Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Ar ko īpašs bija Ostapenko zaudējums pirmajā kārtā?

© scanpix.ee

Aļonai Ostpenko jau otro gadu pēc kārtas Francijas atklātajā tenisa čempionātā izdodas ierakstīt savu vārdu tenisa vēstures grāmatās. Pirms gada tas tika izdarīts ar plusa zīmi, bet šogad – ar mīnusa.

Tiem, kuriem piemirsies, der atgādināt, ka pirms gada Aļona Ostapenko kļuva par “French Open” čempioni. Viņa kļuva īpaša ar to, ka par čempioni kļuva būdama kā neizsētā tenisiste. Tāpat Aļona kļuva par rangā viszemāk esošo tenisisti, kura tikusi līdz “French Open” finālam. Vēl Aļona kļuva par pirmo tenisisti kopš 1979. gada, kura pirmo WTA titulu izcīna kādā no “Grand Slam” turnīriem.

Ar ko īpašu Ostapenko izcēlusies šā gada vienīgajā spēlē, kurā divos setos pirmajā kārtā piekāpās ukrainietei Katerinai Kozlovai? Aļona kļuva tikai par otro spēlētāju Francijas atklātā čempionāta vēsturē, kura kā iepriekšējā gada čempione nākamajā gadā no turnīra izstājas jau pirmajā kārtā. Ko līdzīgu 2005. gadā iespēja 2004. gada čempione Anastasija Miskina no Krievijas.

Skaitot kopā visus “Grand Slam” turnīrus, Ostapenko ir sestā tenisiste, kura kā iepriekšējā gada čempione nākamā gada turnīrā zaudē pirmajā kārtā. Šajā kategorijā kā pirmrindniece ir ierakstījusies leģendārā vāciete Štefija Grāfa, kura pirmajā kārtā zaudēja 1994. gada Vimbldonā. Vēl šajā listē ir Dženifera Kapriati, kura zaudēja 2003. gada “Australian Open” pirmajā kārtā, Svetlana Kuzņecova (2005. gada “US Open”), jau pieminētā Anastasija Miskina un Angelika Kerbere (2017. gada “US Open”).

Kāda bija šī sešinieka karjera pirms un pēc vēsturiskajiem ierakstiem šajā ne pārāk glaimojošā vēstures sadaļā? Vācietes Štefijas Grāfas karjerā šī 1994. gada neveiksme būtībā nekādi nav sabojājusi viņas spožo karjeru. Vēl pirms šī zīmīgā notikuma viņa jau bija sakrājusi četrus “Australian Open” čempiones titulus, trīs “French Open” uzvarētājas kausus, piecas uzvaras Vimbldonā un trīs “US Open”. Bet pēc 1994. gada notikumiem Vimbldonā kolekciju papildināja vēl trīs Francijas atklātā čempionāta tituli, divas uzvaras Vimbldonā un tikpat arī “US Open”. Zemāka ranga turnīru uzvaras nav vērts uzskaitīt.

Štefija Grāfa / scanpix.ee

Amerikāniete Dženifere Kapriati 2003. gada Austrālijas turnīru sagaidīja kā iepriekšējo divu gadu šī turnīra uzvarētāja. Arī kā 2001. gada “French Open” čempione. Divreiz bija spēlējusi Vimbldonas pusfinālā un tikpat reižu arī “US Open” pusfinālos. Pēc 2003. gada Austrālijas sekoja vēl divi “US Open” pusfināli. Beigu galā, Kapriati šo zīmīgo zaudējumu piedzīvoja gadu pirms karjeras beigām.

Dženifera Kapriati / scanpix.ee

Krievietei Svetlanai Kuzņecovai pirms 2005. gada “US Open” bija iepriekšējā gada čempiones kauss, kā arī divi Vimbldonas un viens “Australian Open” ceturtdaļfināls. Toties pēc šī klupiena uzvara Francijas čempionātā (2009), un pieci ceturtdaļfināli Austrālijā un Vimbldonā.

Svetlana Kuzņecova / scanpix.ee

Vēl viena krieviete Anastasija Miskina pēc “French Open” čempiones titula izcīnīšanas (2004) un izstāšanās nākamā gada pirmajā kārtā (2005), līdz savas karjeras beigām (2007) vēl paspēja tikt līdz diviem Vimbldonas ceturtdaļfināliem, bet pirms zīmīgā 2004. gada bija divi ceturtdaļfināli Austrālijā un viens “US Open”.

Anastasija Miskina / scanpix.ee

Vācietei Angelikai Kerberei veiksmīgākais karjeras gads bija 2016., kad viņa kļuva par “Australian Open” un “US Open” čempioni. Savukārt Vimbldonā viņa spēlēja finālā... Pērn viņai neizdevās aizstāvēt nevienu no izcīnītajiem tituliem, bet “US Open” zaudēja jau pirmajā kārtā. Līdz pat šai dienai Kerberei nav izdevies kaut pietuvoties saviem 2016. gada rezultātiem tieši “Grand Slam” turnīros, bet karjera tuvojas norietam (viņai jau 30).

Angelika Kerbere / scanpix.ee

Šo sarakstu noslēdz Aļona Ostapenko, kura atrodas tikai karjeras sākumā. Viņai 8. jūnijā paliks tikai 21 un viņa ir paspējusi kļūt par “French Open” čempioni (20017), pērn uzspēlēja Vimbldonas ceturtdaļfinālā un šogad kā iepriekšējā gada turnīra uzvarētāja zaudēt jau pirmajā kārtā.