Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Viedokļi

Neredzamie teroristi

Kamēr Eiropas Parlaments pastiprina noteikumus cīņai pret naudas atmazgāšanu un pieņem grozījumus, kas paredz risku izvērtēšanu, kas ļautu dalībvalstīm labāk noteikt, izprast un mazināt ne tikai naudas atmazgāšanas, bet arī teroristu finansēšanas riskus, Rīgā ar Saskaņas centra (SC) un Gods kalpot Rīgai (GKR) atbalstu vakardien notika biedrības Eiropas krievu kustība rīkots pasākums, kura laikā tika propagandēta Kremļa oficiālā versija par notikumiem Ukrainā un garāmgājēji tika aicināti ziedot.

Jāsaka, ka pasākums neizdevās, jo plašu atbalstu tas neguva. Organizētāji jau pēc pāris stundām novāca telti un atstāja pasākuma vietu. Un lai gan mani priecē tas, ka sabiedrība neuzķērās uz šo propagandu, vienlaikus esmu arī apbēdināta un mani dara uzmanīgu fakts, ka Latvijā ir iespējams ne tikai reģistrēt biedrību, kas atbalsta teroristus Ukrainā, bet arī noorganizēt konkrēto pasākumu ziedojumu vākšanai šo teroristu atbalstam.

Ja Rīgā viss skaidrs – tāda ir SC un GKR politika, tad valsts līmenī man ir jautājums par mistisko iestādi mūsu valstī, kas saucas Drošības policija (DP). Šī mistiskā iestāde teorētiski pastāv. Tai ir adrese, priekšnieks un šad tad izskan arī iestādes viedoklis publiskā vidē: „DP pievērš uzmanību...”, kas pēc būtības tā arī ir, jo DP nekad tālāk par „mēs pievēršam uzmanību” netiek. Starp citu, DP ir arī galvenā koordinējošā institūcija Latvijā pretterorisma jomā. Minēto funkciju nodrošina DP Pretterorisma centrs, kuram jāveic pastāvīgu terorisma draudu monitoringu, jākoordinē valsts/ pašvaldību institūciju un juridisko personu sadarbību pretterorisma jomā u.c.

Vakardien Eiropas krievu kustības pasākuma laikā dzirdēju, ka biedrība plāno organizēt līdzīgas akcijas arī citās Latvijas pilsētās. Zinot, ka arī Rēzeknē pie varas atrodas SC, jāsecina, ka Rēzeknē atļaus Eiropas krievu kustībai vākt ziedojumus teroristu atbalstam.

Jā, protams, var sacīt, ka brīvs cilvēks brīvā valstī var paust savu viedokli arī tad, ja šis viedoklis ir diskutējams un atbalstītāju ir ļoti maz. Tomēr man neviens nekad neiestāstīs, ka aicinājums atbalstīt teroristus ir demokrātijas izpausme un tā tiek realizētas tiesības uz atšķirīgu viedokli.

Drošības policija var sacīt, ka Latvijas Saeima nav pieņēmusi rezolūciju par to, ka Austrumukrainā sirojošās bruņotās bandas ir teroristu organizācijas. Tomēr gribu atgādināt, ka ir zināms rīcības pazīmju kopums, kas ir iekļauts dažādu valstu normatīvajos aktos un arī starptautiskās pretterorisma programmās un kas ļauj tiesībsargājošajām iestādēm rīkoties, negaidot likumdevēja rezolūciju saistībā ar katru slepkavību un civiliedzīvotāju iznīcināšanu.

Pabeigt savas pārdomas vēlos ar savu vakardienas tvītu - Man kauns par mums, par Rīgu, par Latviju, ka teroristu atbalsta pasākums ir iespējams mūsu zemē.