Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Jaunieti ar pārlūzušu stieni kājā Bērnu slimnīca "aizsūta mājās"; operāciju atceļ slimnīcas nepietiekamo resursu dēļ

© MN

Jolantas dēls, tobrīd vēl būdams nepilngadīgs, pērnā gada pavasarī netālu no dzīvesvietas Saulkrastu pusē iekļūst smagā avārijā. Skolniekam, braucot pa ceļu ar motorolleru, virsū uztriecas automašīna, ziņo "Bez tabu".

Sadursmē jaunietis gūst vaļēju augšstilba lūzumu un arī rokas pirkstu lūzumu. Tiesa gan, otro nopietno uzskaitīto traumu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) atklāj vien pēc pacienta sūdzībām jau vairākas dienas pēc avārijas.

Puisim sniedz nepieciešamo palīdzību, operācijas laikā augšstilbā ievietots arī stienis.

Tomēr februāra vidū situācija būtiski pasliktinās. Neveiksmīgu apstākļu sakritības dēļ Jolantas nu jau pilngadīgais dēls atkal satraumē kāju un atkal nokļūst BKUS. Atklājas, ka kājā ievietotais stienis ir pārlūzis.

Dienu pirms operācijas norit pacienta sagatavošana ķirurģiskajām procedūrām. Savukārt operācijas dienas rītā dēlam paziņo, - operācija nenotiks, varat doties mājās. Iemesls - slimnīcas nepietiekamo resursu dēļ.

Citējot dokumentu, pacientu relatīvi apmierinošā stāvoklī izraksta no stacionāra ģimenes ārsta uzraudzībā. Slimnīca arī iesaka neatbalstīties uz traumētās kājas ar salauzto stieni. Savukārt operācijas datums tikšot precizēts.

Aizrit vairākas dienas, taču vēl joprojām nekādu ziņu no BKUS. Māte neiztur un nogādā dēlu citā ārstniecības iestādē - Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Tur ārsti Jolantai atzinuši, ka aptuveni 90 kilogramus smagajam puisim augšstilbā esot ievietots pavisam neatbilstošs stienis.

Pēc trīs stacionārā pavadītām dienām beidzot tiek veikta sekmīga četrarpus stundas ilga operācija.

“Bez Tabu” BKUS sabiedrisko attiecību nodaļai uzdod vairākus jautājumus, taču vienu konkrētu pārstāvi situācijas izskaidrošanai ārstniecības iestāde nevarot noorganizēt, jo katrs no jautājumiem esot cita speciālista kompetencē. Tālab slimnīca savu komentāru izklāsta elektroniskā vēstulē.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca: "Atvainojamies pacientam par to, ka viņam radusies neizpratne, cik ilgā laika periodā pēc ieplānotās, bet nenotikušās operācijas Bērnu slimnīcas darbinieki ar viņu sazināsies. Slimnīca nav tiesīga izpaust pacienta datus, tāpēc konkrēto situāciju sīkāk komentēt nevaram. Atbildot kopumā, iemesli plānveida operācijas atcelšanai var būt dažādi, tai skaitā neatliekamas operācijas, kas jāveic slimnīcā. Bet visos gadījumos slimnīca informē pacientu (ja pacients ir sasniedzis 14 gadu vecumu) vai viņa likumisko pārstāvi par pārcelšanas iemeslu un turpmāko rīcību. Ar pacientu par ieplānoto operācijas laiku slimnīca sazinās, kad ir noteikts konkrēts operācijas datums. Ir situācijas, kurās Bērnu slimnīcas darbinieki sazinās ar kolēģiem citās slimnīcās, ja tas nepieciešams un pacients vai viņa likumiskais pārstāvis tam piekrīt."

Nacionālais veselības dienests (NVD) norāda, ka no esošās informācijas secināms, ka nav bijusi pietiekama komunikācija starp pacientu un ārstniecības iestādi.