Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Veselība

Bērnu slimnīcu apvienos

© F64

Bērnu klīniskās universitātes slimnīca tuvāko četru gadu laikā plānojusi apvienot abas slimnīcas novietnes vienā un turpmāk mazos pacientus uzņemt tikai Torņakalnā Rīgā. Kas notiks ar bērnu slimnīcas ēkām Gaiļezerā, nav zināms, lēmums jāpieņem Veselības ministrijai (VM), jo slimnīcas ēka ir ministrijas pārziņā, savukārt zeme – privāta.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem toreizējā struktūrplāna ietvaros Rīgā tika apvienotas divas bērnu slimnīcas - Gaiļezers un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca. Pamatojums šādai apvienošanai bija racionāls - ietaupīt finansiālos resursus, samazināt administratīvo aparātu. Pirms šīs apvienošanas abās slimnīcās veica arī sarežģītas, piemēram, sirds un citas, operācijas, pēc reorganizācijas - neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana (izņemot psihitriskās), visu veidu operācijas, kā arī lielākā daļa ambulatoro pakalpojumu palika Vienības gatvē esošajā slimnīcas novietnē, savukārt Gaiļezerā turpināja darbu Psihiatrijas klīnika, arī bērnu rehabilitācijas nodaļas.

Bērnu slimnīcas valdes locekle Zane Straume pastāstīja, ka pieņemts lēmums abas novietnes apvienot vienā un Gaiļezera novietni pakāpeniski pārcelt uz Pārdaugavu. Vienības gatvē pašlaik ir pieejami vairāk nekā 30 dažādu ārstniecības profilu, bet Juglas ielā tikai četri, tāpēc, lai nodrošinātu Juglas ielas novietnes pacientiem nepieciešamo ārstniecību, ik dienu daļa pacientu tiek vesti uz Vienības gatvi un pēc izmeklējuma vai procedūras veikšanas tiek vesti atpakaļ. Bērnu slimnīcas galvenais uzdevums ir nodrošināt, lai pacients saņemtu vislabāko iespējamo palīdzību, un, pēc slimnīcas valdes priekšsēdētāja Valta Ābola teiktā, starp Torņakalna un Juglas novietni pastāv būtiskas atšķirības pakalpojumu ziņā, jo Juglas novietnē nav iespējams sniegt visu nepieciešamo ārstēšanu pacientiem. Abu novietņu apvienošanai pamatā ir gan ekonomiskie apsvērumi, gan pacientu ērtības.

Bērnu slimnīca izvērtējusi pacientu plūsmu abās novietnēs - kopumā pērn Juglas ielas novietnē pēc palīdzības stacionārā, dienas stacionārā vērsās 11 030 pacientu, kamēr Vienības gatvē astoņas reizes vairāk - 84 885. Ambulatoros pakalpojumus Juglas ielā saņēma 45 866 pacienti, kamēr Vienības gatvē - 200 908. «Izvērtējot pacientu plūsmu abās novietnēs, kā arī sniegto pakalpojumu daudzveidību, Bērnu slimnīca attīstības plāna ietvaros nolēmusi stiprināt sniegto pakalpojumu kvalitāti, apvienojot pakalpojumu un personāla resursus, veidojot vienu kvalitatīvu ārstniecības un aprūpes centru bērniem Vienības gatvē,» saka Z. Straume. Ja vajadzētu rekonstruēt Juglas ielas novietni, tam būtu nepieciešami nepilni 22 miljoni eiro, taču, apvienojot visus ārstniecības un aprūpes pakalpojumus Vienības gatvē, izmaksas iekļautos 11 miljonos eiro. Tos varētu gūt no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem. Slimnīcas pārveide notiks vairāku gadu garumā līdz 2021. gadam.

Attīstības plāns paredz, ka tiks apvienota infekciju nodaļa, kā arī Rehabilitācijas klīnika, kas līdz šim darbojās abās novietnēs, un uz Vienības gatvi tiks pārcelta Psihiatrijas klīnika un programma Atelpas brīdis.

Pašlaik nav zināms, kas notiks ar Gaiļezera novietnes telpām Juglas ielā, zeme pieder privātīpašniekam, bet ēka ir Veselības ministrijas pārziņā. «Tā kā ne telpas, ne zeme nepieder slimnīcai, kas notiks ar tām pēc 2021. gada paliek Veselības ministrijas ziņā,» saka Z. Straume.