Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kad piedzims Ārvalda?

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ir visas iespējas ne tikai ticēt un cerēt, bet arī paļauties uz to, ka kalendārā drīz atkal būs lasāmi jauni personvārdi. Kā liecina ieraksts Valsts valodas centra mājaslapā, Kalendārvārdu ekspertu komisijas sēde notikšot šā gada pavasarī.

Iekļauj baltu cilmes vārdus

Iepriekšējoreiz ekspertu komisija sanāca 2018. gadā un lēma, ka kalendārā ir tiesīgi iekļūt baltu cilmes personvārdi Audra (vārdadiena 10. augustā), Bille (29. janvārī), Saule (22. decembrī), Daivis (3. aprīlī), Ģedimins (25. martā), Ritums (24. aprīlī) un Saulis (27. martā). Varētu šķist, ka Saulis nu gan ir ļoti rets vārds, taču Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) personvārdu datu bāze liecina, ka ir reģistrēti pat 18 Sauļi, un tas ir vairāk nekā dažs labs cits meitenes vai zēna vārds. Savukārt paplašinātajā vārdadienu sarakstā tika iekļauti 67 jauni personvārdi, kuri šobrīd ir doti vairāk nekā diviem cilvēkiem. Starp tiem ir, piemēram, Amrits, Braens, Dariušs, Genrihs (starp citu, PMLP datu bāzē ir 203 Genrihi!), Klints, Madrija, Rajens, Skandis, Timo, Viļa.

Kā uzsvērts, iepriekšējās Kalendārvārdu ekspertu komisijas sēdēs no latviešu tradicionālo kalendārvārdu saraksta nav svītrots neviens personvārds, kuram pašlaik Latvijā nav neviena nesēja (piemēram, Ārvalda), jo šādi personvārdi arī turpmāk saglabājami latviešu tradicionālo kalendārvārdu sarakstā kā latviskajai vārddošanas tradīcijai atbilstoši un tādēļ ieteicami.

Patriotiskie vārdi

Starp citu, joprojām Latvijas vārds ir dots tikai šovos iepazītās Magones Šutovienes meitai Magnolijai Latvijai, bet patriotiskie vārdi Brīve - tikai trim sievietēm un Latvīte - vien divām. Tikmēr Magones vārds (kā vienīgais vai viens no dubultvārda) ir 17 sievietēm un meitenēm.

PMLP personvārdu datu bāzē redzams, ka ir divi Latvji un pa vienam - Maikls Latvis, Roberts Latvis un Latvis Edgars.

Maksims, Rainis, Anaise...

Ielūkojoties dažu Latvijas pašvaldību dzimtsarakstu nodaļu apkopotajā informācijā par 2021. gadu, uzzinām, ka Daugavpilī populārākie zēnu vārdi bija Aleksandrs, Maksims, Artjoms, Matvejs, Marks, Kirils, Jegors, Daniils. Meitenēm vecāki biežāk izvēlējušies vārdus Sofija, Emīlija, Alise, Mija, Ksenija, Polina, Amēlija un Viktorija. Retākie vārdi zēniem: Niklāvs, Geralds (latvieša ausij neierasts skanējums, tomēr ir 20 Geraldi), Sebastians, Amirans, Agnijs, Ītans, Samuels, Jēkabs; meitenēm: Rusalina, Viola, Aurika, Mikaella, Odrija, Stella, Nina, Dilara.

Jelgavas dzimtsarakstos reģistrētie populārākie vārdi meitenēm bijuši Sofija, Amēlija, Emīlija, Alise, Estere, Keita un Nora, zēniem - Roberts, Olivers, Emīls, Toms un Teo.

Preiļu novadā vecākiem visvairāk patikuši vārdi Viktorija, Marta un Dominiks.

Bet Ogres novadā populārākie vārdi bijuši Alise, Emīlija, Dārta, Katrīna, Gustavs, Adrians, Everts un (negaidīts pārsteigums!) arī Jānis. Šis latviskais vārds mūsdienās nebūt nav populārāko vidū... Retāko personvārdu vidū bijuši Radha, Freja, Aria, Anaise, Morics, Ians, Dveins, Hārdins, Noels, Elijs, Rainis, Tailers.

Ja runājam par Raini... Latvijas valstspiederīgo vidū ir 26 Raiņi, pa vienam - Rainis Pēteris, Rainis Vilnis, Bruno Rainis, Rainis Akira, Ādams Rainis, Aleksandrs Rainis un Edgars Rainis.

Grāfi un Saules

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments ir apkopojis aizvadītā gada unikālos reģistrētos jaundzimušos vārdus. Jaundzimušajām meitenēm 2021. gadā doti tādi mazāk dzirdēti vārdi kā Saule, Mūza, Inerce, Leja un Austēja. Piemēram, vārds Saule ir dots 16 sievietēm, bet ir reģistrēti šādi personvārdi: Elīza Saule, Madara Saule, Silvija Saule Gulēna, Saule Laisvita, Tālis Saule, Helmī Saule, Nikolass Saule, Anna Saule, Saule Herta, Saule Jasmīne, Saida Saule.

Inerce tiešām ir tikai viena, bet Mūzas ir kopumā četras, Lejas - 33 un Austēja - viena, bet Austejas - trīs.

Jaundzimušajiem zēniem aizvadītajā gadā reģistrēti šādi unikāli vārdi: Kursis (1), Grāfs Fricis (1), Merfijs (1) un Devons (1), bet ir vēl Randons Devons un Devons Henrijs. Ja domājat, ka Grāfs ir pārlieku pretenciozs vārds, tad ziniet, ka personvārdu datu bāzē ir reģistrēti četri Grafi, trīs Grāfi un viens Kristaps Grāfs.

Lietuvā - arī x un y

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ir parakstījis Seima pieņemto likumu, kas paredz personu apliecinošos dokumentos vārdu un uzvārdu rakstībā izmantot arī tādus oriģinālos latīņu alfabēta burtus, kuru nav lietuviešu valodas alfabētā, piemēram, «x», «w» un «y». Likums ir stājies spēkā.