Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Viedokļi

"Vienotība" darbojas pēc principa "lai man nosprāgst govs,ka tik kaimiņam nosprāgtu divas"

"Vienotības vēlme ieviest izmaiņas sabiedriskā transporta pārvadājumu principos un liegt Rīgas pašvaldībai noteikt atlaides saviem iedzīvotājiem ir pēc būtības prettiesiska. Turklāt tā nonāk pretrunā ar pašas Vienotības pirms pašvaldību vēlēšanām pausto apņemšanos piešķirt atlaides Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem," norāda Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš.

"Rosinot noteikt, ka par vienīgo kritēriju nedrīkst izmantot personas deklarēto dzīvesvietu, Vienotība vēlas lai rīdzinieki nevarētu braukt pilsētas sabiedriskajā transportā lētāk ar nākamā gada 1.janvāri. Acīredzami, ka galvaspilsētas iedzīvotājiem Saeimas vēlēšanās ir jāizdara izvēle, lai izbeigtu šo valdošo politiķu mūžīgo vēlmi ieriebt rīdziniekiem, jo viņu pašvaldība strādā labāk nekā valdība," uzskata deputāts.

Šā gada 8.maijā Reformu partijas mēra amata kandidāte no Reformu partijas par atlaidēm Rīgas sabiedriskajā transportā pauda: "Tas būtu papildu stimuls, lai cilvēki deklarētos galvaspilsētā, kas noteikti ir aktuāli Rīgai, jo deklarēto iedzīvotāju nomaksātie nodokļi nonāk pilsētas budžetā. Savukārt šā gada 19.februārī Rīgas domes deputāts Juris Viņķelis no Vienotības paziņoja: ""Vienotība" uzsver, ka rosinātās atlaides primāri ir jāpiešķir Rīgas iedzīvotājiem, tādēļ atlaižu saņemšanai jebkurā kategorijā cilvēkam sava dzīvesvieta jāreģistrē Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā."

"Pagāja vien daži mēneši, atlaides Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem piešķīra Rīgas vadība, kas ne tuvu nav nedz Vienotība, nedz Reformu partija, jo tās šajās vēlēšanās zaudēja, un Vienotība krasi mainīja savu viedokli, izdomājot, ka nosakot braukšanas maksas atvieglojumus, par vienīgo kritēriju nedrīkst izmantot personas deklarēto dzīvesvietu. Acīmredzama valdošās koalīcijas vēlme darboties pēc principa "lai man nosprāgst govs, ka tik kaimiņam nosprāgtu divas"," komentē Elksniņš.

""Vienotības virzītie grozījumi "Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā" ir pretrunā ar likumā "Par pašvaldībām" pašvaldības jēdzienā minēto pašvaldības mērķi - rūpēties par pašvaldības iedzīvotajiem. Ar šiem grozījumiem Rīgai tiek noteikts ierobežojums vai pat aizliegums rūpēties par saviem iedzīvotājiem," uzsver Elksniņš. "Tie ir arī pretrunā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartu, kas nosaka, ka vietējām varām piešķirtās pilnvaras parasti ir pilnīgas un ekskluzīvas," saka deputāts.

Jāatzīmē, ka Rīga nav vienīgā pašvaldība, kura, pilda likuma prasības un rūpējas par saviem iedzīvotājiem. Piemēram, Siguldas novadā deklarētā iedzīvotāja identifikācijas karti (ieviesta 2011.gada 30.maijā) saņēmuši vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju. Karte sniedz deklarētajiem novada iedzīvotājiem dažādas priekšrocības - kultūras un sporta pasākumos, pašvaldības iestāžu pakalpojumi, bezmaksas autobusi. Tur novada domes priekšsēdētājs un vietnieki ir Reģionu alianses, Zaļo un Zemnieku savienības un Nacionālās apvienības pārstāvji.