Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Džakarta: grimstošā galvaspilsēta uz salas

© Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola izlase Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā no 25. augusta līdz 10. septembrim spēlēja FIBA Pasaules kausa finālturnīrā. Latvijas valstsvienība pirmo reizi piedalījās šāda mēroga sacensībās. 2021. gadā par Latvijas Basketbola savienības galveno treneri kļuva Luka Banki. Lai arī Džakarta atrodas Dienvidaustrumu Āzijā, starp Indijas un Kluso okeānu, Latvijas atbalstītāji un fani ar vairāku ceļojumu aģentūru palīdzību bija devušies atbalstīt mūsu basketbolistus. Kāda ir Džakarta un kas tajā īpašs – esam apkopojuši interesantākos faktus par Indonēziju.

Indonēzija ir lielākā valsts Dienvidaustrumāzijā gan pēc platības, gan pēc iedzīvotāju skaita. Valstī dzīvo vairāk nekā 260 miljoni cilvēku, un tā ieņem ceturtās lielākās valsts statusu pasaulē. Indonēzijas galvaspilsēta ir Džakarta, kura ir visstraujāk applūstošā pilsēta pasaulē. Džakartā dzīvo apmēram 10 miljoni iedzīvotāju. Zinātnieki un speciālisti aprēķinājuši, ka līdz 2030. gadam puse no pilsētas būs applūdusi, jo pēdējo desmitgažu laikā atsevišķas pilsētas daļas ir iegrimušas par trim metriem. Indonēzijas parlaments ir pieņēmis likumu, kas paredz pārvietot valsts galvaspilsētu uz citu reģionu, un jaunās galvaspilsētas nosaukums būs Nusantara, kas javiešu valodā nozīmē arhipelāgs. Indonēzija atrodas uz 17 508 salām un ir pasaulē lielākā valsts, kas atrodas uz arhipelāga.

Betavi kultūra

Džakartā «Setu Babakan» ir vieta, kur vislabāk iepazītu betavi kultūru, kas ir etniskā grupa un tiek uzskatīta par Džakartas vietējiem iedzīvotājiem. «Setu Babakan» ar gubernatora dekrētu ir aizsargājama teritorija, kur 17. gadsimtā apmetās betavi senči. Šajā teritorijā tūristi var iepazīt nacionālo virtuvi, cīņas mākslas veidu - «Silat Betawi», autentiskos mūzikas, deju un teātra stilus. Tūristiem ļauts komunicēt ar iedzīvotājiem un apmeklēt ciematu, kas ir pasargāts no hiperglobalizācijas.

Lielākā mošeja Dienvidaustrumāzijā

«Istiqlal» mošeja arābu valodā nozīmē neatkarība, kas kā pateicības zīme ir uzcelta Allāham par palīdzību Indonēzijas neatkarības iegūšanā. Lai to apmeklētu cilvēki, kas nav musulmaņticīgi, noteikti ir nepieciešams musulmaņu gids. «Istiqlal» mošeja atrodas Džakartas centrā, un tajā uz kopējām lūgsnām var ietilpt 120 000 cilvēku.

Pitonu masāža

Pitonu SPA un masāža ir efektīva pret neiroloģiskām kaitēm un stresu. Čūskas precīzi jūt sāpju avotus muskuļos un precīzi uz tiem iedarbojas. Lēnās kustības palīdz normalizēt sirds ritmu, atslābināt muskuļus. Parasti šādas procedūras notiek ar trim līdz četrām čūskām. Šādas procedūras ļoti iecienījuši vīrieši, jo uzskata, ka pitonu masāža palīdz novērst impotenci.

Stingri likumi

Pirms ceļojumiem visus tūristus aicina iepazīties ar Indonēzijas valsts tradīcijām un paražām un īpaši reģionos ārpus Indonēzijas galvaspilsētas Džakartas aicina atturēties no izaicinoša apģērba un uzvedības, arī alkohola lietošanas. Par noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu, draud bargi sodi, mūža ieslodzījums vai pat nāvessods.

Tirgus

Lielākais tekstilizstrādājumu un apģērbu tirgus «Tanah Abang» ir lielākais Dienvidaustumāzijā, kur vēsturiskais tirgus komplekss sastāv no 13 tūkstošiem kiosku. Šeit var nopirkt apģērbus par vairumtirdzniecības cenām.

Ragunanas zoodārzs

Viena no slavenākajām vietām Džakartā ir 147 hektārus lielais Ragunanas zoodārzs. Tajā dzīvo retu un apdraudētu sugu dzīvnieki. Zoodārzā ir dzeloņcūkas, pērtiķi, runājoši papagaiļi, tīģeri, rāpuļi un arī daudzas retu augu šķirnes.

Vecākais budistu templis

Borobuduras templis, kas kļuvis par salas iezīmi, ir vecākais budistu templis pasaulē ar 504 Budas statujām. Uz salas valda uzskats - ja septiņas reizes apbrauksiet tempļa augšējos līmeņus pulksteņrādītāja virzienā, katru reizi pieskaroties Budam, tad piepildīsies viskarstākā vēlēšanās.