Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

MARATONS: Nūjošana – augstas fiziskās aktivitātes nodarbe it visiem

© Kaspars Krafts, f64

Lai arī cik vienkārša no malas tā izskatītos, ziemeļnieciskā staigāšana jeb nūjošana patiesībā ir fiziska nodarbe ar augstu aktivitātes un fiziskās slodzes līmeni.

Ar nūjošanu nodarboties var ikviens, neraugoties uz vecumu, dzimumu vai fiziskās sagatavotības līmeni. Šis sporta veids no iesācēja neprasa nedz labu fizisko formu, nedz izcilu veselības stāvokli, taču piedāvā iespēju darboties intensīvi un ar lielu efektivitāti jau no pirmās nodarbības. Pieejamības un dažādo veselības un fiziskās formas uzlabošanas iezīmju dēļ nūjošana ir viena no sportiskajām aktivitātēm, kuru popularitāte palielinās it visur pasaulē.

Kad cilvēks iet, nesot nūjas rokās, to varētu ar mehāniskas analoģijas palīdzību dēvēt par divu riteņu piedziņas mehānismu, savukārt, kad nūjas tiek satvertas atbilstoši nūjošanas principiem, ķermenis sāk darboties kā četru riteņu piedziņas mehānisms.

Katram solim jāsākas ar papēža nolikšanu uz zemes, kam seko pēdas aizritināšana uz priekšu līdz lielā pirksta pamatnei. Pirkstgaliem tajā brīdī jāatsperas no zemes, lai uzsāktu nākamo soli. Rokai nūja jāsatver ciešāk ik reizi, kad tā atsitas pret zemi, bet jāatlaiž vaļīgāk, kad nūja tiek pacelta no zemes un atvilkta atpakaļ zem ķermeņa. Rokas turpina kustināt nūjas, bet arī ķermeņa augšdaļai un gurniem jābūt iesaistītiem diametrāli pretējā kustībā, kādā rokas darbojas attiecībā pret kājām. Ķermeņa pretējās puses automātiski sadarbojas, un tas palīdz līdzsvarā saglabāt ķermeņa rotāciju.

Vairāk lasiet jaunākajā žurnāla Maratons numurā