Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Dobelnieks par pārdzīvoto: Biju ļoti satriekts, negribējās vairs dzīvot

© F64

Populārās grupas «Eolika» solistu Daini Dobelnieku (60) piemeklējusi liela nelaime, viņš slimības dēļ nokļuvis ratiņkrēslā, zaudējot normālas iespējas pārvietoties. Kā mūziķis atzīst »Vakara Ziņām«, no sākuma bijis šoks, bet tagad Dainis ir apņēmības pilns ķepuroties un uzveikt veselības problēmas, atzīstot, ka citiem ir vajadzīga lielāka palīdzība nekā viņam.

Slimība progresēja, un kāja bija daļēji jānoņem

Jau 2015. gada vasarā »Vakara Ziņas« rakstīja, ka Daiņa Dobelnieka ikdiena ir smaga, jo mūziķis slimo ar artrītu un ir otrās grupas invalīds. Viņa lielākais atbalsts un palīgs ir sieva Inga. «Bez sievas es noteikti nekur tālu nebūtu ticis, jo nu jau 15 gadu esmu otrās grupas invalīds - man ir artrīts, kustību traucējumi, tos es ļoti jūtu pavasaros un rudeņos un ne labākajā nozīmē. Konkrētu fizisku darbu darīt es nevaru, un, lai kāptu uz skatuves, man stipri jāsaņemas,» 2015. gadā savu dzīvesstāstu mums uzticēja Dainis. Taču nu mūziķim jāiztur vēl lielāks dzīves pārbaudījums.

Dobelnieks ir nosvērts savos izteikumos un daudz par slimību nerunā. «Kad izrādījās, ka kājā ir ļoti stipri traucēta asinsrite, «Gaiļezera» slimnīcā to centās saglābt, tomēr tur neko vairs nevarēja darīt. Slimība ātri izplatījās, un dakteri nolēma, ka kāja jāņem daļēji nost,» piedzīvoto atklāj Dobelnieks. «Cilvēkiem pēc šādām operācijām izmainās viss vestibulārais aparāts, bet visgrūtāk ir smadzenēm pieņemt to, ka kaut kā trūkst. Līdz ar to cilvēkiem bieži sanāk krist un atkārtoti satraumēties. Tā notika arī ar mani,» piebilst dziedātājs.

Tagad ir pagājis vairāk nekā mēnesis kopš kritiena, un viss ir sadzijis. Taču visgrūtāk to ir pārdzīvot un pieņemt morāli. «Sākumā biju tik ļoti satriekts, ka vairs pat dzīvot negribējās, jo savā dzīvē esmu bijis sportists, bet pēc tam sekoja aktīvas skatuves gaitas, kur tu dziedi un dejo, lai iepriecinātu savus skatītājus. Likās - tā ir traģēdija!» skumji nosaka Dainis.

Bet tuvinieki un draugi palīdzēja morāli. «Tas ir vislielākais un vērtīgākais atbalsts - tavu draugu telefona zvans, kad tu dzirdi: «Turies, vecīt, mēs tevi gaidām atpakaļ uz skatuves! Tu mums esi vajadzīgs!»,» atklāj Dainis Dobelnieks. Tāpēc šodien mūziķis vislielāko paldies par palīdzību pārvarēt emocionālo krīzi saka grupas «Eolika» kolēģiem, kā arī tuviniekiem un draugiem.

«Cilvēki saka, lai es netaisot drāmu, viss būs labi. Mūsdienās ir kvalitatīvas protēzes un šādi cilvēki pat olimpiskajās spēlēs zelta medaļas saņem. Esmu nomierinājies un sapratis, ka ar to viss nebeidzas,» šobrīd optimistiski noskaņots ir «Eolikas» solists.

«Jā, mana dzīve ir mainījusies, no daudz kā ir jāatsakās, ar daudz ko jātiek galā savādāk nekā līdz šim. Man negribas lūgt palīdzību, es mēģināšu pats izķepuroties! Ir daudz citu cilvēku, kuriem ir sliktāki apstākļi, lielākas veselības problēmas, kuriem būtu jāpalīdz,» strikti nosaka dziedātājs.

Iespēja palīdzēt grūtībās nonākušiem skatuves māksliniekiem

Nupat biedrība «Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība» sadarbībā ar organizāciju «Ziedot.lv» nodibināja fondu «Līdzskaņa», kura mērķis ir palīdzēt un atbalstīt grūtos brīžos nonākušos Latvijas mūzikas izpildītājus un producentus. Par šo faktu prieku pauž arī Dainis Dobelnieks. «Tas ir ļoti labi un apsveicami, ka beidzot ir šāds fonds, kas var palīdzēt mūziķiem grūtos brīžos. Tu jau nekad iepriekš nezini, kad «tiksi izsviests no laivas», un pastāv iespēja, ka netiksi galā ar problēmām un būs nepieciešama palīdzība - gan finansiāla, gan morāla. Bet vissvarīgākais ir tas, ka tevi neaizmirst. Mūziķi, baletdejotāji un sportisti bieži vien ir veltījuši savu dzīvi nežēlīgam darbam, lai iepriecinātu savus skatītājus. Tad mēs par sevi nedomājam, bet vēlāk rodas dažādas problēmas. Tāpēc ir svarīgi zināt, ka ir tāds fonds, kur var griezties pēc palīdzības, kur uzklausīs un atbalstīs. Kaut tādu fondu būtu vairāk,» tā mūziķis.

Jau pavasarī mūziķis plāno pievienoties «Eolikai»

Pateicoties ģimenes, kolēģu un draugu atbalstam, Dainis Dobelnieks šobrīd ir apņēmības pilns atkal kāpt uz skatuves. «Es vēl dzīvē daudz ko vēlos paveikt,» nosaka mūziķis. «Eolikas» dibinātājam Borisam Rezņikam tuvojas 70. dzimšanas diena, un 3. un 5. maijā ir paredzēti koncerti Rīgā un Cēsīs, kur piedalīsies arī slavenais «Eolikas» četrinieks - Olga Rajecka, Ilona Stepanova, Viktors Zemgals, kā arī Dainis Dobelnieks. «Jā, man tur ir jābūt, jo tā taču ir Borisa jubileja! Tie ir mani kolēģi! Skatuve ir mana vieta! Arī savs jubilejas disks ir jāpabeidz! Tā ka varēšu vēl daudzas reizes iepriecināt savus cienītājus,» ar prieku sirdī sarunu noslēdz grupas «Eolika» dalībnieks Dainis Dobelnieks.

***

Uzziņai!

Lai palīdzētu nelaimē nonākušiem mūziķiem un producentiem, var ziedot mājaslapās «ziedot.lv» un «līdzskaņa.lv». Kā jau ziņots, ziedojumu kastītes izvietotas mūzikas veikalā «Randoms», arī mūziķu koncertos, gada balvas mūzikā «Zelta mikrofons 2017» pasākumā. Neaizmirsīsim mūsu mūziķus, jo visa nauda tiks izmantota viņu veselības atgūšanai.