Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Skandalozi

Kuldīgas saimniecībā paveras šausminošs skats

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Jau pirms gada zirgaudzētāja Jāņa Rimeika saimniecībā Veckuldīgā gāja bojā lērums zivju. Tika atklāts, ka vainīgais ūdens piesārņošanā ir netālu esošais mežizstrādes uzņēmums. Tomēr šopavasar Jānim dīķī atkal pavēries šausminošs skats - Piķa melns ūdens, pa kura virsmu peld beigtas zivis, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Debīli! Rodas jautājums, kur mēs dzīvojam..." tā situāciju raksturo zirgaudzētājs Jānis.

Šoreiz gan Valsts vides dienests rīkojies operatīvi, analīzes ņemtas jau nākamajā dienā. Pirms gada netālu esošais uzņēmums samaksājis 1000 eiro naudas sodu, jo analīžu rezultāti pierādījuši, ka uzņēmumā radušās avārijas dēļ, piesārņojums nonācis grāvī, kas savienots ar dīķi.

"Es domāju, ka tas ir nebeidzamais stāsts, ja tur nekas netiks sakārtots. Ar tām mūsdienu tehnoloģijām liekās, ka nu kaut kāds grāvis tā nav problēma to atrisināt. Es nestādos priekšā, kāda Mendeļejeva tabula tek pa to grāvi," stāsta Jānis.

Kuldīgas ūdens valdes priekšsēdētājs skaidro, ka vienīgais, kas ir pašvaldības spēkos - aiztaisīt vietu, kurā iespējams notiek piesārņojuma ieplūde grāvī, kas arī ticis izdarīts, bet tas neatrisina situāciju kā tādu. Uzskata, ka tā ir Valsts vides dienesta kompetence. "Ne Kuldīgas ūdens, ne dome nevar teiksim iet un privātā teritorijā un kaut ko skaidrot. Tas ar likumu nav atļauts," stāsta Kuldīgas ūdens valdes priekšsēdētājs.

Arī Valsts vides dienesta analīžu rezultāti apstiprinot, ka noplūde nav notikusi no uzņēmuma “Stiga RM” ražotnes. No zivju dīķa ņemto analīžu rezultāti parādīja, ka izšķīdušais skābeklis dīķa ūdenī ir 1,9 mg/l. Savukārt norma karpveidīgo zivju ūdenskrātuvēs ir 7 mg/l, bet minimālā robeža zivju izdzīvošanai - 4,7.

Tā kā otro gadu zivju slāpšana notikusi tieši pavasara periodā, Valsts vides dienests to skaidro ar strauju sniega un ledus kušanu, jo tā veidojas ūdens masa ar zemu skābekļa līmeni. Savukārt melnu ūdeni varot izskaidrot ar gadiem netīrītu novadgrāvi vai mēslu čupu, kas atradusies līdzās dīķim.