Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Kas Artūram Skrastiņam vainas

«Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris» – izrāde, ko iedvesmojusi Līvijas Dūmiņas grāmata «Artūra Skrastiņa Spogulija», pirmizrādi piedzīvos 20. oktobrī. Attēlā: Artūrs Skrastiņš savas grāmatas prezentācijā (2020).  © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Teātrī ar vissarežģītāko vārdu, teātra trupā «Kvadrifrons» top izrāde, ko iedvesmojusi teātra kritiķes Līvijas Dūmiņas grāmata «Artūra Skrastiņa Spogulija».

20. oktobrī teātra trupā «Kvadrifrons» plānota pirmizrāde iestudējumam «Artūrs Skrastiņš nedrīkst būt noguris». Tā būs dokumentālas fikcijas žanrā veidota izrāde, ko iedvesmojusi Līvijas Dūmiņas grāmata «Artūra Skrastiņa Spogulija» (Apgāds «Zvaigzne ABC», 2020).

«Kā reaģēt uz to, ka izveidojies imidžs sāk ietekmēt tavu likteni? Vai tu esi tas, par ko tevi uzskata, vai tomēr ir kaut kāda objektīva, nenoliedzama personība? Un kā par to domāt, ja tavs darbs ir katru dienu būt kādam citam? Ko ar to visu iesākt? Neko. Ja sāc cīnīties, kaut ko pierādīt, tātad tam visam piekrīti. Bet nekas nav jāpierāda. Tajā mazajā vārdiņā «nekas» es ieraudzīju mūsu laikmeta būtību, kas likās ārkārtīgi aktuāli. Tas mani pārņēma. Nekas,» tā, iespējams, Artūrs Skrastiņš. Izrāde sekos izdomātam stāstam, ko iedvesmojis pats grāmatas radīšanas fakts. Teātra kritiķe Līvija Dūmiņa sešpadsmit gadu garumā raksta grāmatu par aktieri Artūru Skrastiņu. Kamēr Artūrs nemanot attālinās no savas identitātes, Līvija tai tuvojas - viņa nespēlē citas lomas, un visa viņas uzmanība, viņas rūpes un mīlestība ir vērsta uz to, lai izprastu Artūru Skrastiņu un tuvinātu viņu perfekcijai. Līdz pienāk diena, kad Līvija Artūru pazīst labāk nekā viņš pats… Līvija Dūmiņa kļūst par labāku Artūru Skrastiņu. Un viņa ir brīnišķīga. Līvija par Artūru uzzina visu: kā Artūrs redz sevi, kā Artūru redz citi, no kā Artūrs baidās, pēc kā Artūrs tiecas. Viņa uzzina, kas Artūram vainas. Ir mazliet piemirsies, par ko tieši šī grāmata ir, bet, iespējams, tā ir par neremdināmu apmātību, pārdabisku mīlestību un identitātes neviennozīmīgo dabu. Tu esi tas, kam izvēlies veltīt savu laiku, uzmanību un rūpes. Tu esi tas, par ko tevi uzskata. Tu esi tas, kas gribi būt. Izrādes autori: Rūdolfs Gediņš un Klāvs Mellis. Radošā komanda: Jānis Šipkēvics, Kārlis Tone, Kate Krolle, Nikola Suhareva un Ance Strazda. Artūra Skrastiņa un Līvijas Dūmiņas lomās: Reinis Boters un Guna Zariņa.