Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Rozītes saruna ar mācītāju saceļ milzu ažiotāžu

© Ekrānuzņēmums no Instagram

Par pēdējā laika apspriestāko notikumu, pašiem negribot, kļuvusi mācītāja Alekša Daumes intervija Annas Rozītes vadītajā interneta vietnes «YouTube» raidījumā «Tuvāk sev ar Annu Rozīti». Ažiotāža radās, jo mācītājs veltīja neglaimojošus vārdus zviedru jaunietei un vides aktīvistei Grētai Tūnbergai.

Pirmās sezonas raidījumi jau nofilmēti

Kaut arī Daume ir atvainojies par saviem izteikumiem, izlietu ūdeni diemžēl nesasmelsi, un dažu vārdu dēļ viņš nu ir atstādināts pat no LTV raidījuma «Saknes debesīs» vadītāja amata, kā arī saņēmis milzīgu negāciju daudzumu no sabiedrības.

Žurnāls »Vakara Ziņas« sazinājās ar TV personību Annu Rozīti, lai uzzinātu, kā viņa sadzīvo ar šo situāciju, jo negāciju jūra gāžas arī pār viņas pleciem. «Jā, saņemu daudz atbalsta vārdu sociālajos tīklos no cilvēkiem, kas noskatījušies visu raidījumu un saprot kontekstu, redz un saprot plašāk par vienu vārdu. Esmu ļoti pateicīga šiem cilvēkiem, jo saprotu, ka visā šajā jezgā ir ļoti grūti neapmaldīties. Man palīdz atbalsts no apkārtējiem un ticība, ka nekas nenotiek tāpat vien. Iespējams, tikai pēc laika sanāks saprast šā notikuma ieguvumus un jēgu,» atklāj Rozīte.

Taujājam, vai, ņemot vērā negaidīto notikumu, viņa plāno kaut ko mainīt saistībā ar raidījumu, kas ir komplimentārs un galvenokārt tomēr izpelnījies pozitīvas skatītāju atsauksmes. «Pirmā sezona ir nofilmēta. Noslēdzošais raidījums ir nākamajā otrdienā. Par turpinājumu šobrīd vēl neko nemāku pateikt. Idejas ir, cerams, ka izdosies realizēt.»

Mācītājam nu jāuzņemas atbildība par saviem vārdiem

Anna Rozīte publicēja arī komentāru par raidījumu ar Aleksi Daumi savā «Instagram» profilā. «Pirmkārt, man žēl, ja kādu mūsu saruna ir aizskārusi vai sāpinājusi. Jo tāda nav raidījuma ideja.
Otrkārt, es neatbalstu un esmu pret jebkura veida vardarbību. Nevajag piedzejot to, kā nav. Treškārt, esmu pateicīga Aleksim par laiku, ko viņš veltīja raidījuma filmēšanai, un par dalīšanos ar savu pieredzi un zināšanām (kuru viņam netrūkst, un par to var pārliecināties, ja noskatās visu raidījumu, ne tikai vienu fragmentu). Jā, man arī šķita ļoti skarbs Alekša izteikums. Kāpēc viņš izvēlējās tieši šādus vārdus, lai aprakstītu savu attieksmi pret konkrēto personu, es nezinu. Mēs neesam par to runājuši, bet es domāju, ka tie ir neveiksmīgi piemeklēti, tiešām ļoti asi vārdi, tomēr, visticamāk, domāti pārnestā nozīmē, un tas nav aicinājums uz reālu fizisku vardarbību. Aicinu neuztvert visu tik burtiski.

Daudziem patīk minēt Bībeli šajā visā jezgā, tad nu to darīšu arī es. «Kas no jums ir bez grēka, tas lai pirmais met akmeni uz viņu!» Otro teikuma daļu jūs jau darāt (jāpiemin, ka arī pārnestā nozīmē), bet pievērsiet uzmanību arī pirmajai, OK? P.s. Esmu apzināti noslēgusi komentēšanas iespējas pie šā ieraksta, jo negribu naida kurināšanu. Ir pietiekami daudz platformu, kur varat turpināt to darīt. Bet Aleksim jau ir sanācis nest atbildību par saviem vārdiem. Gribu izteikt lielu pateicību visiem, kas man un Aleksim raksta atbalsta vārdus. Tas ļoti aizkustina, jo šajā jezgā droši vien ir viegli apjukt,» tā televīzijas personība.

Pirms raidījuma, nenojauzdama, kāds būs pavērsiens, Anna Rozīte šo sarunu reklamēja savā «Instagram» profilā: «Aleksi Daumi ir ļoti sarežģīti pieteikt īsi un kodolīgi! Misionārs, raidījuma «Saknes debesīs» vadītājs, tētis uz izsaukumu?! Citi saka, ka viņš ir tas, kas māca mīlēt cilvēkus! Savukārt viņš pats sevi sauc par elektriķi, kurš ieskrūvē un izskrūvē lampiņas.

Ja man prasītu, par ko ir mūsu saruna?! Es teiktu, ka par dzīvi un tās tik dažādajām izpausmēm! Par tēva lomu bērna dzīvē un būtiskām niansēm, kas ir svarīgas puikām, lai viņi izaugtu par foršiem vīriešiem. Par to, kas bērniem visvairāk ir nepieciešams no vecākiem. Par to, kas ir patiess garīgums. Par misijas ceļojumiem uz Āziju un Krieviju. Par to, kāpēc spēks ir nevis brīvībā, bet gan izvēlēs. Par vīriešu iniciāciju. Kas vīrieti padara par iniciētu vīrieti? Kāda ir sieviešu iniciācija? Par laulību 30 gadu garumā!»