Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Finanšu ministre: Latvija aizvadījusi dinamisku un uz attīstību vērstu gadu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

2.lapa

Ēnu ekonomika

Izstrādāts un pieņemts Valsts iestāžu ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns, kas paredz nodokļu nomaksas veicināšanu, risinājumus ēnu ekonomikas mazināšanai dažādās jomās, kontrolējošo iestāžu kapacitātes veicināšanu, efektīvu sodu izskatīšanas sistēmu un efektīvu nodokļu politiku.

Būtisks darbs ieguldīts ēnu ekonomikas apkarošanai. Uzsāktas reformas Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Plānots izveidot vienotu Nodokļu policijas pārvaldi (NPP) līdzšinējās NPP un Finanšu policijas pārvaldes vietā, kā arī palielināt VID Iekšējās drošības daļas neatkarību. Lai atjaunotu uzticību VID un civildienestam kopumā, izstrādāti vairāki priekšlikumi grozījumiem tiesību aktos, kuru mērķis ir paaugstināt prasības VID darbiniekiem un amatu pretendentiem, pilnveidot amatpersonu deklarāciju regulējumu un ieviest ierobežojumus skaidras naudas darījumiem. Uzsākta VID vadītāju un vietnieku rotācija, lai uzlabotu VID darbības efektivitāti un mazinātu korupcijas riskus.

Tāpat krāpniecības samazināšanai dārgmetālu un graudu nozarēs ieviesta reversā jeb apgrieztā PVN maksāšanas kārtība. Savukārt taksometru nozarē noteikta valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa (VSAOI). Ēnu ekonomikas apkarošanai pieņemts lēmums par ģenerāluzņēmēja atbildību būvniecības jomā, kā arī ierobežoti skaidras naudas darījumi.

Apstiprināta vienotā Krāpšanas apkarošanas koordinācijas dienesta (AFCOS) iestāžu stratēģija. Tā paredz valsts pārvaldes iestādēm, kuras iesaistītas AFCOS tīklā, vienoti cīnīties ar krāpšanos Eiropas Savienības (ES) fondu jomā, tādējādi efektivizējot ES nodokļu maksātāju interešu aizstāvību.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā