Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Latvijas Finiera" akcijas vēlētos iegādāties arī "Latvijas Valsts meži"

Kokapstrādes uzņēmuma AS "Latvijas Finieris" akcijas vēlētos iegādāties arī VAS "Latvijas Valsts meži", šodien raksta "Dienas Bizness".

"Ja tirgū būs pieejamas viena no pasaules vadošajiem bērza saplākšņa specializēto produktu ražotājiem "Latvijas Finieris" akcijas, "Latvijas Valsts meži" tās varētu pirkt," laikrakstam sacīja "Latvijas Valsts mežu" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

Ir sācies karš par "Latvijas Finiera" akciju iegādi un nav skaidrības, vai potenciālie akciju ieguvēji vispār vēlēsies saglabāt "Latvijas Finiera" saplākšņa izejvielas - lobskaidas - ražošanu un līdz ar to arī finierkluču iepirkumus veikt Latvijā, sacīja Strīpnieks, norādot, ka tas ietekmēs gan valsts mežu apsaimniekotāju, gan arī citus mežu īpašniekus Latvijā.

Latvijas meža īpašniekus biedē iepriekš "Sveza" ģenerāldirektora Andreja Kašubska sacītais, ka "Sveza" interesējas par "Latvijas Finiera" dziļākās saplākšņa pārstrādes jaudām, un atzina, ka Latvijā varētu ražot šos izstrādājumus, bet no Krievijas "Sveza" piederošajām rūpnīcām uz Latviju vestu lobskaidu, kas "Latvijas Finiera" ražotnēs tiktu pārstrādāta konkrētos produktos.

Strīpnieks uzsver, ka "Latvijas Finieris" ir stratēģisks sistēmas uzņēmums tieši attiecībā uz koksnes resursu izmantošanu, jo alternatīvas tam Latvijā nav.

""Latvijas Finieris" patlaban kā lielākais bērza finierkluču patērētājs ieņem unikālu, koksnes pieprasījuma struktūrā balansējošu lomu, kādas nav nevienam citam koksnes pārstrādes uzņēmumam Latvijā," stāsta Strīpnieks. "Cīņai par "Latvijas Finiera" akciju iegūšanu rūpīgi seko "Latvijas Valsts mežu" īpašnieks - Zemkopības ministrija -, kuras pārstāvji konsultācijās nenorobežojas no iespējama darījuma ar akcijām, ja tādas parādīsies tirgū."

Strīpnieks gan atzīst, ka visi jautājumi saistībā ar valsts un valstij piederošo kapitālsabiedrību pirkumiem, tostarp arī "Latvijas Finiera" akciju iegādi ir valdības kompetencē.

"Esam atvērti piedāvājumu izskatīšanai par akciju iegādi, taču ar to es nedomāju, ka "Latvijas Valsts meži" varētu būt vairākuma akcionārs. Mūsu misija šeit būtu uzņēmuma stabilas darbības nodrošināšana nākotnē," piebilst Strīpnieks.

Kā ziņots, Krievijas konkurējošais saplākšņa ražotājs "Sveza" 15.oktobrī masu medijos publicēja oferti "Latvijas Finiera" akcionāriem, kurā piedāvā 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

"Latvijas Finiera" gada pārskats liecina, ka kompānijas kopējais pamatkapitāls ir 40,45 miljoni latu, ko veido 7242 akcijas. Tostarp ir 3364 akcijas ar nominālvērtību 10 000 latu ar balsstiesībām un garantētu dividendi, 338 ir personāla akcijas arī ar nominālvērtību 10 000 latu, bet bez balsstiesībām un ar garantētu dividendi, 3059 akcijas ir ar nominālvērtību 1000 latu, kurām ir ierobežotas balsstiesības ar garantētu dividendi, bet 482 akcijas ir priekšrocību akcijas nominālvērtība 1000 latu, kurām nav balsstiesību, bet ir garantētas dividendes.

Pērn "Latvijas Finieris" strādāja ar 69,1 miljona latu apgrozījumu un 5,73 miljonu latu zaudējumiem. "Latvijas Finieris" dibināts 1992.gada 2.oktobrī. Tās dibinātāji ir "Latvijas Finiera" ražošanas apvienības darbinieki - 209 fiziskas personas no trijām saplākšņa ražošanas rūpnīcām - "Lignums", "Latvijas bērzs" un "Furnieris", kuru apgrozījums tolaik bija 9,2 miljoni latu gadā.