Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Skandalozi

Vai tā var būt? Jēkabpils iedzīvotāji vaino pašvaldību paverdzināšanā

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Jēkabpils novada veco ļaužu namā aprūpētājas diennakti aprūpē sirmgalvjus, tomēr darba devējs – pašvaldība – nemaksā par darbu nakts stundās, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Aprūpētāja Laila parakstījusi darba līgumu, bet tikai tad sapratusi, ka darba devējs-pašvaldība, kā pati uzskata, ņirgājas par darbiniekiem. Lai gan aprūpētāji strādā augu diennakti, par nakts stundām no pulksten 22 vakarā līdz 6 no rīta netiek samaksāts.

”Diennakts laikā mēs strādājam 24 stundas, bet tabelē [darba grafikā] uzrakstīts, ka strādājam 16 stundas. Sākumā es nesapratu, kāpēc uzskaita tik maz. Mēnesī katra aprūpētāja strādā aptuveni 10 dienas, kas ir 240 stundas, bet uzskaita tikai 160 stundas. Tā ir ļoti liela starpība,” satraukta par darba tiesību pārkāpšanu ir Laila.

Par darbu nakts stundās pašvaldība aprūpētājiem atmet grašus - mēneša beigās izmaksā 60 eiro piemaksu. Šo summu izdalot ar reālo nakts nostrādāto stundu skaitu, sanāk aptuveni 0,75 eiro stundā, bet skaidrs, ka jāsaņem krietni vairāk.

”Tas ir pilnīgs absurds! Kad sūdzos, pašvaldībā man saka, lai eju prom, ja kaut kas nepatīk! Tāda ir attieksme. Protams, laukos cilvēki ir uz izmisuma robežas, jo darba nav, ir ar mieru strādāt par jebkādu samaksu. Tāpēc nemaz necīnās par savām tiesībām!” turpina aprūpētāja Laila.

Samaksa par darbu aprūpētājiem ir 466 eiro pirms nodokļu nomaksas, piemaksā arī iepriekš minēto 60 eiro prēmiju par nakts stundām. Jāatzīmē, ka šo niecīgo piemaksu darbinieki ”izkarojuši” vien līdz ar 2018. gadu.

Iestādes vadītājs Kaspars Vaišlis stāsta, ka ”mums bija sapulce, kurā runājām par nakts maiņām. Kopā ar darbiniekiem vienojāmies, ka pa naktīm tomēr nestrādājam, vienkārši apgaitu veicam, lai seniorus pieskata, bet tāpat ir jāatrodas darba vietā. Jā, tās nakts stundas sanāk, ka viņi strādā uz brīvprātības principa.”

Likums nosaka, ka, ja darbinieks strādā nakts stundas, jāmaksā pat dubultā. Laila ir sašutusi: ”Es pirmoreiz tagad strādāju pašvaldības labā. Kad nācu uz darbu, domāju, ka pašvaldībā jau nu noteikti viss būs kārtībā ar likuma ievērošanu. Agrāk esmu strādājusi privātajā sektorā. Tur līdz minūtei sarēķināja, lai nepaliktu parādā darbiniekam, bet te…”

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš stāsta, ka iestādei nav pansionāta statusa, tāpēc arī neesot jānodrošina sirmgalvju uzraudzība 24 stundas diennaktī.

Tāpat pašvaldības izpilddirektors J. Subatiņš teic, ka nakts stundu periods esot atpūtas laiks, kad darbinieki pat varot doties mājās.