Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Skandalozi

Krievijā par visizcilāko personību iedzīvotāji uzskata Staļinu

© Scanpix

Krievijas iedzīvotāju aptaujā par visizcilākajām visu laiku un tautu personībām vislielāko atbalstu saņēmis bijušais padomju diktators Josifs Staļins, paziņojusi socioloģisko pētījumu organizācija "Levadas centrs", kas veica aptauju.

Tās rezultāti liecina, ka Staļinu par visizcilāko personību atzinuši 38% aptaujāto. Tālāk pirmajā piecniekā seko Krievijas prezidents Vladimirs Putins un krievu dzejnieks Aleksandrs Puškins (katram 34%), boļševiku revolūcijas vadonis Vladimirs Ļeņins (32%) un Krievijas cars Pēteris I (29%).

Otrajā piecniekā ir padomju kosmonauts Jurijs Gagarins (20%), krievu rakstnieks Ļevs Tolstojs un padomju karavadonis Georgijs Žukovs (katram 12%), Krievijas cariene Katrīna II un krievu dzejnieks Mihails Ļermontovs (katram 11%).

Reitinga otrajā desmitniekā ir krievu zinātnieki Mihails Lomonosovs un Dmitrijs Mendeļejevs, krievu karavadonis Aleksandrs Suvorovs (katram 10%), Francijas imperators Napoleons Bonaparts (9%), bijušais Padomju Savienības līderis Leonīds Brežņevs (8%), fiziķi Alberts Einšteins un Īzaks Ņūtons, krievu dzejnieks Sergejs Jeseņins, krievu karavadonis Mihails Kutuzovs (katram 7%) un bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs (6%).

Scanpix

Visu atbilžu procentu summa pārsniedz 100%, jo respondenti paši nosauca izcilo personību vārdus un varēja minēt vairākas personības.

Aptauja notika 7.-10.aprīlī 48 Krievijas reģionos, un tajā piedalījās 1600 respondentu, kas bija vismaz 18 gadus veci.

Līdzīgā aptaujā 2012.gadā pirmajā piecniekā bija Staļins (42%), Ļeņins un Pēteris I (katram 37%), Puškins (29%) un Putins (22%).