Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Godmanis šķiras; grib atstāt sievu bez mantas

© Vakara Ziņas

Aptuveni pirms divām nedēļām šķiršanās prasību no sievas Ramonas Godmanes tiesā iesniedzis ekspremjers Ivars Godmanis. Iespējams, ar to beidzot būs pielikts punkts baumām par Godmaņa romantisko sakaru ar Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni. Cits jautājums, cik gludi noritēs šķiršanās.

Godmane: izeju pa nullēm

Patlaban šķiet, ka Godmaņu pārim varētu būt pamatīgs konflikts. »VZ« gan neizdevās sazināties ar pašu ekspremjeru, kurš pēdējā laikā grūti sasniedzams pat paša palīgiem darbā ar presi. Taču viņa sieva Ramona Godmane apstiprināja, ka šķiršanās prasību vīrs ir iesniedzis, un, pēc viņas vārdiem spriežot, šī nebūs nekāda patīkamā «šķirsimies kā draugi» lieta. «Vienīgais, ko varu piebilst, ka pēc šiem visiem laulības gadiem es galu galā nesaņemšu neko. No šīs laulības izeju pa nullēm,» »VZ« sacīja Godmane. Lūgta precizēt, vai Godmanis vēlas viņu izlikt no mājas bez graša kabatā, Godmane noskaldīja: «Viņš uz to iziet!» un pārtrauca sarunu.

Bagāts ar īpašumiem

No Godmaņa ikgadējās valsts amatpersonas ienākumu deklarācijas, ko iesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus, izriet, ka bijušajam premjeram, tagadējām Eiroparlamenta deputātam pieder pieci nekustamie īpašumi – zeme Aucē, zeme un māja Rīgā, zeme un māja Kolkas pagastā, zeme un māja Jelgavas rajonā, kā arī dzīvoklis Rīgā. Rakstīts arī, ka nekustamais īpašums Jelgavas rajona Sidrabenes pagastā un zeme Dobeles rajona Aucē kalpo kā nodrošinājums dēla kredītam. Kas attiecas uz kustamo mantu, Godmanis atzīmējis 1999. gadā ražotu automašīnu «Toyota Land Cruiser», kā arī naudas uzkrājumus, kas nepārsniedz 10 000 latu.

Ekspremjers neslēpjas

Ar sievu Ramonu Ivars Godmanis apprecējās 1978. gadā, un abu laulībā dzimuši trīs bērni – dēli Rihards (18) un Edgars (30), kā arī meita Katrīna (25). Vairāk zināms par vecāko dēlu Edgaru, kurš ir SIA «Deloitte Latvia» finanšu konsultāciju departamenta menedžeris. Iepriekš viņš bijis šā departamenta vecākais konsultants, ekonomists a/s «Latvenergo» un «cashflow» menedžeris «Parex bankā». Iepriekš intervijās Godmanis atzinis, ka sievai ar bērniem ir daudz ciešāks kontakts nekā viņam.

Baumas par Godmaņa sānsoļiem parādījušās ik pa laikam. Savulaik, piemēram, tika baumots par Godmaņa attiecībām ar Sandru Kalnieti, bet pēdējā laikā īpaši neslēpjamies un nereti roku rokā pastaigājamies viņš manīts kopā ar Ilzi Pētersoni, kura jau vairāk nekā desmit gadu strādā Iekšlietu ministrijā (IeM). Godmanim kļūstot par iekšlietu ministru, Pētersone bija IeM valsts sekretāra vietniece, bet 2007. gadā, Godmaņa premjerēšanas laikā, ieņēma viņa padomnieces ārlietu jautājumos amatu. 2008. gadā Pētersone bija Ministru prezidenta Godmaņa padomniece Eiropas Savienības un starptautisko organizāciju jautājumos, bet patlaban ir premjera Valda Dombrovska ārštata konsultatīvā darbiniece nacionālās drošības jautājumos, kā arī IeM valsts sekretāre.

Tendēts uz ciešanām

Pēdējos gados Godmanis intervijās nelabprāt izteicies par jautājumiem, kas neskar darbu. Visvairāk atklāsmju par dzīvi, sievietēm un ģimeni viņš paudis Ilzei Utenai grāmatā «Cilvēks – Godmanis». «Man, protams, ir bijuši mīlas kreņķi. Paldies Dievam, tie nav bijuši ļoti daudzskaitlīgi. Bet vairākkārtīgi gan,» šajā grāmatā pauž Godmanis. Lūk, vēl dažas no ekspremjera atbildēm.

– Tev mēdz būt sirdsapziņas pārmetumi pret sievietēm?

– Briesmīgi. Briesmīgi! Tu nevari iedomāties!

– Ilgi?

– Ja tie turpinātos ļoti ilgu periodu, tad dzīve arī ātri beigtos, jo organisms to vienkārši nevarētu izturēt. Taču tas ir ilgstoši. Kaut arī dziestoši. (..)

Es domāju – pienāk brīdis, kad apmēram var saprast, vai iespējams dzīvot kopā. Un vairs ne tikai – dzīvot kopā izjūtās, bet – būvējot dzīvi ar visiem pienākumiem. Jā, cilvēki tiek pārbaudīti tieši tad. Dzīvot kopā izjūtās ir ļoti jauki un skaisti, bet, ja nerodas pienākums, tad 99 procentos gadījumu var garantēt, ka gaidāma šķiršanās. (..) Mīlestība nav visu laiku. Tā vienkārši pārtop cieņā. Nevar viens otru aizrautīgi mīlēt 30 gadus. Nē! (..)

– Ko mīlestība māca ilgstošās attiecībās?

– Man liekas, ka es nezinu... Bet Engelsam ir taisnība.

- Engelsam?

– Nu man universitātē mācīja, ka to teicis viņš, bet gan jau to ir kāds agrāk izdomājis – par sabiedrības pamatšūniņu. Tā tas ir – ģimene ir pats svarīgākais. (..) Manī ir liela cieņa pret savu sievu, kura visu šo laiku mūsu trīs – tik atšķirīgu vecumu – bērnus ir audzinājusi praktiski viena. Esmu pārliecināts, ka Ramona visā turpmākajā dzīvē iemantos savu bērnu mīlestību un cieņu, kas ir tik ļoti vajadzīga jebkurai sievietei šajā pasaulē.