Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Finanšu ministre: Latvija aizvadījusi dinamisku un uz attīstību vērstu gadu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

11.februārī apritēja gads kopš darbu uzsāka Ministru prezidenta Māra Kučinska vadītā valdība. Arī Finanšu ministrija (FM) aizvadītā gada laikā īstenojusi vairākus nozīmīgus uzdevumus. Savu un kolēģu darbu finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola saista ar profesionālismu, efektivitāti un kvalitāti. Šodien ministre valdības sēdē iepazīstināja ar valdības rīcības plāna FM uzdevumu izpildi.

"Šis Latvijai ir bijis dinamisks un uz attīstību vērsts gads, kura laikā uzsākts nozīmīgs darbs pie Latvijas nodokļu sistēmas izvērtēšanas, kā arī veikti efektīvi pasākumi ēnu ekonomikas apkarošanai. Tāpat pārskatīti valsts budžeta izdevumi un iegūts papildu finansējums kopējām iniciatīvām un nozaru reformām. Aizvadītajā gadā veiktas reformas Valsts ieņēmumu dienesta darbības efektivitātes paaugstināšanā un korupcijas risku mazināšanā. Tā ir tikai daļa no iecerētā un paveiktā, taču Latvija ir uz pareizā ceļa, tāpēc ikvienam mūsu izvirzītajam mērķim jābūt pārdomātam un gudram, lai kopīgi veidotu stipru valsti," skaidro ministre.

Valsts budžets

Pirmo reizi kopš 1998.gada vispārējās valdības budžetā atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai 2016.gadā pārpalikums budžetā plānots līdz 0,2% no IKP.

2017.gada budžetā papildu finansējums piešķirts izglītības un veselības reformu īstenošanai, tāpat arī atalgojuma reformas ieviešanai Iekšlietu ministrijas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Tāpat papildu līdzekļi piešķirti, lai veicinātu ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kā arī sekmētu reģionālo attīstību.

Sākot darbu pie 2017. gada budžeta sagatavošanas, tika veikta rūpīga esošo izdevumu pārskatīšana nozarēs, kā rezultātā iegūti papildu 64,2 miljoni eiro, kas tika novirzīti nozaru prioritārajiem pasākumiem. Budžeta izdevumu pārskatīšana turpmāk būs regulāra prakse.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā