Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Aleksandra dzīvības cena – 40 000 eiro

VĒL UZ KĀJĀM. Aleksandrs kopā ar mammu Ludmilu un sievu Oksanu nometnē Saulkrastos, kad viņš vēl varēja staigāt un dzīvot bez skābekļa aparāta © Aleksandra Korlaša privātais foto arhīvs

Divdesmit piecu gadu vecumā Aleksandrs Korlašs uzzināja, ka viņam ir reta, smaga un nāvējoša slimība – pulmonālā arteriālā hipertensija. Tagad Aleksandram ir 31 gads un viņš gaida Nacionālā Veselības dienesta atbildi uz lūgumu apmaksāt operāciju Austrijā. Tomēr gaidīt nevar bezgalīgi, jo puiša veselības stāvoklis ar katru dienu pasliktinās, tāpēc ģimene – Aleksandra mamma un sieva – nolēmusi spert izmisuma soli un lūgt cilvēku atbalstu operācijai – plaušu endarterektomijai – Vīnē.

«Mēs ļoti ceram, ka valsts atbilde būs pozitīva un Aleksandrs varēs doties uz operāciju Vīnē,» sarunā ar Neatkarīgo maija sākumā teica Ludmila Korlaša, Aleksandra māte. Tagad, vairāk nekā divus mēnešus pēc šīs sarunas, atbilde vēl nav saņemta, jo ir pagarināts lietas izskatīšanas laiks līdz septembrim. Ludmila Korlaša stāsta, ka viņas dēlu Aleksandru smagā diagnoze šokēja, jo līdz pirmajām slimības pazīmēm viņš bija sportisks un veselīgs, līdz sāka pamanīt nogurumu biežāk nekā parasti, sāpes krūtīs, elpas trūkumu. Kādu dienu Aleksandrs pēkšņi saprata, ka viņš nevar uzkāpt līdz savam dzīvoklim piektajā stāvā, neatpūšoties ik pēc desmit pakāpieniem, lai atvilktu elpu. Viņš sāka arī atklepot asinis. Ārstiem bija aizdomas par pneimoniju un tuberkulozi, taču galīgo diagnozi noteica Stradiņa slimnīcas Kardioloģijas centrā.

Tā Aleksandrs uzzināja, ka viņam ir reta slimība, kuras nosaukumu viņš nekad nebija pat dzirdējis. Tobrīd bija slimības trešā, tagad – ceturtā, pēdējā stadija. Viņš nevar dzīvot bez skābekļa aparāta, nevar iziet uz ielas, tikai retos gadījumos, kad ir nepieciešams doties pie ārsta, brālis ar mammu un sievu viņu nones pa trepēm. Daudzos gadījumos pulmonālās hipertensijas pacientus var glābt ar plaušu transplantāciju (tā, tikai pateicoties ziedojumiem, nesen tika veikta Zanei Lazdiņai), taču Aleksandram var veikt plaušu endarterektomiju, kas ir viena no sarežģītākajām operācijām pasaulē, kuras laikā tiek apturēta asinsrite organismā. Lai to panāktu, pacienta ķermeņa temperatūra uz vairākām stundām tiek pazemināta līdz 18 grādiem, pilnībā apstādinot asinsriti uz vismaz 40 minūtēm. Operācijas laikā no plaušu artērijām vaļējā ceļā tiek izņemti trombi.

Latvijā ir veiktas trīs šādas operācijas ar ārzemju kolēģu atbalstu, taču Aleksandra gadījums ir sarežģītāks un Latvijā šādu operāciju veikt nevar, arī ārvalstu kolēģi, kuri operēja iepriekšējos pacientus, šo operāciju neuzņemsies. Taču Aleksandru varētu operēt Austrijā, kur viņš jau pērn decembrī veica izmeklējumus un ārsti pauda gatavību šo operāciju veikt, taču te sākas sarežģītais operāciju apmaksas process. Ludmila saka: mūsu ģimenei nav šādas naudas, lai operāciju samaksātu. Atbildes no valsts pagaidām nav. «Aleksandra ārstējošais ārsts konsultējās ar kolēģiem Vīnē, iespējams, drīzumā varētu pateikt konkrētu datumu, kad mēs varētu doties uz operāciju,» stāsta smagi slimā dēla māte, kuru nomoka neziņa, vai varēs veikt operāciju un kā ģimene spēs to apmaksāt. Operācijas izmaksas ir 40 000 eiro. Cerot uz pozitīvu valsts atbildi, proti, ka no valsts budžeta vismaz daļēji šāda operācija varētu tikt apmaksāta, ģimene nolēmusi lūgt līdzcilvēku palīdzību daļējai operācijas izdevumu apmaksai. Līdzšinējā operāciju pieredze rāda: pacienti pēc tām izveseļojas un var dzīvot pilnvērtīgu, sabiedriski aktīvu dzīvi – mācīties, strādāt, vienkārši dzīvot.

Lai glābtu Aleksandra dzīvību, iespējams ziedot, piezvanot uz ziedojumu tālruni 90006881 (1,42 eiro), uz 90006771 (7,11 eiro)- pašlaik nepieciešami 21 700 eiro.

Var ziedot arī, pārskaitot uz bankas kontu:

Biedrība Latvijas Labdaru Asociācija Labdaris.lv

Reģ. Nr: 40008173130

Jur. adrese: Akadēmijas laukums 1- 1011, Rīga, LV-1050

SWEDBANK- Swift: HABALV22

LV43HABA0551037990069

CITADELE- Swift: PARXLV22

LV79PARX0016130480002

blago@varonis.lv

Tālr.: (+371) 27031058