Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Skandalozi

Rēzeknē plaukst un zeļ nelegāls pansionāts; iemītniekus ieslēdz istabā un nenodrošina ārstu

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Rēzeknē jau vairākus gadus darbojas kāds nelegāls pansionāts. Bijusī pansionāta darbiniece neslēpj, ka apstākļi, kādos jādzīvo sirmgalvjiem, ir briesmīgi, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Bijusī darbiniece stāsta, ka darbinieki pansionātā strādā bez sanitārās grāmatiņas un algu pārsvarā saņem aploksnē. Pansionāts saņem tā iemītnieku pensiju un no tā pelna. Turklāt uzstādītie noteikumi, kas jāievēro darbiniekiem, neatbilst ētikas normām un kaitē sirmgalvjiem. Darbiniece stāsta, ka viena no pansionāta iemītniecēm, tiek ieslēgta istabā, jo viņai patīk pastaigāties, un lai darbiniekiem nevajadzētu lieki nopūlēties ar viņas aprūpi.

“Tā vietā, lai kopā ar viņu pastaigātos, vieglāk viņu iespundēt. Kad mēs pie viņas iegājām, redzēju, ka viņa mēģina noģērbt bikses. Viņa bija apčurājusies. Es citai darbiniecei teicu, ka viņa ir apčurājusies un grib pārģērbties. Kolēģe teica: “Viņa pati pārģērbsies!”, bet viņai ir 90 gadu. Darbinieces man stāstīja, ka, reiz sirmgalvji vienreiz nomazgāti, ja kaut kas viņām tur atgadās, dienas laikā viņas mazgā, ja nav slinkums,” stāsta sieviete, kura reiz strādāja šajā pansionātā.

Darbiniekiem tiekot arī norādīts, ka 22:00 ir jāizslēdz visas gaismas. Ja sirmgalvji protestē un bļauj, tad tas nav jāņem vērā.

Raidījuma žurnālisti, uzdevušies par kādas sirmgalves apmeklētājiem, devās uz pansionātu novērtēt situāciju, tomēr viņiem ik uz soļa sekoja pansionāta darbiniece. Savukārt pansionāta saimnieki melo, ka sirmgalvju nav ēkā, apgalvojot, ka aprūpe netiekot sniegta. Tāpat nespēj atbildēt, vai darbiniekiem ir veiktas veselības pārbaudes un kāpēc iestādē nav mediķa, kas varētu sniegt nepieciešamo palīdzību.

Rēzeknes novada sociālā dienesta vadītāja Silvija Strankale stāsta: "Novada teritorijā neviens privātais pakalpojumu sniedzējs nav reģistrēts. Tas ir kaut kāds nelegālais. Mēs stāstām un brīdinām, kādas sekas var būt saistītas ar aprūpes kvalitāti. Tur var būt draudi veselībai un dzīvībai. Mēs nevaram ar varu no turienes aizvest cilvēkus uz mūsu sociālās aprūpes iestādēm."

Sociālais dienests arī sola radušos situāciju novērst.

Savukārt Veselības inspekcija sola pārbaudīt nelegālo pansionātu, tomēr aicina pašvaldību un Labklājības ministriju rast iespēju aizliegt nodarboties ar aprūpi, kamēr iestādi saimnieki nereģistrē un nenodrošina tajā visu nepieciešamo.