Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

MARATONS: Pareizu apavu izvēle un pēdu veselība

© F64 Photo Agency

Skriešanā lielai fiziskajai slodzei pakļautas ir tieši kājas un pēdas. Izrādās, 98 procentiem cilvēku ir pēdas anatomiskie bojājumi, kas iegūti, pēdai augšanas procesā nepareizi noformējoties un vēlāk nepievēršot uzmanību profilaksei. Pirmām kārtām katrs cilvēks jau no dabas ir asimetrisks, un tas var ietekmēt locītavu deformācijas un radīt slimību risku. Vecumā no 18 līdz 30 gadiem organisma kompensācijas spējas sekmīgi tiek galā ar šiem anatomiskajiem bojājumiem, bet, cilvēkam kļūstot vecākam, traucējumu izpausmes kļūst jūtamākas. Atšķirībā no asimetrijas, ar ko nav mūsu spēkos cīnīties, ir dažas visai tipiskas kļūdas, kuras varam novērst, samazinot risku vēlāk par tām dārgi samaksāt. Tās ir: nepareiza apavu izvēle, skriešana ar savu laiku nokalpojušiem apaviem, kas vairs neveic amortizācijas funkciju, kā arī skriešana tikai pa asfaltu.

Domājot par pēdu veselību, silti ieteicams apmeklēt tehnisko ortopēdu, kurš izmeklēs pēdas, precīzi noteiks to anatomisko bojājumu pakāpi un rekomendēs, kā rīkoties. Atcerēsimies, ka pilnīgi veselu pēdu praktiski nav.

Īpaši rūpīgiem un uzmanīgiem skriešanas apavu izvēlē jābūt cilvēkiem ar iedzimtu plakano pēdu. Nedrīkst pirkt apavus ar gumijas zoli, jo tad trieciens, ko saņem pēdas, aiziet uz augšējām locītavām – ceļiem, gūžām, mugurkaulu. Savukārt, ja ir problēmas ar vājām potītes saitēm, apaviem jābūt fiksētiem virs tās. Ja nav iespējams atrast piemērotus apavus ar paaugstinātu potītes daļu, var izlīdzēties ar speciālām ortopēdiskajām zeķēm, kas nodrošinās nepieciešamo stabilitāti. „Skrējējiem mēdz būt problēmas ar nospiestiem nagiem. Lielākas slodzes apstākļos naga plātne var atdalīties pavisam vai arī parādās zilumi, hematomas,” saka podoloģe Tatjana Ivanova. “Iemesls ir nepareizi izvēlēti apavi. Tie nedrīkst būt ne par lielu, ne par mazu, pat ne pusizmēru.”

Par pareizu skriešanas apavu izvēli lasiet jaunākajā žurnāla Maratons žurnālā