Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Veselība

Dažas valstis atkal varētu sākt pieprasīt ieceļotājiem uzrādīt Covid-19 sertifikātus

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Ministru kabinets rīt plāno skatīt noteikumu projektu "Noteikumi par sadarbspējīgu sertifikātu", kura mērķis ir noteikt kārtību kādā pieprasa, sagatavo, izsniedz, aptur, anulē, atjauno, pārbauda un izmanto Covid-19 sadarbspējīgos sertifikātus, kā arī sadarbspējīgajā sertifikātā iekļaujamās informācijas apjomu.

2021. gada 1. jūlijā visā ES sāka darboties Digitālais Covid-19 sertifikāts, kas atviegloja ceļošanu Eiropā pandēmijas laikā, sniedzot apliecinājumu par vakcināciju, negatīvu testa rezultātu vai Covid-19 pārslimošanu, un to atzina visas 27 ES dalībvalstis. Arī virkne trešo valstu un teritorijas ir pievienojušās ES digitālā Covid sertifikāta sistēmai. Kopš 2022. gada februāra pārslimošanas sertifikātus sāka izdot, pamatojoties arī uz ātrajiem antigēna testiem.
2022.gada 13.decembrī ES Padome atjaunināja ceļošanas ieteikumus nolūkā atcelt visus ceļošanas ierobežojumus.Saskaņā ar jaunajiem ieteikumiem dalībvalstīm nevajadzētu noteikt nekādus ceļošanas ierobežojumus sabiedrības veselības apsvērumu dēļ, tomēr ieteikumos tika saglabāti vairāki aizsardzības pasākumi epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās gadījumā. Attiecībā uz brīvu pārvietošanos starp ES valstīm, ES Padome norādīja, ja dalībvalsts uzskata, ka epidemioloģiskās situācijas būtiskas pasliktināšanās dēļ ir nepieciešami brīvas pārvietošanās ierobežojumi, vienīgā prasība, ko šajos ierobežojumos var paredzēt, ir prasība, lai ceļotājiem būtu derīgs ES digitālais Covid-19 sertifikāts. Personām, kurām sertifikāta nav, varētu pieprasīt, lai tās pirms vai pēc ierašanās valstī veiktu testēšanu. ES digitālā sertifikāta regula stājās spēkā 2021.gada 1.jūlijā un tā ir spēkā līdz 2023.gada 30.jūnijam. Sākot ar 2023. gada 1. jūliju Pasaules Veselības Organizācija (PVO) pārņem ES digitālo Covid-19 sertifikācijas sistēmu, lai izveidotu globālu sistēmu, kas palīdzēs aizsargāt iedzīvotājus visā pasaulē no pašreizējiem un turpmākiem veselības apdraudējumiem, tai skaitā pandēmijām, teikts likumprojekta anotācijā.

Epidemioloģiskās drošības likuma 39. Panta (4). daļa, kas stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī nosaka, ka personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, to pārslimojušas vai kurām veiktie Covid-19 testi ir negatīvi, ir tiesības pēc pieprasījuma Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saņemt sadarbspējīgu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu vai informāciju par veiktā testa rezultātu, ja tas ir nepieciešams saistībā ar starptautisko tūrismu un, ieceļojot konkrētajā valstī, tiek pieprasīta šāda sertifikāta uzrādīšana.

Pašlaik, ceļojot ES teritorijā, nav jāaizpilda pasažiera lokalizācijas veidlapa vai jāuzrāda derīgs ES digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcināciju, Covid-19 pārslimošanu vai negatīvu testa rezultātu. Tomēr jāņem vērā, ka atsevišķas valstis (piemēram, Filipīnas, Indonēzija, Tongas) var pieprasīt Covid-19 sertifikātus, ieceļojot valstī, un tas var mainīties atkarībā no aktuālās epidemioloģiskās situācijas reģionā, tādējādi valstu skaits, kas var pieprasīt Covid-19 sertifikātu var palielināties, norāda likumprojekta izstrādātāji.