Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

“Melnā piektdiena": Eksperts iesaka, kā pārdomāti izmantot atlaižu piedāvājumus

© Pixabay

Lielākā daļa jeb 69 % Latvijas iedzīvotāju lielās izpārdošanu dienas jeb “Melnās piektdienas” akcijas izmanto, lai iegādātos plānotus, iepriekš noskatītus vai dārgākus pirkumus, secināts bankas Citadele veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Aptaujas dati liecina, ka teju puse (46 %) Latvijas respondentu “Melnajā piektdienā”, pēc pašu domām, iepērkas apdomīgi, iegādājoties tikai nepieciešamus pirkumus. Līdzīgi atbildējuši arī 52 % Igaunijā un 42 % Lietuvā.

Latvijā ir lielākais iedzīvotāju skaits Baltijā, kas “Melnās piektdienas” atlaides izmanto dārgāku pirkumu veikšanai, - 16 %, kas ir vairāk nekā Igaunijā (11 %) un Lietuvā (5 %).

“Iepirkšanās atlaižu laikā var būt izdevīga, ja to veic pārdomāti, iegādājoties tikai to, kas ir nepieciešams un ko var atļauties. Redzot vilinošos reklāmu piedāvājumus, jāpatur prātā arī citi ikdienas tēriņi un obligātie maksājumi, lai neiztērētu par daudz. Līdz ar to plānot budžetu jeb sekot līdzi ienākumu un izdevumu plūsmai nav tikai laba prakse, bet arī svarīgs solis ceļā uz finansiālo drošību un labklājību. Tas ļauj izvairīties no liekiem tēriņiem, plānot nākotni un sasniegt savus finansiālos mērķus,” atgādina Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Eksperts iesaka, kā pārdomāti izmantot atlaižu piedāvājumus un kas būtu jāņem vēra pirms iepirkšanās:

  • Pārskatiet savu budžetu, lai novērtētu, vai un cik daudz varat atļauties tērēt.
  • Izpētiet veikalus un tiešsaistes platformas, lai iegūtu priekšstatu par to, kādi piedāvājumi ir pieejami. Varbūt atradīsiet preces, kas jums tiešām ir nepieciešamas vai kuras bijāt plānojuši iegādāties.
  • Pirms iegādāties preci salīdziniet cenas dažādos veikalos vai tiešsaistes platformās. Dažreiz cena “Melnajā piektdienā” var būt identiska vai pat augstāka nekā ikdienā.
  • Veiciet revīziju savā mājsaimniecībā, izvērtējot esošās lietas un nosakot vajadzības. Pēc tam izveidojiet sarakstu ar precēm, ko vēlaties iegādāties.
  • Ja neesat iecerējis iegādāties konkrētu preci, ieteicams izvairīties no impulsīviem pirkumiem. Iespējams, jums šķitīs, ka ietaupīsiet naudu, taču drīzāk iegādāsieties lietas, kas patiesībā nemaz nav nepieciešamas.
  • Pirms veicat pirkumu, pārliecinieties, ka saprotat veikala vai tiešsaistes platformas atgriešanas un garantijas noteikumus. Tas ir ļoti svarīgi gadījumos, ja jums vēlāk jāmaina vai jāatgriež iegādātā prece.
  • Arī pēc “Melnās piektdienas” tēriņiem pārskatiet savus izdevumus, lai redzētu, cik daudz esat tērējis. Tas palīdzēs saglabāt kontroli par finanšu situāciju, kā arī veiksmīgāk plānot turpmākos izdevumus.

Aptaujas dati liecina, ka gada lielākās izpārdošanas aktivitātes vismazāko interesi izraisa Lietuvā, kur teju puse jeb 47 % respondentu norāda, ka “Melnajā piektdienā” neiepērkas. Igaunijā un Latvijā šādas atbildes fiksētas attiecīgi 30 % un 31 % respondentu.

Savukārt tikai 2 % Latvijā, 2 % Lietuvā un 3 % Igaunijā nezina, kas ir “Melnā piektdiena”.