Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Dzintris Kolāts aicina iesūtīt reņģu ēdienu receptes

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Pazīstamais žurnālists un jau popularitāti iemantojušā Reņģēdāju festivāla [tas vairākus gadus maija otrajā pusē norisinājās Salacgrīvā] seja un idejas autors Dzintris Kolāts maija sākumā festivāla lapā sociālajā tīklā «Facebook» paziņoja, ka pandēmijas dēļ festivāls šogad tradicionālajā formātā diemžēl nenotiks. Taču viņš uzsver, ka «ideju, kas bija un ir forša, un daudziem patika, būtu muļķīgi norakstīt», tāpēc šogad festivāla vietā tiks veidota «Reņģēdāju pavārgrāmata».

Receptes var ierakstīt feisbuka lapā «Reņģēdāju festivāls». Kolāts vēsta: «Tā būs specifiska pavārgrāmata, kurā tiks apkopotas visdažādāko ēdienu receptes tikai no reņģēm un brētliņām. Turklāt grāmatas tapšanai naudu atvēlējis Zivju fonds, kas mūs uzslavēja par to, ka festivāla ideja ir labi transformēta un uzturēta publiskiem pasākumiem grūtā laikā. Tāpēc, cienījamie reņģēdāji un cienījamās reņģēdājas, katrs no jums var palīdzēt grāmatas tapšanā, zem šīs ziņas komentāros ierakstot arī savu reņģu vai brētliņu pagatavošanas recepti.» Tiem, kas iesūtīs tādu recepti, kāda grāmatas autoriem vēl nav zināma, tiek solīts topošās grāmatas eksemplārs un balva no «Brīvā viļņa». «Tādēļ aicinām izpurināt vecās šūplādes vai arī uzrakstīt savu vismīļākās un biežāk gatavotās reņģu delikateses recepti. Nav ko kaunēties, jo reņģēdāji nepadodas!» aicina Dzintris Kolāts, solot, ka noteikti sekos ziņas gan par grāmatas tapšanas gaitu un aizkulisēm, gan konkursi un asprāšu sacensības.

Grāmata, kas top kopā ar žurnālistu un vēsturnieku Gintu Šīmani, varētu būt gatava uz valsts svētkiem šā gada 18. novembrī. Lasītāju atsaucība zem šī ieraksta ir liela: kā novēroja »Vakara Ziņas«, vairāku stundu laikā cilvēki jau bija dalījušies ar pārdesmit interesantām reņģu un brētliņu pagatavošanas receptēm.