Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

"Grindeks" skaidro, kāpēc atšķiras identisku medikamentu cenas dažādās valstīs

© pexels.com

Par medikamentu gala cenu atbildīgs ir ne tikai ražotājs, bet arī izplatītāji un aptiekas, informē Latvijas zāļu ražotāja "Grindeks" pārstāvji.

Komentējot plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par medikamentu cenu atšķirībām dažādās valstīs, uzņēmumā skaidro, ka medikamentu ražotājs nenosaka cenu, par kādu medikaments būs nopērkams aptiekā.

Produkta gala cenu veido ražotāja noteiktā cena, kam pievienots vairumtirgotāju un aptieku ķēžu uzcenojums, tādēļ arī vienā valstī medikamentu cenas dažādās aptiekās var būt atšķirīgas.

Runājot par zāļu cenu atšķirību Latvijā un citās valstīs, "Grindeks" pārstāvji norāda, ka cenas, par kurām "Grindeks" pārdod produktus vairumtirgotājiem, ir vienotas. Nebūtiskas atšķirības var rasties atsevišķās valstīs atkarībā no konkrētās valsts tirgus nosacījumiem, valstī noteiktajiem zāļu kompensācijas nosacījumiem un citiem faktoriem.

"Medikamentu gala cenas citās valstīs veidojas ne vien atkarībā no ražotāja noteiktās cenas, vairumtirgotāju un aptieku uzcenojuma, bet arī no katrā valstī noteiktās PVN likmes," pauž uzņēmumā.

Jau ziņots, ka "Grindeks" koncerna apgrozījums 2022.gadā bija 257,913 miljoni eiro, kas ir par 11,1% vairāk nekā gadu iepriekš, bet grupas peļņa saruka par 41,2% - līdz 24,19 miljoniem eiro.

"Grindeks" koncernu veido "Grindeks", Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", Igaunijas "Tallinas farmaceitiskā rūpnīca", kā arī Krievijas "Grindeks Rus" un Slovākijas "HBM Pharma". Kompānijas lielākais akcionārs ir "Liplat Holding", kas pieder Kirovam, Annai un Filipam Lipmaniem.