Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

TOP 5 inovatīvas ārstēšanas metodes, kas mainīs pasauli

© Ilustratīvs attēls

2.lapa

Diabētu ārstēs bez adatām un sāpēm

Viena no modernās pasaules nopietnākajām kaitēm ir 1.tipa cukura diabēts - hroniska slimība, ko raksturo aizkuņģa dziedzera nespēja izstrādāt pietiekami insulīna. Šo pacientu ārstēšanās ir visai sarežģīta - regulāri jākontrolē cukura līmenis asinīs un katru dienu jāveic vairākas insulīna injekcijas. To nedarot, var kļūt slikti, var iestāties samaņas zudums, krampji vai pat nāve.

Iespējams, drīz šī nepatīkamā rutīna radikāli mainīsies! Zinātnieki raduši risinājumu 1.tipa diabēta ārstēšanai ar šūnu terapijas palīdzību. Tās pamatā ir donora aizkuņģa dziedzera šūnu pārnešana diabēta slimniekam, ļaujot organismam atgūt kontroli pār glikozes līmeni asinīs. Jaunā terapija atjaunos aizkuņģa dziedzera normālu darbību, līdz ar to slimniekiem ikdienā vairs nebūs jāveic regulāras insulīna injekcijas cukura līmeņa uzturēšanai.

Šūnu terapija pasaulē ir visai plaši pielietota, piemēram, asins pārliešanas un kaulu smadzeņu transplantācijā. Injicējot vai pārnesot dzīvas šūnas pacientam, jaunās šūnas pārņem bojāto šūnu funkciju, cīnās pret slimību un atjauno veselību.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā