Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Gulbis šovakar Roterdamā sacentīsies ar Monfīsu

© SCANPIX

Ernests Gulbis šovakar Roterdamas "ATP World Tour 500" pamatturnīra 1. kārtā tiksies ar Francijas tenisistu Gaelu Monfīsu. Spēles sākums plkst. 20:30. Tikmēr jau pēc divām stundām Sanktpēterburgas WTA "Premier" turnīrā startēs Aļona Ostapenko, kurai pirmā pretiniece būs Janīna Vikmaijere.

Roterdamā norisinās sezonas pirmais "ATP World Tour 500" sērijas turnīrs, kas šoreiz ir ar visnotaļ vāju dalībnieku sastāvu. Nīderlandē ieradies tikai viens Top 10 spēlētājs Rišāra Gaskē personā. Titulu nolēma neaizstāvēt Stens Vavrinka, bet ceļgala operācijas dēļ turnīru nācās izlaist Rodžeram Federeram. Turnīra organizatoriem īsā laikā neizdevās atrast lielu zvaigzni – aizstājēju.

Vājāks sastāvs nekā parasti šāda līmeņa turnīros dod iespējas rangā zemāk esošiem spēlētājiem, ieskaitot mūsu Gulbi. Viņš Roterdamā spēlē ceturto gadu pēc kārtas un otro reizi (arī 2013. gadā) šeit izgāja kvalifikāciju, gūstot divas uzvaras. Ernestam labākais rezultāts Roterdamā bija 2014. gadā, sasniedzot pusfinālu, bet pērn zaudējums 1. kārtā Dominikam Tīmam.

Šoreiz pirmais pretinieks pamatturnīrā būs Francijas tenisists. Atkal... Gulbim šodien būs sezonas devītais mačs, vairāk nekā pusē no tiem jāspēlē ar šīs valsts pārstāvjiem. Gulbis šogad zaudējis Gaskē un Žeremī Šardī, bet uzvarējis Kentānu Alisu un Eduāru Rožē-Vaselānu.

Ar atraktīvo Monfīsu viņš sacenties vienreiz, Gaelam 2013. gadā četros setos zaudējot "French Open" 3. kārtā – 7:6(5), 4:6, 6:7(4), 2:6. Gulbis toreiz uzvarēja 1. setā, nākamajos divos nenoturēja breika pārsvaru, bet pēdējam setam nespēja pienācīgi noskaņoties. Gulbis tajā spēlē bija agresīvākais no abiem spēlētājiem, taču tādā tenisā arī kļūdījās daudz vairāk. Nepiespiesto kļūdu viņam bija divreiz vairāk nekā pretiniekam: 69:33.

Monfīss ir ļoti atlētisks un talantīgs tenisists, kurš savu potenciālu nav pilnībā realizējis, jo bieži vien viņam svarīgāk par rezultātu ir publikas izklaidēšana. Spēles ziņā lielākā kritika ir par pārāk pasīvu tenisu. Būdams atlētisks spēlētājs, Monfīss var paļauties uz spēli aizsardzībā un gala līnijas tenisā nav viegli uzveicams. Starp citu, tieši tāda taktika viņam ļāva pirms nepilniem trim gadiem Parīzē apspēlēt Gulbi.

Monfīsam šogad ir bijis viens labs un viens neveiksmīgs turnīrs. "Australian Open" viņš tika līdz ceturtdaļfinālam, kurā četros setos piekāpās Milošam Raoničam, bet pagājušajā nedēļā Monpeljē jau pirmajā mačā zaudēja Rožē-Vaselānam (4:6, 6:7(5)), kuru Gulbis nupat uzveica Roterdamas kvalifikācijā. Monfīss šajā Nīderlandes turnīrā spēlēs jau septīto reizi, sakrājot bilanci 7-6. Gaels 2009. gadā tika līdz pusfinālam, bet vēl divreiz viņam šeit ceturtdaļfināls (2010, 2015).

Gulbis šonedēļ rangā pakāpies divas pozīcijas, ieņemot 80. vietu. Tikmēr Monfīsam -1 un 18. vieta, kas gan arvien ļaut būt Top 20 spēlētāja statusā. Gulbis pagājušajā sezonā tikai trīs reizes uzvarēja otrā desmitnieka tenisistus – Monreālā 18. numuru Tīmu, bet Vīnē 13. numuru Džonu Isneru un 20. numuru Ivo Karloviču. Kopš tā laika zaudēti nākamie divi mači pret Top 20 spēlētājiem, piekāpjoties Isneram un Gaskē.

Gulbja un Monfīsa mačs šovakar notiks plkst. 20:30, sportistiem sacenšoties turnīra galvenajā arēnā. Cīņas uzvarētājs 2. kārtā tiksies ar 19 gadus veco horvātu talantu Bornu Čoriču (ATP 38.).

Sanktpēterburgā ilgus gadus notiek ATP turnīrs, bet tagad šī Krievijas pilsēta tikusi pie iespējas rīkot arī WTA sacensības, turklāt "Premier" līmeņa turnīru. Šis gan ir zemākais "Premier" līmenis, turnīra čempionei saņemot 470 punktus. 2015. gadā šis turnīrs notika Antverpenē, bet pirms tam vairākus gadus Parīzē. Līdz pagājušajai sezonai Sanktpēterburgā notika ITF 50 000 sērijas turnīrs, un pērn par čempioni kļuva Latvijas pirmā rakete, toreiz Sanktpēterburgā izcīnot karjeras nozīmīgāko titulu.

Ranga 85. vietā esošā Ostapenko šo sezonu sāka ar uzvaru Oklendas 1. kārtā pār Juhannu Lāšoni, bet pēc tam zaudējusi piecas no nākamajām sešām spēlēm, turklāt šajā posmā vienīgā uzvarētā pretiniece ir ranga trešajā simtā esošā ungāriete Reka-Luka Jani. Šī uzvara gūta pagājušajā nedēļā "Fed Cup" turnīrā Izraēlā, kur Aļona zaudēja gan Elisonai Van Eitvankai, gan Cvetanai Pironkovai.

Pēdējie trīs zaudētie mači WTA un "Grand Slam" sacensībās Ostapenko bija viņas stilā. Proti, pārsvars visās cīņās un kontrolēta to gaita, taču uzvara nav nodrošināta. Naomi Broudijai zaudēts ar divām mačbumbām, turklāt maču neizdevās izservēt trīs reizes. Danielai Hantuhovai zaudēts ar breika pārsvaru abos setos, visbeidzot Sūvejai Šejai Aļona pamanījās zaudēt, Melburnā esot vadībā ar setu un 4:0!

Vai šodien izdosies pārtraukt četru zaudējumu sēriju pret Top 100 spēlētājām? Ranga 55. vietā esošā Vikmaijere šogad uzvarējusi tikai vienu maču (1-3), turklāt tas notika ar iespaidīgu izglābšanos Sidnejas kvalifikācijā pret Anastasiju Sevastovu – 7:5, 3:6, 6:4. Sevastova toreiz pēdējo setu zaudēja, esot vadībā ar 4:1. Beļģijas tenisiste pleca savainojuma dēļ nav spēlējusi kopš "Australian Open", kur 1. kārtā ar divām mačbumbām zaudēja Magdalēnai Ribarikovai.

Ostapenko 2009. gada "US Open" pusfinālisti pagājušā gada maijā ar 6:2, 6:4 pieveica ITF turnīrā Trnavā, beļģieti sagraujot uz māla seguma, kas nav Aļonas ērtākais segums. Vikmaijere toreiz rangā atradās 82. vietā, kas tobrīd nozīmēja Ostapenko karjeras lielāko uzvaru. Aļona toreiz Vikmaijeri regulāri apspēlēja ar "backhand" uzbrukumiem, beļģietei tā arī nespējot mainīt neveiksmīgo taktiku – regulāri spēlēt uz Ostapenko kreiso pusi.

Ja Ostapenko vēlreiz uzvarēs Vikmaijeri, viņa 2. kārtā sacentīsies ar Robertu Vinči, kura izlikta ar otro numuru un no 1. kārtas ir brīva. Ostapenko pērn aizvadīja Sanktpēterburgas ITF turnīra pēdējo maču, bet šogad spēlēs šīs pilsētas jaunā WTA turnīra pirmajā spēlē. Tā notiks 2013. gada rudenī atklātajā "Sibur Arena" un sāksies plkst. 10:00 pēc mūsu laika. Gan Ostapenko, gan Gulbja mačiem šodien būs tiešraides internetā.

Ostapenko Sanktpēterburgā spēlēs arī dubultspēļu turnīrā, turklāt kopā ar Krievijas tenisisti Jevgeņiju Rodinu tikusi pie iesējas uzspēlēt pret šobrīd pasaulē labāko komandu, 36 uzvaras pēc kārtas guvušo Martinas Hingisas un Sanjas Mirzas duetu. Šis mačs notiks rīt.

Tikmēr šodien Taivānā "International" sērijas dubultspēļu turnīra 1. kārtas mačs Sevastovai, kura spēlēs kopā ar vakar uzveikto Slovākijas tenisisti Kristīnu Kučovu. Viņas ap plkst. 11:00 sacentīsies ar Āzijas komandu Čana Lju/Ajaka Okuno (Ķīna/Japāna).