Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Sveza": "Latvijas Finierim" attīstīties traucē parādu slogs

Saplākšņa ražotāja AS "Latvijas Finieris" nonākšana Krievijas konkurējošās kompānijas "Sveza" īpašumā ļautu īstenot vērienīgus modernizācijas projektus, kam patlaban traucē "Latvijas Finiera" krīzes periodā uzkrātais parādu slogs, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" pauda "Sveza" ģenerāldirektors Andrejs Kašubskis.

Viņš uzsver, ka katram uzņēmumam ir plāni, taču ne vienmēr ir finansiālās iespējas to realizēšanai.

""Sveza" šādu ierobežojumu nav, no krīzes esam iznākuši ar ļoti zemiem parādu apjomiem, līdz ar to plānojam aktīvi investēt ražošanas attīstībā, kvalitātes paaugstināšanas projektu realizācijā un ražošanas apjomu kāpināšanā, kā arī darba apstākļu uzlabošanā," klāsta Kašubskis.

Taču Kašubskis arī stāsta, ka piedāvājums "Latvijas Finierim" nav vienīgais "Sveza" attīstības projekts.

"Patlaban "Sveza" ir interese par vairākiem lieliem uzņēmumiem, kas pārsvarā ražo Skandināvijas valstīs un Krievijā. Jau sen attīstām partnerattiecības ar Somijas kompāniju "UPM-Kymmene", kas arī ir liels spēlētājs bērza saplākšņa ražošanas segmentā un ar kuru patlaban veidojam projektu par ražotnes celšanu Krievijā," komentē "Sveza" ģenerāldirektors.

Tāpat viņš norāda, ka pie "Sveza" pēc publiskās ofertes izteikšanas par "Latvijas Finiera" akciju pirkšanu ir vērsies uzņēmums ar piedāvājumu izskatīt līdzfinansēšanas iespējas inovatīvā kokrūpniecības ražotnē. "Esam izteikuši savu ieinteresētību tajā un arī turpmāk izskatīsim līdzīgus piedāvājumus," piebilst Kašubskis.

Jau ziņots, ka "Latvijas Finiera" padomes priekšsēdētājs Juris Biķis ir noraidījis "Sveza" ģenerāldirektora Andreja Kašubska izteikumus, ka "Latvijas Finierim" attīstīties traucētu krīzes periodā uzkrātais parādu slogs.

"Katrs lieto sev pieejamo informāciju un interpretē, kā grib, taču droši var teikt, ka "Latvijas Finiera" saistības ir ļoti pieņemamā līmenī attiecībā pret ģenerētās naudas plūsmu un kompānijas peļņu pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDA, un ar saistību dzēšanu problēmu nav," iepriekš skaidroja Biķis.

Kā ziņots, "Sveza" 15.oktobrī masu medijos publicēja oferti "Latvijas Finiera" akcionāriem, kurā piedāvā 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem.

"Latvijas Finiera" gada pārskats liecina, ka kompānijas kopējais pamatkapitāls ir 40,45 miljoni latu, ko veido 7242 akcijas. Tostarp ir 3364 akcijas ar nominālvērtību 10 000 latu ar balsstiesībām un garantētu dividendi, 338 ir personāla akcijas arī ar nominālvērtību 10 000 latu, bet bez balsstiesībām un ar garantētu dividendi, 3059 akcijas ir ar nominālvērtību 1000 latu, kurām ir ierobežotas balsstiesības ar garantētu dividendi, bet 482 akcijas ir priekšrocību akcijas nominālvērtība 1000 latu, kurām nav balsstiesību, bet ir garantētas dividendes.

Savukārt "Latvijas Finiera" publicētajā vadības paziņojumā teikts, ka "Sveza" publiskais piedāvājums uzpirkt uzņēmuma akcijas pārsteidz ar savu agresivitāti un visatļautības demonstrējumu.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

Šogad "Sveza" plāno pārdot 615 000 kubikmetru finiera un 269 000 kubikmetru skaidu plākšņu, eksportējot to uz 70 valstīm. Nākamgad uzņēmums prognozē palielināt pārdošanas apjomus līdz 694 000 kubikmetru finiera un 290 000 kubikmetru skaidu plākšņu.