Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Zinātnieki laboratorijas apstākļos izskaitļo, kā varētu ārstēt HIV

© Unsplash

Pētniekiem kādā laboratorijā Nīderlandē ir izdevies likvidēt HIV no šūnām, tādējādi radot cerību par iespējām ārstēt šo bīstamo infekcijas sliimību.

Izmantojot gēnu rediģēšanas rīku, kas pazīstams kā 2020. gada Nobela prēmijas laureāts „Crispr-Cas”, zinātnieki ieguva spēju tieši mērķēt uz HIV vīrusa DNS, noņemot visas tā pēdas no inficētajām šūnām.

„Crispr-Cas” tehnoloģija, kā šķēres var sagriezt DNS noteiktos punktos, ļaujot dzēst nevēlamus gēnus vai ievadīt šūnās jaunu ģenētisko materiālu. Pētījuma autori apgalvo, ka viņu mērķis ir izstrādāt stabilu un drošu „Crispr-Cas” shēmu, "tiecoties pēc visaptverošām HIV zālēm visiem", kas var deaktivizēt dažādus HIV celmus šūnās.

Zinātnieku grupa Dr. Elena Herrera-Karrillo vadībā Amsterdamas Medicīnas universitātē apgalvo, ka viņi ir izstrādājuši efektīvu uzbrukuma taktiku vīrusam dažādās šūnās un vietās, kur tas var slēpties.

HIV var inficēt dažāda veida šūnas un audus organismā, tāpēc pētnieki meklē veidu, kā mērķēt pa vīrusu, lai kur tas parādītos. Jaunajā pētījumā, kas tika prezentēts Eiropas Klīniskās mikrobioloģijas un infekcijas slimību kongresā, pētnieki koncentrējās uz vīrusa daļām, kas paliek nemainīgas visos zināmajos HIV celmos.