Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Zigmars Liepiņš: Dimiters ir nodevis savu valsti!

© F64

Tik skarbi komponists Zigmars Liepiņš pamatojis savu vēlmi no šo dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta «Kopā augšup» repertuāra atsaukt dziesmu «Svētī debesīs šo zemi», kuras teksta autors ir skandalozais dziesminieks Kaspars Dimiters.

«Dziesmas atsevišķu daļu autors ir arī dziesminieks Kaspars Dimiters, kurš jau kādu laiku izrāda prokremlisku pozīciju, kas man nav pieņemama. Gada sākumā Dimiters man bija atsūtījis saiti uz savu dziesmu krievu valodā, kas mani nepatīkami pārsteidza. Lūdzu Dimiteram tādus savienojumus vairs nesūtīt, tomēr lieta progresēja līdz tam, ka Dimiters 5. jūnijā pie savas mātes Vijas Artmanes kapa ieplānojis albuma atvēršanu. Uzskatu, ka viņš [Dimiters] ir nodevis Latviju, šo valsti un tās idejas. Nezinu, vai viņš kādreiz ir bijis patriots, bet šodienas izteiksmē es viņu varētu nosaukt par «putriotu». Vai nu tas ir viņam vien zināms biznesa projekts, vai nu tā ir totāla kursa maiņa attiecībā pret savu valsti. Tas ir nepieņemami! Turklāt pēc šīm Dimitera aktivitātēm nav iespējams ar viņu atrasties uz vieniem skatuves dēļiem, jo dziesmu un deju svētkos ir pieņemts, ka pēc dziesmas izpildīšanas tiek izsaukts arī autors.»

Atgādināsim, ka sākotnēji dziesmas «Svētī debesīs šo zemi» nosaukums bija «Dun zvani» (teksta autore Gunta Šnipke), dziesma pirmoreiz skanēja 2008. gada uzvedumā «Kapteiņa stāsti», un tajā komponists izmantoja fragmentu no Latvijas valsts himnas. Savukārt 2009. gadā Latvijas Nacionālajā teātrī tika izrādīta Liepiņa un Dimitera muzikālā drāma «Vadonis», kurā komponists bija nolēmis iekļaut dziesmas «Dun zvani» fragmentu, un tieši šajā iestudējumā dziesma ieguva nosaukumu «Svētī debesīs šo zemi».

Cienot komponista izvēli, Latvijas Nacionālais kultūras centrs respektē šo lēmumu, tāpēc pašreiz tiekot izvērtētas vairākas iespējamās dziesmas, kuras varētu iekļaut šīs dziesmas vietā noslēguma koncerta repertuārā, un tas būšot zināms jau tuvākajā laikā. Savukārt koru lielkoncertā «Tīrums. Dziesmas ceļš» skanēs Zigmara Liepiņa dziesmas «Tīrums» pasaules pirmatskaņojums (dziesma tapusi īpaši koru lielkoncertam).