Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Kas īsti kaiš VVF limuzīnam?

Kaut arī aizvadītajā nedēļā daudz tika runāts par bijušās valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas nedienām ar valsts piešķirto limuzīnu «Mercedes-Benz S500» – par biežiem remontiem un lieliem izdevumiem, tā arī netika skaidrs, kā īsti izveidojusies iespaidīgā summa, kas labošanā ieguldīta.

Saskaņā ar »VZ« rīcībā esošo dokumentu automašīnas defekti daudz neatšķiras no labi pabraukta opeļa vainām, tikai defektu novēršana šim auto ir nesalīdzināmi dārgāka.

No gultņiem līdz dzinējam

Pagājušajā gadā vien eksprezidentes auto remontiem iztērēti 4026 lati. Tam trīs reizes veikts balstiekārtas, dzinēja un elektroiekārtas remonts, divas reizes – dažādu bremzēšanas sistēmas elementu nomaiņa, kā arī ūdens sūkņa nomaiņa, ritošās iekārtas, gultņu un citu sīkumu remonti. Servisā automašīna pabijusi arī šogad, un tam iztērēti 1400 lati, no kā lauvas tiesu droši vien sastāda ātrumkārbas atkārtota nomaiņa. Pēdējais piliens droši vien bijusi divkārtēja «palikšana uz ceļa», kas eksprezidentei varētu šķist īpaši nepieņemama un pazemojoša. Izrādās, vienā no gadījumiem bijis aizsērējis gaisa filtrs, bet otrā – bojāta degvielas padeves sistēma. Kopā par automašīnas remontdarbiem tās ekspluatācijas laikā summa sastāda jau ap 8000 latu. «Uzskatu, ka šādas klases automašīnai tā ir nepieņemami slikta kvalitāte un šādas mašīnas ekspluatācija rada lielus zaudējumus NBS.» Vai par uzticamu braucamo dēvētais mersedess ir tik nekvalitatīvs vai varbūt eksprezidentei ticis rūpnīcas brāķis?

Atkratās no atbildības

Uz »VZ« uzdotajiem jautājumiem «Mercedes-Benz »autorizētais dīleris SIA «Domenikss» atbildēja izvairīgi, turklāt tikai rakstiski. «Eksprezidentes automašīnai mūsu uzņēmums nodrošināja garantijas servisu. Savukārt, beidzoties garantijas laikam, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, automobiļa apkopju un remontu veikšana tika nodota neautorizētā servisā. Tostarp visā automobiļa ekspluatācijas laikā pie mums ar sūdzību par automobiļa neatbilstošo kvalitāti nav griezusies ne Vaira Vīķe-Freiberga, ne Aizsardzības ministrija vai Valsts prezidenta kanceleja.

Eksprezidentes automašīna «Domenikss» servisā šogad bijusi vienu reizi, turklāt tikai pēc tam, kad neautorizētā servisā nebija izdevies novērst defektu. «Domenikss» nevar uzņemties atbildību par neautorizēta servisa darbu. Tāpēc atkārtoti aicinām gan privāto, gan valsts autoparku uzturētājus izturēties atbildīgi ne tikai pret auto iegādi, bet arī uzturēšanu, izvēloties tikai un vienīgi oficiālos pārstāvjus un to piedāvātos servisa pakalpojumus,» komentē firma.

Vainu neuzņemas arī SIA «Topers», kurā auto lielākoties remontēts. «Mašīna mūsu pārziņā nonāca pirms trim mēnešiem. Pa šo laiku tā divreiz bijusi remontā, un var teikt, ka tas ir auto ar problēmām. Viena no tām – tā ir stipri nolietota. Patlaban mersedesa nobraukums jau ir 200 000 kilometru,» pauž «Topers» direktors Edgars Ruģelis. Lai arī amortizācijas laiks šim limuzīnam, kurš 2006. gadā tika pirkts par 67 000 latu, noteikts desmit gadi, lielais nobraukums paātrinājis tā nolietošanos.

Pārējiem nav problēmu

Pārējiem eksprezidentiem pagaidām valstiskā mērogā izskanējušu problēmu ar automašīnām nav bijis. Protams, Valda Zatlera jaunais 65 304 latus vērtais melnas metāliskas krāsas «Audi A8 L» limuzīns ar 4,2 litru benzīna dzinēju, slavenajiem velūra paklājiņiem, salona koka apdari, nakts redzamības apgaismojumu un citām «ekstrām» bez tehniskām ķibelēm ripos ilgi (vismaz tā vajadzētu būt), arī Guntim Ulmanim lielu likstu nav bijis. Tiesa, viņa mašīna jau nomainīta: sākotnēji Ulmanis pārvietojās ar «BMW750iL» (šī mašīna viņam kalpoja četrus gadus), bet pērn rudenī iepirkuma konkursa rezultātā noskaidrojās, ka par viņa automašīnu tagad kļūs «Audi A8» luksusa klases spēkrats. Jaunā mašīna bija nepieciešama, jo beidzās «BMW» nomas līguma termiņš un atbilstoši likumdošanai nācās meklēt jaunu. Likums paredz, ka valsts nodrošina eksprezidentiem auto, tāpat apmaksā arī auto vadītāja pakalpojumus, iztērēto degvielu un apdrošināšanu. Bijušajiem prezidentiem pienākas arī valsts apmaksāta sekretāre un dzīvoklis.