Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

"Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšanā" savāc pusi tonnas nederīgu medikamentu

© F64

Sociālajā akcijā "Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana" iedzīvotāji uz "A Aptiekas" tīkla aptiekām iznīcināšanai dabai draudzīgā veidā ir atnesuši 1664 kilogramus nederīgu medikamentu, kā arī 254 termometrus. Lielais savākto zāļu daudzums parāda, ka problēmai ir nepieciešams valstisks risinājums - kā zināms, Latvijā kopš 2011.gada zāles netiek uzskatītas par bīstamajiem atkritumiem. Nederīgus medikamentus "A Aptieku" tīklā varēs nodot arī turpmāk.

Kampaņas laikā tika aizpildītas vairāk nekā 3000 aptaujas anketas, saskaņā ar kurām var spriest par Latvijas iedzīvotāju zāļu skapīšos uzkrāto medikamentu daudzumu - tā vairāk kā 15 zāļu iepakojumus atnesuši 37% aptaujāto, 27% aptaujāto uzkrājumā ir bijis 1 līdz 5 iepakojumi zāļu, 6 līdz 10 medikamentus bija uzkrājuši 23%, bet 11-15 zāļu iepakojumu atnesuši 13% iedzīvotāju.

Tāpat vairāk kā ceturtā daļa aptaujāto atzinuši, ka savu zāļu skapīti pārskata retāk kā reizi gadā, 33% - ka vidēji reizi gadā tomēr apskata, kas uzkrājies, un tikai 16% aptaujāto anketās bija atzīmējuši, ka to dara vismaz reizi pusgadā. Diemžēl tikai 64% aptaujāto vienmēr pārbauda medikamentu derīguma termiņu, tikai 30% aptaujāto atzīst, ka vairumā gadījumu pārbauda, bet 6% aptaujāto atzina, ka zāļu derīguma termiņu pārbauda reti vai nepārbauda vispār.

Kopumā iedzīvotāju aktivitāte ir bijusi negaidīta augsta, turklāt liela daļa uz aptiekām nesuši nevis atsevišķus zāļu iepakojumus, bet gan palielus maisiņus. Visvairāk nederīgo medikamentu atnesuši rīdzinieki, savukārt termometru ziņā nepārspēts ir Ogres rekords - tur vienā aptiekā savākti 54 termometri.

TOP 5 aptiekas, kurās nodots visvairāk medikamentu:

1. Rīga, Kokneses prosp. - 64kg

2. Ogre - 58kg

3. Rīga, Juglas iela - 56kg

4. Rīga, Brīvības gatve - 55kg

5. Rīga, Dzirciema iela - 54kg