Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Sports

Rastorgujevam, Lūsam un Bricim starts biatlona klasikā

© F64

Ceturtdien ar 20 kilometru individuālo distanci jeb biatlona klasiku turpināsies 2017. gada pasaules čempionāts biatlonā, kas norisinās Hohfilcenē (Austrija). Klasikā startēs Andrejs Rastorgujevs (14.), Daumants Lūsa (34.) un Ilmārs Bricis (79.). Sacensību sākums plkst. 15:30 pēc Latvijas laika.

Arī klasikas galvenais favorīts ir sezonas kopvērtējuma līderis Martēns Furkads, tomēr aizvadītie starti Hohfilcenē pierādījuši, ka konkurence pasaules čempionātā ir daudz sīvāka kā Pasaules kausa izcīņas posmos, kur M.Furkads izteikti dominēja. Tas sola lielāku intrigu cīņā par zeltu arī klasikā.

Šosezon klasikā biatlonisti sacentušies tikai divreiz - Estešundā uzvarēja M.Furkads, bet Antholcā cits šo sacensību favorīts Antons Šipuļins (Krievija). Šipuļins iedzīšanā sasniedza ceturto vietu, neskatoties uz to, ka startēja tikai 21.

Klasikā starp favorītiem ir arī Ūle Einars Bjerndālens (Norvēģija), kurš šobrīd ir gan pietiekami ātrs, gan arī precīzs šaušanā (sprintā 9/10, iedzīšanā 19/20), un Juhanness Bē (Norvēģija), kuram šajā pasaules čempionātā jau divas sudraba medaļas. Starp favorītiem arī Simons Šemps (Vācija), Emils Hegle Svensens (Norvēģija), kurš nestartēja iedzīšanā veselības problēmu dēļ, kā arī Ondržejs Moravecs (Čehija).

Ļoti iespējams, ka arī klasikā vīriešiem būs pa kādam pārsteidzošam rezultātam. Ar precīzu šaušanu ne viens vien no tiem, ko nepieskaita favorītiem, var pacīnīties par vietu Top3. Līdzīgi kā tas sieviešu konkurencē izdevās Aleksijai Rungaldjē (Itālija) un kam tuvu bija Mari Laukanena (Somija). Abas gan Pasaules kausa izcīņas ietvaros pa reizei ir bijušas Top3.

Krievijas izlasē šoreiz nestartēs Maksims Cvetkovs, kurš sprintā nespēja kvalificēties iedzīšanai, un Antons Babikovs, kurš augstāk par ceturtā desmita beigām iedzīšanā netika. Treneri devuši iespēju pirmoreiz šajā čempionātā startēt Aleksejam Volkovam, kā arī vēl vienu iespēju Aleksandram Loginovam, kurš startēja jauktajā stafetē. Norvēģijas komandā nestartēs Tarjei Bē.

Biatlona klasika bija pirmā disciplīna, kurā Andrejs Rastorgujevs sasniedza savu pašreizējo karjeras rekordu - ceturtā vieta Pasaules kausa izcīņas posmā Sočos (Krievija) pirmsolimpiskajā sezonā. Vēlāk ceturto vietu izdevās sasniegt arī iedzīšanā un sprintā (divreiz). Pasaules čempionātos klasikā Rastorgujevs ne reizi nav bijis Top40 (2011. gadā sasniegtā 43. vieta ir pagaidām labākais rezultāts klasikā).

Sprintā Rastorgujevu pievīla precizitāte šaušanā (četras kļūdas), kas deva vien 57. vietu. Iedzīšanā Rastorgujevs bija ļoti ātrs un, pat neskatoties uz piecām kļūdām šaušanā, spēja pakāpties uz 37. vietu. Klasikā Latvijas spēcīgākā biatlonista izredzes tiek vērtētas kā aptuveni 25. augstākās. Masu startam kvalificējas Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma Top15, pasaules čempionāta medaļu ieguvēji, kas nav Top15, un tie, kas sasnieguši labākos rezultātus šajā pasaules čempionātā. Visticamāk, lai kvalificētos masu startam, klasikā vajadzēs vietu Top6.

Klasikā Rastorgujevs startēs 14. Pirmoreiz šajā pasaules čempionātā startēs Daumants Lūsa - 34. Ilmāram Bricim šoreiz 79. starta numurs. Lūsam labākais rezultāts šosezon ir pāru stafetē kopā ar Baibu Bendiku sasniegtā 12. vieta Estešundā, Bricim - 44. vieta sprintā Rūpoldingā. Nāciju kausa izcīņas vērtējumā Latvijai šobrīd 21. vieta.