Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

MEDIĶIEM. Ceļvedis palīdzēs kritiskās situācijās

PAREIZIEM LĒMUMIEM. «Mēs ceļvedi veidojām kā profesionālu darba instrumentu, kurš ir gan informatīvi bagāts, gan praktiski un ērti lietojams,» saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa (no labās). Ar grāmatu iepazīstināja viens no grāmatas autoriem, Bērnu slimnīcas reanimatologs Reinis Balmaks, bet Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Sarmīte Villere izteica pateicību par grāmatu, kas ļoti palīdzēs dienesta mediķiem © Publicitātes foto

Bērnu slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā katru gadu ārstējas 800 bērnu, no kuriem lielai daļai veselības problēmas ir akūtas un prasa mediķu nekavējošu rīcību. Taču daudzi bērni kritiskā situācijā, pirms nokļūst Bērnu slimnīcā, kur mediķi ir specializējušies tieši bērnu glābšanai, ir citu speciālistu uzmanības lokā. Lai palīdzētu kritiskās situācijās, Bērnu slimnīca sagatavojusi ceļvedi – palīgu ikvienam mediķim, kurš sniedz neatliekamo palīdzību bērniem.

Ceļvedis tapis ar Bērnu slimnīcas fonda un ziedotāju atbalstu, un to radījusi Bērnu slimnīcas reanimatologu un anesteziologu komanda, lai nodrošinātu vienlīdzīgu pirmās palīdzības sniegšanas līmeni bērniem visā Latvijā. «Katru gadu Latvijā aptuveni 800 bērnu nokļūst intensīvās terapijas nodaļā, jo dažādu iemeslu dēļ viņiem ir nepieciešamas dzīvību uzturošās ārstēšanas metodes. Neatliekamām situācijām raksturīga tā saucamā zelta stunda - īss laika sprīdis, kad laikus un pareizi veikta ārstēšana var novērst bērna nāvi vai samazināt slimības sekas,» stāsta viens no grāmatas autoriem, Bērnu slimnīcas Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikas reanimatologs Reinis Balmaks. Ārsts norāda, ka ar šiem gadījumiem vispirms saskaras neatliekamās palīdzības sniedzēji ārpus bērnu intensīvās terapijas un tie ir pietiekami bieži, lai ar to saskartos ikviens ārsts, bet pārāk reti, lai visiem ārstiem būtu iespējams uzturēt pediatrijai specifiskās zināšanas un prasmes. Tāpēc Bērnu intensīvās terapijas ceļvedis ir kabatas formāta rokasgrāmata ar nepieciešamo informāciju ātrai lēmumu pieņemšanai kritiski slimu bērnu ārstēšanā. Ceļvedi veidoja arī Arnita Tomiņa un Ivars Veģeris, kā arī palīdzēja citi kolēģi.

Publicitātes foto

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests dienā saņem 1000-1200 izsaukumu, no tiem 10-12 procentos gadījumu palīdzība nepieciešama bērnam. «Tās ir situācijas no paaugstinātas temperatūras līdz smagām traumām, taču neatliekamās palīdzības mediķim ir jābūt gatavam katrai šādai situācijai, un ceļvedis ļoti noderēs, lai ātri pieņemtu lēmumus, sniedzot palīdzību bērnam,» atzina dienesta direktore Sarmīte Villere. Mediķi, kuri palīdz bērniem, visi varēs runāt vienā valodā.

Grāmata ir īss un kodolīgs kopsavilkums par bērniem specifiskajām intensīvās terapijas tēmām, galvenokārt tas saistīts ar zāļu, to devu un aprīkojuma izvēli, kā arī biežāk nepieciešamie algoritmi dažādās medicīnas nozarēs - reanimācijā, elpceļu, asinsrites, nervu sistēmas traucējumos, hematoloģijā, traumās.