Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vija Kilbloka: Kristīne Ilziņa mani mēģināja "uzpirkt"

© F64

Kristīnes Ilziņas stāstu krājums «Es neliecināšu pret jums» daudziem lasītājiem ļaus vai liks justies kā astoņdesmitajos. Kādam tas būs bijis saldās jaunības laiks, citam – dziļa bērnība, vēl kādam – brieduma gadi, bet atmiņas taču saglabājušās.

Kristīnes Ilziņas grāmata tika atklāta līksmā gaisotnē, klātesot kolēģiem, draugiem, tuviniekiem un, kā raksturojusi pati autore, vairākiem spalvasbrāļiem un māsām: Ingai Grencbergai, Mārtiņam Volfam, Sandrai Švarcai, Dzintaram Tilakam, Ilzei Akmenei un citiem. Par līksmo gaisotni lielākoties gādāja autore un apgāda «Zvaigzne ABC» vadītāja Vija Kilbloka. Autore jau ieskaņā pavēstīja, ka ilgu laiku sekojusi ieteikumam: «Ja tu vari nerakstīt, tad neraksti.» Tomēr turpmāk teiktais bija skaudrāks: «Šogad februārī mainījās pasaule un arī mana iekšējā sajūta - sēdi un raksti! Tagad!» Daži stāsti bija uzrakstīti iepriekš, bet pārējie tapuši dažos mēnešos. Talantīgais aktieris Gerds Lapoška, kurš lasīja fragmentus no jauniznākušā krājuma, pastāstīja, ka Jaunā Rīgas teātra ģērbtuvē, kura kopēja viņam un vēl pieciem jaunajiem aktieriem, grāmata jau tiek cītīgi lasīta un uz to pat izveidojusies rinda.

Vija Kilbloka izstāstīja, ka krājums izdots rekordīsā laikā - jo apgāda sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilziņa pavasarī, manuskriptu iesniedzot, viņu viltīgi izaicinājusi, pajautājot, vai ar Vijas ietekmi pietiek, lai maijā iesniegts manuskripts iznāktu 1. oktobrī...

Tāpēc jau arī notikusi «uzpirkšana» ar kafiju, lai Vija Kilbloka palīdzētu izbīdīt grāmatu cauri apgāda gaņģiem ātrāk.

Uz 1. oktobri neiznāca, par ko Vija Kilbloka dziļdomīgi piebilda: «Kas «Zvaigznē» iegājis, tas ārā neiznāk...»

Grāmatas varoņi lielākoties ir jauni un ļoti jauni cilvēki, kuri uz savas ādas piedzīvo pārmaiņas, satikšanās un šķiršanās - gan pirms atmodas un atmodas laikā, gan mūsdienās. Sasaiste ar mūsdienām varētu būt arī stāsts par jauna vīrieša izvairīšanos no dienesta armijā. Vajadzētu būt traģiski, bet uzrakstīts sirsnīgi komiski. Notikumi, kas krājumā pieminēti - gājiens pret metro, disidentu prāvas un citi -, ir īsti, bet paši varoņi gan ir radīti, savijot un kombinējot personāžus, lai izveidotos interesanti baudāms saturs. Lielu darbu grāmatas vizuālajam izskatam veltījušas mākslinieces Natālija Kugajevska un Gunta Plotka, kura katram stāstam veltījusi no Kristīnes Ilziņas teksta veidotu grafiku, kurā iedziļinoties nojaušams stāsta emocionālais vēstījums.