Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Skandalozi

TRAĢISKI: Ārstēt vēzi variet tikai tad, ja jums ir nauda

© F64

No vēža nav pasargāts neviens un katru dienu vairāki cilvēki mirst no vēža radītajām komplikācijām. Tomēr situācija šīs slimības ārstēšanas jomā mūsu valstī nav cerīga. melanomas ārstēšanai nepieciešamie medikamenti netiek apmaksāti. Līdz ar to cilvēks tiek nostādīts situācijā, ka ārstēt vēzi var tikai tad, ja viņam ir nauda, vēsta raidījums "4. studija".

Siguldiete Tatjana ar melanomu saslima pirms sešiem gadiem. "Man bērni ir farmaceiti un tā kā meita kaut ko saprot arī no medicīnas, viņa ieraudzīja un pateica - mammu, ātri ej ārstēties, tā ir melanoma," stāsta sieviete. Tatjanai vēzi atklāja agrīnā stadijā un prognozes bija cerīgas. Sieviete ārstējās ar valsts kompensētajiem medikamentiem, bet vēzis turpināja izplatīties.

"Es stāvēju priekšā ārstu konsīlijam un man teica, ka zāles nav," stāsta Tatjana. Tomēr patiesībā šādas zāles ir, tikai tas Latvija nekompensē. RAKUS Onkoloģijas klīnikas vadītājs Armands Sīviņš stāsta, ka pašreiz valsts apmaksā tikai lētākos preparātus, kurus pielietoja pagājušajā gadsimtā. Efektīvākos medikamentus ir iespējams saņemt tikai tad, ja pacients pats tos var nopirkt. "Diemžēl mēs dzīvojam tādā valstī, kur banku glābj par miljardu par iedzīvotāju naudu, bet neglābj pašus iedzīvotājus," skumji atzīst ārsts.

RAKUS Latvijas Onkoloģijas centra ķīmijterapijas nodaļas vadītāja Signe Plāte vēsta: "Dzīvē tas izskatās tā, ka pacientam tiek piespriests ārstēšanās komplekss. Piemēram, ķīmijterapija, tad atkārtota ķirurga apskate, atkal ķīmijterapija un, protams, pēc tam tiek izvēlēta optimāla shēma. Pacients tiek informēts, ka sakarā ar to, ka valsts nekompensē to un to, viņš saņem no optimālas shēmas tikai pusi. Un pacients paliek šajā jautājumu zonā, vai viņš to var atļauties. Ar melanomu ir nedaudz savādāk, jo pasaulē melanomas metastāzes ārstē tikai ar šiem jaunajiem medikamentiem. Un tā ir diagnoze, kurai mēs varam piedāvāt tikai informāciju." Ja naudas nav, tad pacients paliek tikai ar informācijas lapiņu rokās, gaidot nāvi.

Kaimiņvalstīs medikamenti, kas tik tiešām ārstē šo slimību tiek apmaksāti no valsts. Latvija visā Eiropā šajā ziņā atrodas pēdējā vietā. Diemžēl ne vairāk kā 10% no visiem vēža pacientiem var atļauties zāles apmaksāt paši. Arī Tatjana zāles varēja iegādāties tikai pēc tam, kad sociālajos medijos lūdza finansiālu palīdzību. Viena zāļu deva izmaksā 5000 eiro. Tatjana jau ir saņēmusi 15 devas un apgalvo, ka zāles tiešām palīdz.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders apgalvo, ka Veselības ministrija ir izstrādājusi plānu, kā uzlabot vēža ārstēšanu Tas paredz ka uz 2018. gadu nepieciešami 14 miljoni eiro, lai valsts varētu apmaksāt modernos medikamentus. Tomēr valdība naudu solījusi arī iepriekš, bet - solīts maka nekrīt.