Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ar humoru par nāvīti

© PUBLICITĀTES / LTV1

Briti savu dzīvi krāšņo ar melno humoru, kas ne visiem saprotams, tāpēc varētu izpelnīties arī noraidošu attieksmi. Britu situāciju komēdija «Gaišā piemiņā» («In Loving Memory»), ko ik pa laikam varam skatīties Latvijas Televīzijā, ir ļoti maigs, varētu sacīt homeopātisks, melnā humora atšķaidījums, runājoties par nāvi.

Arī mīlestība, protams

Mums mēdz iegalvot, ka visi cilvēki baidās no nāves. Un ir tādi, kam piemīt nekrofobija jeb bailes no nāves. Situāciju komēdijas «Gaišā piemiņā» mērķis nav mazināt ne šīs bailes, ne fobiju, bet tā ļauj bailes izreaģēt un mazināt smejoties.

Situāciju komēdija «Gaišā piemiņā» dienasgaismu ieraudzīja 1969. gadā ar citu aktrisi vienā no galvenajām lomām, bet viņai Aivijas Ansvortas tēls nepatika un arī pati Temzas televīzija izlēma šo seriālu neturpināt. Tikai pēc 10 gadiem britu aktrise Tora Hērda ar Jorkšīras televīzijas svētību kļuva par apsviedīgo apbedīšanas biroja īpašnieci, atraitni Aiviju Ansvortu. Šajā lomā viņa iedzīvojās līdz pat 1986. gada martam.

Situāciju komēdijas darbība norisinās izdomātā pilsētiņā Oldšovā, apbedīšanas biznesā, laikā, kad šajā nozarē sākusies modernizācija. Ir pagājušā gadsimta trīsdesmitie gadi. Jau pirmajā sērijā mirst skopais iedzērājs, apbedīšanas biroja īpašnieks Džeremaija Ansvorts. Līdz ar to viņa atraitne Aivija (Tora Hērda) un neveiklais brāļadēls Billijs (Kristofers Bīnijs) pārņem šo biznesu, bet pat pēc nāves Džeremaija palicējiem sagādā pārbaudījumus.

Abiem jaunizceptajiem apbedītājiem gandrīz visās bēres notiek kāda ķibele un pat lielas ķezas, tomēr beigu galā viņi izkuļas sveikā vai gandrīz sveikā.

Tantītes pārmērīgi kontrolētajam Billijam ir 28 gadi, un, pats par sevi saprotams, viņam gribas romantiku un mīlestību. Viņš to meklē un atrod, bet klupdams un krizdams jūtu pinekļos. Arī Aivijas tantīte, kā viņu dēvē Billijs, atklājas kā sieviete ar miesu un asinīm, kas mīlējusi ne tikai savu kašķīgo vīru Džeremaiju. Taču Aivija neļauj jūtām vaļu un turas tikpat stingros rāmjos kā viņas vienmēr (labi, gandrīz vienmēr) ondulētie un virs ausīm «bulciņās» savītie mati.

Kas bija galveno varoņu atveidotāji?

Titulēta aktrise

Tora Hērda (28.05.1911.-15.03.2003.) ir atzīta un titulēta aktrise un komiķe, televīzijas raidījumu vadītāja un rakstniece. Savā vairāk nekā 70 gadus ilgajā aktrises karjerā viņa nospēlējusi vairāk nekā 100 lomu televīzijā un kino, lielu daļu atzinību izpelnīdamās, piedaloties komēdijās un situāciju komēdijās. Arī Toras Hērdas mamma bija aktrise, bet tēvam piederēja izklaides iestādes, viņš bija saistīts arī ar teātra pasauli. Tora pirmoreiz uz skatuves parādījās divu mēnešu vecumā, pateicoties vecāku dienesta stāvokļa priekšrocībām, jo zīdaini uz skatuves uznesa viņas māte, kad abas spēlēja tēva režisētajā izrādē. Tēvs neesot gribējis, lai meita kļūst par aktrisi, bet, kad tā tomēr notika, bijis viņas bargākais kritiķis un profesionāli palīdzējis arī ar padomiem.

Tora Hērda bija pārliecināta kristiete un vadīja kristīgus raidījumus, darbojās labdarības organizācijās. Pat tad, kad 1988. gadā veselības problēmu dēļ viņa jau pārvietojās ratiņkrēslā, Hērda turpināja filmēties. 1992. gadā pārcieta sirds operāciju, sirga ar artrītu smagā formā. Laulībā ar mūziķi Džeimsu Skotu viņa nodzīvoja 57 gadus. Abiem ir meita Džaneta. Tora Hērda nomira 91 gada vecumā.

Sešu gadu vecumā uz skatuves

Kristofers Bīnijs (7.07.1941.- 3.01.2020.), kuram situāciju komēdijā «Gaišā piemiņā» ierādīta apbedīšanas biznesā nekompetentā Billija Henšova loma, bija ne tikai aktieris, bet arī dejotājs.

Kā dejotājs Bīnijs sāka karjeru sešu gadu vecumā. Aktiera ampluā viņš nebūt nebija tikai vientiesis un ir piedzīvojis arī zvaigžņu stundu. Viņš spēlējis arī sava dēla Džeimsa izrādē 2014. gadā. Bīnijam ir meita Džoanna un dēls Ričards no pirmās laulības un dēls Džeimss no otrās - ar dziedātāju Daianu Kirkvudu. Kristofers Bīnijs nomira savās mājās Kentā 78 gadu vecumā.

Gaišā piemiņā, Tora un Kristofer!