Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Veselība

11 IETEIKUMU asinsrites uzlabošanai

© Publicitātes foto

Asinsrites galvenais uzdevums ir piegādāt audiem skābekli un barības vielas. Tāpēc, ja asins cirkulācija ir traucēta, sāk lēkāt asinsspiediens, rodas nogurums, elpas trūkums, salst rokas un kājas, var būt arī pēkšņas galvassāpes.

Asinsrites traucējumi var radīt dažādus funkcionālus patoloģiskus asinsrites stāvokļus – sirds ritma traucējumus, hipertoniju, varikozo vēnu paplašināšanos, kapilāru trauslumu un tumšus riņķus zem acīm. Turklāt vāja asinscirkulācija ir viens no faktoriem, kas veicina sirds nepietiekamību.

Lai izvairītos no nopietnām veselības problēmām, portāls takprosto.cc apkopojis 11 pavisam vienkāršus ieteikumus asinsrites uzlabošanai, kas iedarbojas momentā.

1. Ēdiena pagatavošanā izmantojiet vairāk garšvielu

Papildiniet savu ēdienkarti ar garšvielām un garšaugiem – melnie un čili pipari, aromātiskais rozmarīns, timiāns, kanēlis un ķiploks veicina vielmaiņu un asins cirkulāciju. Tos iesaka ne tikai kaloriju dedzināšanai un labas fiziskās formas uzturēšanai, bet arī jaunības saglabāšanai.

 2. Nebrauciet ar liftu, bet kāpiet pa kāpnēm

Izkāpiet vienu pieturu agrāk un atlikušo attālumu noejiet ar kājām. Šis ir visuzticamākais ieteikums pret vēnu varikozi. Staigāšana kājām, kāpšana pa kāpnēm trenē sirds muskuli un nostiprina asinsvadu sieniņas. Turpretī mazkustīgums veicina paaugstināta asinsspiediena attīstību.

3. Izvingrojieties, izstaipieties

Ja jūsu ikdiena paiet, garas stundas sēžot pie datora, noteikti vajadzētu izstaipīties un izvingroties, ideālā variantā – ik pēc stundas. Skābekļa trūkums asinīs var kavēt fiziskās un garīgās darbspējas, muskuļu normālu funkcionēšanu un vairāku orgānu darbību. Tāpēc ir svarīgi regulāri izkustēties.

4. Atmetiet smēķēšanu

Arī smēķēšana ierobežo asins plūsmu organismā. Nikotīns ne tikai izvada no organisma vitamīnu C, bet arī vistiešākā veidā ietekmē sirdsdarbību. Atsakoties no smēķēšanas vien uz pāris dienām, jūtami uzlabosies pašsajūta.

5. Palutiniet sevi ar masāžu

Tieša iedarbība uz ādu iespaido visa organisma sistēmas, tajā skaitā asinsrites sistēmu, kas nodrošina vielmaiņu. Masāžas laikā aktivizējas limfas attece un asinsrite, kā rezultātā bāla, ļengana un sausa āda kļūst veselīgi sārta, turklāt ievērojami paaugstinās tās aizsargspēja pret mehāniskām un temperatūras ietekmēm.

6. Atpūtieties pareizā pozā

Apguļoties, kājas turiet augstāk par galvu – vismaz 15 minūšu dienā. Arī tādā veidā, neko nedarot, uzlabojas asinsrite.

7. Izvēlieties sabalansētu uzturu

Papildiniet savu ikdienas ēdienkarti ar ķirbju un saulespuķu sēklām, avokado, tunci. Ēdiet vairāk svaigu augļu un dārzeņu. Asinsriti aktivizē arī melnā šokolāde.

8. Ejiet kontrastdušā

Kontrastduša (sākt vienmēr vajag ar karsto ūdeni, bet noslēgt ar auksto, katru 10–15 sekunžu) ne tikai uzmundrina, bet arī norūda, palīdzot izvairīties no saaukstēšanās slimībām. Neaizmirstiet, ka pēc karstas vannas jānoskalojas ar vēsu ūdeni – šāda procedūra par 30% mazina infarkta risku.

9. Kustieties

Vislabākā recepte, kā aktivizēt asinsriti un stiprināt sirds muskuli, ir regulāra sportošana. Kāpiet pa kāpnēm, nūjojiet, brauciet ar velosipēdu, aktīvi un daudz staigājiet kājām, slēpojiet.

10. Valkājiet ērtus apavus

Pēc iespējas vairāk staigājiet basām kājām, bet apavus izvēlieties tādus, kuros jūtaties tikpat komfortabli kā basām kājām.

11. Dzeriet siltu ūdeni

Auksts ūdens sašaurina asinsvadus. Tāpēc dzeriet siltu ūdeni – tās ir vislabākās zāles, kas patīk gan asinsritei, gan sirdij.