Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Skandalozi

Uz skatuves pieprasa flīģeli, treilerā – piecas puskailas modeles

Skandalozais Pits Dohertijs "Pozitivus" rīkotājiem atsūtīja speciālu prasību par smalkām vakariņām pirms uzstāšanās. Tiesa, savai maltītei mūziķis nepieskārās, jo pa ceļam pieēdās frī kartupeļus un tika pie "Jagermeistar" pudeles, ko tukšoja preses konferences laikā. © publicitātes

Brīvdabas mūzikas festivālu sezona ir sākusies. Festivālu rīkotājiem ir jāspēj gan pievilināt apmeklētājus, gan tikt galā ar mūziķu prasībām, un šajā jomā netrūkst dažādu dīvainību.

Nepabeigtās vakariņas

2009. gads bija kaislību pilns skandalozajam Pitam Dohertijam – viņš kārtējo reizi bija izšķīries no savas mīlas Keitas Mosas, pabijis aiz restēm par neatļautu vielu lietošanu un izgāzis vairākus koncertus, tāpēc masu mediju pārstāvji ar nepacietību gaidīja, kādā skatā mūziķis parādīsies (ja vispār parādīsies) «Positivus» festivālā. Neilgi pirms gaidāmās Dohertija preses konferences organizatori pavēstīja, ka tā aizkavēsies – mūziķis ceļā uz Salacgrīvu bijis ļoti izsalcis un pieprasījis speciālu maltīti, kas tieši tobrīd speciāli viņam tika vesta no kāda smalka restorāna. Maltīte atbrauca, bet no mūziķa ne miņas... Prese un organizatori nepacietīgi gaidīja, kad beidzot skandalozais mūziķis ieradīsies festivāla teritorijā. Taču izrādījās, ka Dohertijs ieradies jau pirms kāda laika un kopā ar saviem mūziķiem devies uz apmeklētājiem paredzēto ēdienu zonu, kur mierīgi barojas ar frī kartupeļiem un dzer aliņu. Vienu no tā vakara galvenajiem māksliniekiem pūlī starp festivāla apmeklētājiem sazīmēja tikai retais... Mūziķis uz preses konferenci ieradās smaidīgs, bruņojies ar «Jagermeister» pudeli un aizdomīga paskata smēķi zobos, savukārt viņam speciāli vestās vakariņas tā arī palika neskartas.

Kaut ko, nezin ko

2011. gadā festivāla «Positivus» gaidītākie viesi bija grupa «Hurts», un šī grupa izcēlās ar vienu no neparastākajām prasībām savā raiderī jeb prasību sarakstā: «Hurts» prasīja savā treilerā izlīmēt desmit bildes ar topmodelēm – piecām latviešu un piecām ārzemju. Modeles nedrīkstēja būt kailas, bet viņām bija jābūt vismaz puskailām. Starp citu, togad mākslinieki vispār savās prasībās bija ļoti radoši – nedaudz pasvīst festivāla rīkotājiem lika arī «IIris», kas pieprasīja kādu «The Rolling Stones» lietu, kas varēja būt jebkas, sākot ar disku un beidzot ar krekliņu, un pie treilera sienas pielīmētu plakātu ar... Čaku Norisu. Savukārt pērn organizatorus nomocīja «Imagine Dragons», kuras viena no prasībām bija – kaut ko sarkanu piecu eiro vērtībā. Vēsture klusē, kas bija tas sarkanais, taču arī šī prasība tika apmierināta.

Jāmeklē musulmaņu ēstuve

Jau ceturto reizi šogad Liepājā notiks festivāls «Summer Sound» – arī tā rīkotājiem izvirzītas prasības, par kurām nācies palauzīt galvu. Viena no tādām bija «sagādāt rožūdeni». Arī kādas grupas prasība, ka uz skatuves nepieciešama pārģērbšanās kabīne, nebija viegli īstenojama. Taču lielākās galvassāpes rīkotājiem sagādāja kāda mākslinieka vēlme mieloties ar «Halal» maltīti. Taču arī vēlmi pēc īpašās, musulmaņu reliģijai atbilstošās maltītes «Summer Sound» rīkotāji spēja apmierināt.

Vēlas dziesmu svētkus

Jau ilgu laiku par pašmāju kantri mūzikas citadeli var dēvēt Bausku, kur katru gadu norisinās kantri mūzikas festivāls. Tā pārstāvis Mārtiņš Ruža »VZ« atklāj, ka šī festivāla mūziķi savās prasībās parasti ir ļoti pieticīgi: «Tā nav popmūzika, kur mākslinieki paši nezina, ko vēlas. Šajā festivālā mūziķu prasībās nekādu dīvainību nav. Pat tādi kantri mūzikas grandi kā «Bellamy Brothers» neizvirzīja nekādas dīvainas prasības.» Tiesa, reiz, uzstājoties grupai «Asleep At The Wheel», tās līderim esot radusies vēlme klātienē redzēt latviešu dziesmu un deju svētkus. «Tā nu mūziķiem tika sagādātas biļetes tieši uz sadziedāšanās koncertu. Pēcāk viņi bija sajūsmā un par savu viesošanos Latvijā pozitīvi izteicās arī savā mājaslapā, uzteicot arī dziesmu svētkus,» atminas Ruža.

Rokeriem kasti alus

Jau otro gadu Latvijā norisināsies rokfestivāls «Klang!». Pērn rīkotājus patiesi pārsteigusi kāda grupa, kuras prasību sarakstā bija uzrakstīti tikai divi vārdi: «Kasti alus.» Šī prasība, protams, apmierināta. Šī festivāla rīkotājs Edgars Rakovskis »VZ« saka, ka kaut ko jaunu uzsākt nav viegli, tāpēc dažādu kuriozu netrūkst. «Festivāla pirmās dienas rīts. Visi gatavojas sagaidīt solītos papildspēkus (brīvprātīgos), lai paveiktu pēdējos sagatavošanās darbus pirms cilvēku laišanas teritorijā vakarā. No sarunātajiem desmit palīgiem ierodas tikai trīs,» pirmo traģikomisko notikumu atminas Rakovskis. Arī koncertu laikā neiztika bez dažādiem pārpratumiem un jautrības. «Ja nemaldos, festivāla otrā diena. Spēlē grupa, pļava diezgan pilna ar cilvēkiem, kuri visi lielāko uzmanību pievērš nevis grupai, bet pirmajā rindā esošajam čalim, kurš bauda mūziku, «mošo» un ārdās pilnīgi pliks. Bez apakšveļas!»

Tehniskie izaicinājumi

Pērn festivāls «Laba daba» pārsteidza ar vācu apvienības «Deine Lakaien» dzīvo uzstāšanos. «Mākslinieki sniedza akustisko koncertu ar... koncertflīģeli. Līdz ar to kļuvām par pirmo festivālu Baltijā, kur uz «openair» skatuves bija kārtīgs flīģelis, ko nodrošinājām pēc raidera prasībām. Flīģela transportēšana, uzskaņošana, skatuves pārbūve starp divu grupu koncertiem, pasākuma laikā, bija liels izaicinājums,» »VZ« atzīst «Labas dabas» sabiedrisko attiecību koordinatore Kristīne Pinkule. Runājot par savdabīgām lietām mūziķu prasībās, kāds britu mūziķis paģērējis vairākus 42./43. izmēra baltu zeķu pārus. Arī šogad festivāla «Laba daba» organizatoriem būs jātiek galā ar kādu savdabīgu vēlmi. «Lī Skrečam Perijam nepieciešams viesnīcas numurs, kurā ir divas savstarpēji savienotas istabas, kurās katrā ir, citēju no līguma, «King Size’» gulta, un numurā jābūt atļautam smēķēt,» informē Pinkule.