Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Šogad Latvijā 142 personām atklāts HIV; infektologi aicina reizi gadā pārbaudīt veselību

© Publicitātes foto

Katru gadu 1.decembrī visā pasaulē tiek atzīmēta HIV/AIDS diena. Šajā dienā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) infektologi aicina ikvienu veikt vienkāršu asins analīzi, lai būtu iespēja pārliecināties, ka neesat inficēts ar imūndeficīta vīrusu. Agrīna testēšana un diagnostika pašlaik ir viens no svarīgākajiem jautājumiem HIV jomā Latvijā, lai pacienti ārstēšanu saņemtu laikus, saglabātu savu veselību un apturētu infekcijas izplatību. Austrumu slimnīcas dati liecina, ka vairākums HIV pozitīvo pacientu, ka stājas slimnīcas uzskaitē, diagnostiku veikuši novēloti.

HIV/AIDS dienas mērķi vērsti uz cilvēku izpratnes veicināšanu un sabiedrības informētības paaugstināšanu, un tas nozīmē arī savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanu.

"Mērķis ir laikus atklāt HIV infekciju un iespējami ātri pacientiem ordinēt ārstēšanu, ierobežojot šīs infekcijas tālāku izplatību. Ja HIV infekcija ir diagnosticēta laikus, pacients, lietojot atbilstošu terapiju, var dzīvot ierasto dzīves ritmu un pilnvērtīgu dzīvi. Kopš 2018.gada 1.oktobra Latvijā ir atcelti ierobežojumi HIV/AIDS pacientu ārstēšanā, un valsts apmaksātu antiretrovirālo terapiju ir iespējams saņemt ikvienam pacientam," uzsver Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" Ambulatoro pakalpojumu vadītāja, Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) prezidente dr. med. Inga Ažiņa.

Šogad stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" ambulatorās daļas uzskaitē līdz 2023.gada 30.novembrim jau esošajiem 7054 HIV pacientiem klāt nākuši vēl 142 HIV pozitīvi cilvēki. Vairākums no šiem pacientiem, kuri stājas uzskaitē, bija vēlīni diagnosticēti. Tas nozīmē, ka pacients jau ilgstoši bijis inficējies ar HIV, taču saslimšana nebija atklāta un, visticamāk, arī pats pacients daudzus gadus dzīvoja neziņā par HIV, turpinot izplatīt infekciju līdzcilvēkiem.

HIV pārnese Latvijā patlaban notiek heteroseksuālo kontaktu ceļā, un tas skar ikvienu sabiedrības locekli neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai profesijas. Latvijā joprojām valda stereotipi par to, kurš var inficēties ar HIV vīrusu un vai tiešām heteroseksuālās attiecībās esošiem cilvēkiem būtu jāpārbauda sava veselība. Testēšanas dati liecina, ka HIV pacienta sociālais portrets pašlaik ir attiecināms uz ikvienu Latvijas iedzīvotāju.

HIV ir cilvēka imūndeficīta vīruss. Tas vairojas, iznīcinot asins šūnas, kas atbild par imunitāti, un izraisa pastiprinātu imūnsistēmas novājināšanos. AIDS jeb iegūtais imūndeficīta sindroms rodas HIV infekcijas attīstības rezultātā. Inficēšanās notiek, ja inficēta cilvēka asinis vai izdalījumi no dzimumorgāniem (sperma, sekrēts, kas izdalās pirms ejakulācijas, maksts sekrēts) un mātes piens (zīdaiņiem) nonāk otra cilvēka organismā.

Lai gan HIV infekcija nav izārstējama, piedāvājot plašākai sabiedrībai pieejamus HIV profilakses un diagnostikas pasākumus, kā arī nodrošinot efektīvu ārstēšanu un aprūpi, HIV infekcija ir kļuvusi par kontrolējamu hronisku veselības stāvokli, kas ļauj cilvēkiem ar HIV dzīvot ilgu un veselīgu dzīvi.

Pēc Pasaules veselības organizācijas iniciatīvas HIV/AIDS diena tiek atzīmēta visā pasaulē kopš 1988.gada 1.decembra. Tās mērķis ir pieminēt HIV/AIDS upurus, kā arī veicināt izpratni un mazināt aizspriedumus par HIV/AIDS pacientiem. Starptautiskais HIV/AIDS simbols ir sarkanā lentīte, kas simbolizē morālu atbalstu tiem, kas ir inficēti ar HIV/AIDS.