Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Problēma, ko tautā sauc par sliktu asinsriti

© F64

Lasot publikācijas, kurās uzskaitītas asinsrites problēmu pazīmes, gandrīz katram neviļus jāpadomā: bet kā tad ir man – vai es gadījumā arī neciešu no reiboņiem, trokšņa ausīs, atmiņas vājināšanās, galvassāpēm, vai arī man nav aukstas plaukstas un pēdas? Un labi vien ir, ka cilvēks nonāk pie šīs domas, aprunājas par to ar ārstu un lūdz aptiekāram ieteikt kādu produktu, kas asinsriti ietekmē labvēlīgi.

Ar asinsrites palīdzību audi saņem skābekli un barības vielas, kas vajadzīgas dzīvības procesiem, kā arī atbrīvojas no vielmaiņas galaproduktiem. Par roku un kāju apasiņošanu, tāpat kā par deguna, ausu gliemežnīcu vai galvas ādas apasiņošanu, ir atbildīga perifērā asinsrite. Tieši šīs ķermeņa daļas visātrāk sāk salt un arī ir pakļautas lielākam apsaldējumu riskam, kaut arī termometra stabiņš nav pat noslīdējis zem nulles atzīmes.

Gadi un dzīvesveids

Viens no faktoriem, kuriem ir nozīme perifērās asinsrites darbā, ir cilvēka vecums. Lielākoties bērnībā asinsrite strādā labi, ja vien cilvēkam nepiemīt rets ģenētisks defekts. Turpmāk asinsrites stāvokli arvien vairāk ietekmē dzīvesveids. Piemēram, tie, kuri jau skolas gados sāk smēķēt, ir krietni vairāk pakļauti asinsrites problēmām, jo smēķēšana izraisa asinsvadu spazmas ne tikai rokās un kājās, bet arī sirdī, smadzenēs un citos dzīvībai svarīgos orgānos.

Asinsrites problēmas neatkarīgi no vecuma var veicināt arī stress: liela slodze mācībās un eksāmenos, pavērsieni karjerā vai attiecībās, atbildīgu lēmumu pieņemšana utt.

Pēc 30 gadu vecuma jau var izpausties dažādas ģenētiski nosacītas asinsvadu problēmas, piemēram, varikozas kāju vēnas. Vēlāk sevi liek just arī aterosklerotiskās izmaiņas, kad uz asinsvadu sieniņām izgulsnējas holesterīns un piesaista dažādas vielas, kas padara sieniņu cietu, neelastīgu, un rezultātā asinsrite pasliktinās.

Ja salst rokas un kājas gan ziemā, gan vasarā, tad, iespējams, vainīga veģetatīvā nervu sistēma, kas pastāvīgi uztur asinsvadus sašaurinātus. Tādā gadījumā jākonsultējas ar ārstu.

Diagnosticēt asinsrites problēmas pašiem nevajadzētu, jo līdzīgas izpausmes var būt dažādām slimībām, kas prasa pavisam citu ārstēšanu. Piemēram, trokšņi ausīs, dzirdes vājināšanās un reiboņi var liecināt par to, ka jāapmeklē otorinolaringologs.

Kā sev palīdzēt ikdienā

Regulāri veicot asinsvadu treniņu, asinsvadu reakcijas ar laiku var padarīt stabilākas. Vienkāršs paņēmiens ir roku un kāju kontrastvanniņas, pārmaiņus iegremdējot plaukstas un pēdas aukstā un karstā ūdenī, liekot asinsvadiņiem te sarauties, te izplesties. Ikdienā jāvalkā pietiekami silti, brīvi, ērti un elpojoši apavi, ieteicamas kokvilnas zeķes.

Divdaivu ginka produkti

Plaši pazīstami ir divdaivu ginka produkti, kas labvēlīgi ietekmē perifēro asinsriti un arī atmiņu. Divdaivu ginks (Ginkgo biloba) tiek uzskatīts par visvecāko koku sugu pasaulē; ginki auguši uz mūsu planētas jau 270 miljonus gadu un ir vienīgā dzīvā saikne starp augstākajiem un zemākajiem augiem. Koks sasniedz 30-40 m augstumu un četru metru stumbra diametru, reizēm sastopami vēl varenāki ginki. Ginks ir divdzimumu augs. Vīrišķie koki mēdz būt garāki un tievāki, sievišķie - īsāki un kuplāki. Ginku sauc arī par sudraba aprikozi. Sievišķajos kokos ienākas augļi, kuros zem gaļīga ārējā apvalka slēpjas sēkliņas, ko dēvē arī par baltajiem riekstiem, tie garšo līdzīgi ciedru vai pīniju riekstiem. Austrumu tautām ginks simbolizē pretstatu vienību, pastāvību, cerību, mīlestību un ilgu mūžu. Ķīnā un Japānā kopš seniem laikiem ginki stādīti pie svētnīcām un pilīm.

Tautas medicīnā

Tautas medicīnā ar ginka sēklām ārstē astmu, bronhītu, dzirdes vājināšanos, atmiņas traucējumus, asinsrites problēmas, augstu asinsspiedienu, dizentēriju, nemieru. Kaltētu ginka lapu pulveris tautas medicīnā birdināts degunā pret iesnām un rīklē - pret klepu; svaigas ginka lapas liktas uz brūcēm, bet aukstumpumpām lietota samīcīta svaigu lapu putriņa.

Aktīvās vielas

Ginks ir viens no visvairāk pētītajiem augiem pasaulē. Mūsdienās ir pierādīts, ka ginka lapās esošās aktīvās vielas - flavonglikozīdi un terpēnlaktoni - veicina perifēro asins mikrocirkulāciju, uzlabojot skābekļa izmantošanu smadzenēs, kas savukārt stimulē atmiņas procesus, veicina prāta spējas, uzlabo izziņas procesu un koncentrēšanās spējas (arī cilvēka organisma novecošanās procesā). Uzlabojot perifēro asins mikrocirkulāciju, tiek veicinātas normālas kardiovaskulārās un nervu sistēmas funkcijas. Šīs vielas labvēlīgi ietekmē redzes un dzirdes funkcijas, palīdz mazināt reiboni un trokšņus ausīs.

Svarīgi ir zināt, ka aktīvajām vielām ginka produktos jābūt pareizās attiecībās: 24% flavonglikozīdu un 6% terpēnlaktonu.

Publicitātes foto

Augstvērtīgs un atzīts dabas produkts Latvijā

Mūsu valstī patērētāju atzinību iekarojis zīmola Futura divdaivu ginka lapu ekstrakts. Dānijā ražotie Futura produkti ir radīti, balstoties uz jaunu un jau zināmu informāciju par dabas veltēm. Tas šodien ir viens no lielākajiem uztura bagātinātāju ražotājiem, kas ar panākumiem darbojas tirgū jau vairāk nekā 20 gadus, par galvenajām vērtībām atzīstot augstu kvalitāti, fizisko labklājību un drošību. Futura piedāvā daudzveidīgu sortimentu: zivju eļļu, kalciju, ingvera, ķiploku, dzērveņu produktus un vēl daudz vairāk. Šie produkti ir ražoti stingrā farmaceitiskā kontrolē.