Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Viedokļi

Latvijas Televīzijas vadībai

Anita Daukšte, Laikraksta Neatkarīgā Rīta Avīze galvenā redaktore, Elita Veidemane, Laikraksta Neatkarīgā Rīta Avīze galvenās redaktores vietniece:

Piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā 100. panta preses klubs tika nopietni pārkāpti Satversmes 100. panta principi. Šajā pantā ir teikts: «Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.»

Skatoties raidījumu, tapa skaidrs, ka vārda brīvība ir piešķirta tikai šā 100. panta preses kluba dalībniekiem, kas ielika šo svarīgo un cēlo jēdzienu visai perversās izpausmes formās, saplūdinot to ar apzinātiem meliem, klaju demagoģiju un nespēju raidījuma tēmu kontekstā kritiski paraudzīties pašiem uz sevi un izdevumiem, kuros viņi strādā.

Protams, raidījuma dalībniekiem vārda brīvības ietvaros nevar pārmest, ka viņi runāja to, kas acumirklīgi atradās uz mēles, taču raidījuma moderatoram Mārtiņam Barkovskim (kas sevi sauc par Otto Ozolu) vajadzēja saprast, ka viņš ir tas, kuram jāvada diskusija, nevis jāļaujas žurnāla Ir galvenās redaktores Nellijas Ločmeles agresīvajam spiedienam, raidījuma gaitā nepārtraukti nomelnojot laikraksta Neatkarīgā Rīta Avīze žurnālistus un laikraksta izdevēju – SIA Mediju nams. Viņai savukārt piebalsoja bijušais Dienas mediju galvenais redaktors Guntis Bojārs un portāla pietiek.com pārstāve Baiba Rulle. Minēto cilvēku apgalvojumi koncentrējās «100% drošā» atzinumā, ka Neatkarīgās Rīta Avīzes eksistences pamats ir «pērkamība un atkarība», kas izpaužas «saimnieku» pavēlēs rakstīt tādu vai citu komentāru, tādu vai citu rakstu, likt uz laikraksta vāka to vai citu notikumu. Tas ir nekaunīgs apvainojums Neatkarīgās Rīta Avīzes žurnālistiem, redaktoriem un komentētājiem, kas pašu spēkiem un pēc pašu pārliecības plāno avīzi ik dienu, nezinot neko par iedomātajiem «saimniekiem», par kuriem toties visu zina Nellija Ločmele un Guntis Bojārs. Bet interesanti, ka par citu mediju «atkarību un pērkamību» 100. pantā runāja tikai tie, kuri kādreiz strādājuši laikrakstā Diena. Acīmredzot pašu pieredze nekad nepieviļ.

Satversmes 100. panta principi paredz vārda brīvību ne tikai izredzētiem uzskatu paudējiem, kuru teiktais konkrētajā gadījumā faktiski bija meli, bet arī pārējiem – tiem, kuri tika apvainoti dažādās nekrietnībās. Tāpēc jautājumi par Neatkarīgās Rīta Avīzes redakcionālo neatkarību un SIA Mediju nams lomu šajā procesā būtu jāatstāj sarunai, kad klāt ir vismaz kāds, kurš var atbildēt uz šiem jautājumiem. Tā kā minētajā raidījumā nepiedalījās neviens no laikraksta Neatkarīgā Rīta Avīze vai SIA Mediju nams, bet Nellijas Ločmeles un pārējo paštaisnības sludinātāju runas plūdi netika pārtraukti raidījuma vadītāja nekompetences vai neprofesionalitātes dēļ, viedokļu daudzveidības princips, kas būtu jātur svēts sabiedriskajam medijam, tika būtiski pārkāpts.

Neatkarīgās Rīta Avīzes žurnālisti un redaktorāts sagaida, ka Mārtiņš Barkovskis atvainosies par raidījumā notikušajām aplamībām, savukārt Latvijas Televīzijas vadība ņems vērā to, ka sabiedriskajam medijam jākalpo sabiedrībai, nevis atsevišķām sabiedrības vai interešu grupām.