Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Mātes piena" epizodes top itāļiem piederošajā Lādes skolā

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Pirms divām nedēļām tika uzņemts režisores Ināras Kolmanes jaunās spēlfilmas «Mātes piens» (filma top pēc rakstnieces Noras Ikstenas tāda paša nosaukuma romāna motīviem) pirmais kadrs. Pagājušajā nedēļā Limbažu novada Lādes skolā, kur paviesojās arī »Vakara Ziņas«, tapa filmas ainas ar galvenajām varonēm – Astru, ko atveido Latvijas Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika un viņas meita, kuras lomā iejutusies kopš filmas «Bille» laikiem pazīstamā jaunā aktrise Rūta Kronberga.

Sastapām ne tikai romāna autori, rakstnieci Noru Ikstenu, bet arī ēkas saimniekus - restorāna «Casa Nostra» īpašniekus: Austrālijas latvieti Sandru Kļaviņu un viņas vīru Adriāno Karlēzi (Adriano Carlesi), kuri savu īpašumu ar īsti itālisku viesmīlību bija atvēlējuši filmēšanas grupas vajadzībām. Skolas direktores lomā redzēsim aktrisi Elīnu Vāni; epizodiskās lomās - arī Indru Briķi un Juri Lisneru.

Ļauj izdzīvot sapni

«Kaut nu biežāk izdotos piedalīties filmā ar tik plašu un daudzveidīgu materiālu, un ir jauki, ka Nora Ikstena mums ļauj strādāt brīvi un brīžiem mazliet atkāpties no sava autobiogrāfiskā darba,» pauž Astras lomas atveidotāja - aktrise Maija Doveika. Taujāta, cik viņa pati atminas pagājušā gadsimta 80. gadus - laiku, kurā risinās romāna un filmas darbība, aktrise ar smaidu atzīst, ka pati ir mediķu bērns, tāpēc diezgan labi var savilkt paralēles ar savu varoni [atgādināsim, ka Astra pēc profesijas ir ginekoloģe]. «Bērnudārzs atradās otrā ielas pusē iepretim poliklīnikai, strādāja mani vecāki, kuri abi bija ārsti, tāpēc reizēm tur pavadīju ļoti daudz laika. Tāpēc man ir saglabājušās ļoti konkrētas atmiņas, sajūtas un asociācijas - gan par cilvēkiem, gan to, kāda izskatījās medicīna tajā laikā. Mana mamma bija stomatoloģe, un es vēl šodien atceros atsāpināšanas sistēmu, kas tolaik bija nekāda, gan mezgliņu pie urbja… Arī oranži brūnos «taurenīšus», ar kuru palīdzību attaisīja žokli bērniem, kuri spītīgi negribēja taisīt vaļā muti.»

Aktrise arī atklāj, ka savā ziņā Astras loma viņai ļauj izdzīvot bērnības un agras jaunības sapni, kad Maija bija iztēlojusies, ka varētu saistīt savu dzīvi ar medicīnu, un nu beidzot šis sapnis ir īstenojies. «Arī filmēšanas vietas to ļauj izdzīvot, jo filmas epizodes tapa gan vecajā Vidrižu pasta ēkā, gan Limbažu slimnīcā, kas bija ārkārtīgi iedvesmojoši ar visu ginekoloģijas kabinetu un instrumentiem,» smaida Maija, un uzsver - neskatoties uz materiāla smagumu un to, ka tas šķiet padrūms, filmēšanas atmosfēra esot ļoti viegla un mierīga. «Tas ir svarīgi, jo es mīlu strādāt vieglos un draudzīgos apstākļos,» atzīst aktrise.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!