Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Sports

MARATONS: No sliktām atmiņām līdz maratonam

© F64

Aigars Nords, kam pieder ideja par liela mēroga pilsētas maratona rīkošanu Latvijā, pats skriešanai pievērsās laikā, kad pie mums šis sporta veids vēl nepavisam nebija iecienīts. „Jautā jebkuram – nevienam nepatika skriet!” atceras Aigars. „Sliktas atmiņas no skolas fizkultūras nodarbībām...”

Aigars sāka skriet 1998. gadā, kad studēja ASV maģistrantūrā. Pirms tam neskrēja un arī ar citiem sporta veidiem nebija aizrāvies. Tomēr Čikāgā Aigaram pavērās tolaik Latvijā neiedomājama aina – pilsēta ar neticami skaistu promenādi ezera krastā vai mudžēja no aktīvistiem, kuri tur skrēja vai pārvietojās ar skrituļslidām. „Nonākot  tādā vidē, ja pats nesporto, jūties kā autsaiders!” smejas Aigars. Turklāt viņam paveicās ar istabas biedru – maratonistu, kurš motivēja arī Aigaru pievērsties skriešanai. Pirmajā gadā Čikāgas maratonā pieveicis piecu kilometru trasi. Lai arī šī niecīgā distance likusi pasvīst, Aigars sajutis liela pilsētas maratona garšu: „Pūlis, gaisotne un emocijas... tas viss ļoti iespiedās atmiņā!” Nākamajā gadā Aigars jau skrējis Čikāgas maratona pilno distanci un pēc atgriešanās Latvijā turpinājis cītīgi trenēties. „Toreiz gan cilvēki vēl uz ielas aizdomīgi skatījās, ka kāds šortos skrien tiem pretī,” Aigars atceras. 2004. gadā viņš loterijā laimējis iespēju skriet Ņujorkas maratonā, un šis lieliskais piedzīvojums  bijis lūzuma punkts, pēc kura radusies ideja par skrējiena rīkošanu Rīgā. „Daudzas idejas, kuras aizgūtas ārzemēs, protams, ir lieliskas, bet katrai ir savs laiks,” stāsta Aigars. „Tobrīd likās, ka ūdens sakustējies arī Latvijā – 2005. gadā Jeļena Prokopčuka pirmoreiz uzvarēja Ņujorkas maratonā, un tad, manuprāt, cilvēki arī šeit noticēja, ka skriešanā kaut kas ir.” Pirmo Nordea Rīgas maratonu Aigara vadītā pasākumu mārketinga un sponsorēšanas aģentūra NECom organizēja 2007. gadā; piedalījās ap tūkstoš skrējēju. Šogad notiks jau septītais Nordea Rīgas maratons, kurā gaidāmi

vairāk nekā 22 tūkstoši dalībnieku, starp kuriem būs arī apmēram trīs tūkstoši skrējēju no 65 citām valstīm. „Pirmajā gadā taustījāmies,” atminas Aigars. „Nevienam nebija pieredzes lielu skriešanas sacensību rīkošanā, taču intuitīvi šķita pareizi ieviest arī īsās distances. Tagad no pirmo Nordea Rīgas maratona piecu kilometru distancēm izaugusi jau vesela maratonu paaudze!”