Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Veselība

Ar masāžu pret galvassāpēm

© Publicitātes foto

«Masāža ir ļoti īpašs brīdis. Tad prāts pieklust, ķermenis atpūšas un cilvēks dziļi, dziļi izbauda tikšanos ar sevi,» saka ājurvēdas masiere, aromterapeite un jogas pasniedzēja Evita Sundar.

Viņai ikdienas darbs ir arī viņas vaļasprieks – tā ir aromaterapija, dabiskās kosmētikas gatavošana, joga. Mācību centrā Elisanda viņa vada masāžas meistarklases, dalās zināšanās un pieredzē ar topošajiem SPA speciālistiem, bet Neatkarīgās lasītājiem Evita Sundar atklāj, kā masāža var palīdzēt pret galvassāpēm.

Soli tuvāk sev

Galvas masāža iedarbojas nomierinoši, un tai piemīt arī dziedniecisks efekts – tā uzlabo miegu, mazina galvas sāpes, noņem kakla muskuļu sasprindzinājumu un saspringumu plecos. Uzlabo asinsriti, matu augšanu. Atbrīvo no stresa, nemiera un piepilda ar enerģiju.

«Masāžu var veikt gan pie speciālista, kurš izmasēs ne tikai galvu, bet arī seju, kakla un pleca daļu, un rokas [čampi galvas masāža, viena no ājurvēdas masāžas veidiem] vai otrs variants – katrs var veikt sev pašmasāžu. Nevis iedzert pretsāpju tabletīti, kas patiesībā nerisina galvas sāpju iemeslu, vien nobloķē sāpju receptorus, bet, pieskaroties savai galvai, pievērst tai īpašāku uzmanību,» stāsta Evita Sundar. Viņa ikvienam interesentam piedāvā arī apgūt pašmasāžu – vienkāršus, bet ļoti iedarbīgus paņēmienus, ko izmantot ikdienā, lai ar dziedinošiem pieskārieniem varētu palutināt ne tikai sevi, bet arī savus mīļos. Evita stāsta: masāžu var veikt arī ar īpaši piemeklētām eļļām, tādējādi pastiprinot un nostiprinot efektu. Un saviem klientiem viņa izstāsta, ko katrs pats var darīt mājās, lai cilvēks nebūtu atkarīgs tikai no masiera.

«Manuprāt, cilvēki reti sev veic pašmasāžu, lielākoties uzmanība galvai tiek pievērsta tikai, lai izmazgātu un saķemmētu matus,» domā ājurvēdas masiere. Tāpēc viņa uzsver: ja mēs masējam galvu – vienalga, vai aizejot pie speciālista, vai to darot paši – mēs esam jau soli tuvāk sev. «Pirmkārt, mēs esam apstājušies no ikdienas skrējiena, nevis lecam pa vecam. Otrkārt, tiklīdz apsēžamies vai apguļamies, jau esam vēl vienu soli tuvāk pretim relaksācijai un labsajūtai. Un, tiklīdz sākam aiztikt galvu, ar rokām sev pieskaramies, mazliet pačubinām, mēs to sākam just– ka galvā ir jutīgāki punkti, ir sāpīgāki un ir vispār nejutīgi.»

No ikdienas pārpilnības

Evita Sundar skaidro: galvā ir ļoti daudz dažādu punktu, meridiānu, kas attiecas uz visu ķermeni. Un sen jau vairs nav noslēpums, ka ļoti daudzas saslimšanas rodas no mūsu ikdienas pārpilnības – no neregulāra dienas režīma, no pārslodzes, no stresa, no ritma, kas ir bez apstājas, no domām un neizteiktām emocijām. «Tas viss krājas, un to visu ļoti labi var just galvā,» apgalvo pieredzējusī ājurvēdas masiere. «Neatkarīgi no tā, vai mums sāp kājas īkšķis vai roka, izkustinot galvas ādu, var sajust visas sāpītes.»

Masiere stāsta: viens no iemesliem, kāpēc sāp galvas pakauša daļa, ir mūsu neizteiktie vārdi. «Mēs daudz ko paturam sevī, sakožam zobus un ciešamies, jo tā nav pieņemts teikt... jo es to nedrīkstu teikt... Tas viss sakrājas pakausī, galvaskausa pamatnītē.» Ko tad darīt? «Ja agrāk nekas nav darīts, sākt lēnām un mierīgi iepazīties ar savu galvu – caur rokām, caur pirkstiem, caur sajūtām. Tas ir pirmais. Tālāk jau, protams, var mēģināt atrast punktus, kuri ir sāpīgi, un pievērst tiem uzmanību – tos pamasēt, samīļot, paglaudīt, paapļojot uz vienu, otru pusi. Un to var darīt jebkurā vietā, kur ir pieejams brīvs laiks sev,» stāsta Evita Sundar.

Visbiežāk izvēlas citronu

Veicot pašmasāžu mājās, var izmantot dažādas eļļas (mandeļu vai kokosriekstu), kas būs papildu ieguvums galvas ādai un matu saknēm. Bāzes eļļai var pievienot arī ēteriskās eļļas. Un, tā kā katrai ēteriskajai eļļai ir sava dziļa un plaša nozīme, šajā ziņā var izvērsties ļoti dažādi.

Kuras no ēteriskajām eļļām iesaka galvas masāžai? «Vispār jau labāk ir pamasēt un palutināt galvu, kad tā nesāp, nevis nogaidīt līdz brīdim, kad sāk sāpēt,» uzskata ājurvēdas masiere. Galvassāpju gadījumā viņa iesaka katram klientam pašam izvēlēties, kādu ēterisko eļļu viņš gribētu, un viņa savā praksē pārliecinājusies, ka tādos gadījumos klients izvēlas kaut ko pavisam neitrālu, izvairās no intensīviem aromātiem – kaut gan ir ļoti konkrēts sarakstiņš, kas palīdz pret galvassāpēm. Visbiežāk cilvēki izvēlas citrona ēterisko eļļu – tas ir pazīstams, viegls un svaigs. «Bet tas ir ļoti individuāli. Es varu kaut ko ieteikt, bet klientam pašam jāizvēlas, kāds aromāts tajā brīdī vislabāk tīk.»

9 NOPIETNĀKIE IEMESLI, KĀPĒC SĀP GALVA

1. Tā var būt iekaisīgu, katarālu jeb saaukstēšanās slimību izpausme.

2. Paaugstināts asinsspiediens.

3. Arī pie pazemināta spiediena var sāpēt galva.

4. Diezgan bieži par pamatu galvassāpēm var būt arī migrēna.

5. Galvassāpju cēlonis var būt arī mugurkaula vai spranda daļas problēmas.

6. Galvassāpes var izraisīt arī saspringums, sēžot pie datora, kas mūsdienu cilvēkiem ir ļoti raksturīgi.

7. Ir arī atsevišķi medikamenti, kas var provocēt galvassāpes. Piemēram, hormonālie pretapaugļošanās līdzekļi, ko lieto sievietes.

8. Galvassāpes var izprovocēt arī dažas acu slimības, piemēram, glaukomas lēkmes.

9. Lai cik savādi tas būtu, arī sūdzībām no vēdera dobuma var pievienoties galvassāpes – vai tā ir akūta apendicīta aina vai kuņģa čūla.

JAUTĀJUMI SPECIĀLISTAM

Atbild

Evita SUNDAR, ājurvēdas masiere, aromterapeite un jogas pasniedzēja:

– Vai, masējot sev galvu, cilvēks nevar izdarīt ko nepareizi un tādējādi radīt sev lielākas problēmas?

– Pats sev – noteikti ne. Neviens jau sev ar pārāk lielu spēku neko nespiedīs, pats sev sāpīgi nedarīs. Un arī, ja tikai mazliet pačubināsiet, tas dos tikai un vienīgi patīkamas sajūtas un relaksāciju. Ne velti daudziem ļoti patīk iet pie friziera, kurš, matus mazgājot, galvas ādu vēl arī pamasē.

– Kāpēc rodas patīkama sajūta, kad masē galvas ādu?

– Tāpēc, ka, pieskaroties galvas ādai, nomierinās nervi, radot labsajūtas un miera stāvokli. Atslēdzas domas par darbu, pienākumiem. Un tas pamazām sakārto arī visu pārējo. Galvas masāžu veicot regulāri, ir labāks miegs, uzlabojas garastāvoklis un tālāk viss no tā izrietošais.

– Ja sāp galva, ir jāmasē tieši galva vai var masēt arī, piemēram, muguru?

– Var masēt seju, var masēt pēdas, konkrētāk – īkšķi. Jo pēda ir ķermenis miniatūrā un uz tās ir izvietoti visi svarīgie punkti, kurus stimulējot var iedarboties uz attiecīgu orgānu vai sistēmu. Ir cilvēki, kuriem nepatīk, ka viņiem pieskaras galvai. Arī manā praksē tādi bijuši – viņi atnāk uz masāžu un saka, ka var masēt visu, lai tikai neaiztiek galvu. Nekādu problēmu! Ja nepatīk, ka aiztiek galvu, masējam pēdas! Savukārt, ja saspringums un sāpes ir sprandā, kakla zonā, var masēt arī seju – tos punktus, kas ir pie uzacu saknītēm. Tās vietas gan ir ļoti jutīgas, var būt arī neciešami sāpīgas. Bet, spiežot uz tām vietām, mēs atslābinām kaklu un sprandu. Protams, vienam palīdz, otram ne. Tas nav tik viennozīmīgi kā ieslēgt lampiņu un tā degs. Katram palīdz kaut kas cits, tas ir ļoti individuāli.

– Galvassāpes ir tikai simptoms, bet, kas slēpjas zem tām un kāda ir diagnoze, atbilde katram var būt cita. Vai vienmēr pret galvassāpēm var palīdzēt masāža?

– Protams, galvā var būt viskautkas.

Ar klientu pirms masāžas aprunājoties, es jau jūtu, vai tā ir vienkārši fiziska vai emocionāla pārslodze vai apakšā varētu būt arī kādas nopietnākas problēmas. Katrā ziņā masāža neko sliktāk izdarīt nevar.