska organizācija "Islāma valsts" zaudē naudu un līdzekļus ar katru tās zaudēto teritoriju. Šonedēļ publicēts pētījums pierāda, ka džihādīstu grupējuma "biznesa modelis" ir tuvu sabrukumam.

"Associated Press" informē, ka Radikalizācijas un politiskās vardarbības pētījuma un grāmatvedības firmas EY pētījumā konstatēts, ka "Islāma valsts" kalifāta finanšu līdzekļi kopš 2014.gada ievērojami sarukuši. Kā zināms, tad pirms pāris gadiem teroristiskā organizācija savā kontrolē pārņēmusi vairākas naftas atradnes, ieroču noliktavas un pat bankas.

Pētījumā konstatēts, ka džihādistu grupējuma līdzekļi 2014.gadā bijuši 1.9 miljardi ASV dolāru, savukārt 2016.gadā- 870 miljoni dolāru.

"Viena no kļūdām, ko esam pieļāvuši runājot par "Islāma valsti" ir tā, ka tā tiek uztverta vien kā teroristiskā organizācija. Ir jāsaprot, ka tās kontrolē ir lielas teritorijas," norāda pētījuma centra direkts Pīters Neimans. "Tas arī skaidri parāda, ka džihādistu grupējumam jādomā par citiem izdevumiem. Tai jāmaksā gan par ceļu remontu, skolotāju darbu. Tai jārūpējas par savu veselības iestāžu darbu."

Pētījuma autori arī skaidro, ka šāds naudas samazinājums nenozīmē, ka "Islāma valsts" pēkšņi kļuvusi mazāk bīstama. Neimans arī uzsver, ka notikušie terorakti Briselē, Parīzē un Berlīnē parādījuši, ka uzbrukumu sarīkošanai nav nepieciešami lieli līdzekļi. Turklāt iepriekš minētos uzbrukumus par saviem līdzekļiem sarīkojuši džihādistu grupējuma atbalstītāji, nekādi līdzekļi nav saņemti no Sīrijas un Irākas, kur bāzēta teroristiskā organizācija.

Arī ASV drošības iestāžu pārstāvji norādījuši, ka nevajadzētu domāt, ka naudas samazinājums "Islāma valstij" būtiski ietekmēs tās darbību. Tā joprojām spējīga samaksāt par saviem rēķiniem un karavīriem.