Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Sievietēm

Vērtīgā dzelzs

© F64 Photo Agency

Ja pēdējā laikā jūtat nogurumu, nespēku, vājumu un darba spēju zudumu, iespējams, šie simptomi saistāmi ar gada tumšo un bieži vien depresīvo laiku, taču tie var liecināt arī par izplatītu, lielākoties sieviešu, problēmu – dzelzs trūkumu organismā.

«Bieži cilvēki domā, ka jūt nogurumu laika apstākļu dēļ, bet patiesībā vainīgs ir dzelzs deficīts organismā,» uzsver ginekoloģe Diāna Strauberga.

Ja nepāriet

«Gada aukstajā un tumšajā laikā saņemam pārāk maz saules un vitamīnu, tāpēc var rasties nogurums. Parasti to norakstām uz laika apstākļiem, jo nespēku, kā arī džinkstoņu ausīs, dzīvesprieka zudumu un pat depresijas iezīmes reti saistām ar dzelzs trūkumu organismā,» novērojusi klīnikas Premium Medical interniste Dace Cibule.

Ja organismā nav pietiekami daudz dzelzs, nepieciešamā daudzumā nevar izveidoties hemoglobīns. Tādējādi samazinās sarkano asinsķermenīšu skaits, veidojas mazasinība, līdz ar to organisms netiek apgādāts ar vajadzīgo skābekļa daudzumu. «Visticamāk, sākumā lielas atšķirības nejutīsiet, jo hemoglobīna līmenis samazinās lēnām, taču, ja nogurums un psihoemocionālās svārstības nepāriet, noteikti vajadzētu pārbaudīt, vai organismā nav dzelzs trūkuma. Diagnostiku veic ar asins analīžu palīdzību,» skaidro speciāliste.

Atklāt laikus

Dzelzs deficīta simptomi attīstās lēnām un pakāpeniski. «Pamazām var rasties arī reibonis, galvassāpes, spēka trūkums, veicot fiziskus vingrinājumus; ādas un gļotādas bālums, vēlme ēst dažādas neēdamas vielas, piemēram, krītu, mālu vai ledu, paātrināta sirdsdarbība un elpas trūkums, īpaši fiziskas slodzes laikā,» stāsta Veselības centra 4 ginekoloģe Diāna Strauberga.

Ilgi neārstēts dzelzs trūkums izraisa vispārēju organisma novājināšanos un orgānu funkciju traucējumus. «Laikus nosakot dzelzs trūkumu, mazasinību var konstatēt agrāk un izmantot lētākus perorāli, nevis intravenozi lietojamus preparātus, tādējādi ietaupot līdzekļus,» atklāj Dace Cibule.

Biežāk sievietēm

Vīrieši ar dzelzs deficītu sirgst nesalīdzināmi retāk – tikai divos procentos gadījumu. Tāpēc īpaši sievietēm reizi gadā vajadzētu pārbaudīt hemoglobīna līmeni asinīs. «Ja mēnešreižu izraisītais asins un ar to saistītais dzelzs zudums netiek pienācīgi kompensēts ar pārtikā esošo dzelzs daudzumu, var rasties problēmas. Dzelzs trūkums organismā var veidoties arī pārlieku lielas fiziskas slodzes dēļ sportistēm, ja laikus netiek lietoti atbilstoši produkti vai preparāti. Daudz dzelzs savām vajadzībām izmanto bērniņš grūtniecības laikā, tāpēc katrai grūtniecei ir jāseko hemoglobīna un dzelzs rezervju līmenim savās asinīs,» teic Dace Cibule.

Ja grūtniecības laikā mātei ir bijusi mazasinība, to vēlāk pārmanto bērns. «Viņš, iespējams, būs neizturīgāks pret slimībām, raudulīgāks, lēnāk garīgi attīstīsies un sliktāk pieņemsies svarā. Skolas laikā var rasties grūtības mācībās, jo sliktāk darbosies galvas smadzenes. Bērns var būt nepaklausīgs un nemierīgs,» secinājusi speciāliste.

Pilnvērtīgs uzturs

Mediķes min arī citus iemeslus, kādēļ var rasties dzelzs deficīts. «To veicina arī traumas, kas izraisa asins zudumu, pat hemoroīdi. Iemesls var būt arī veģetārisms, vegānisms un badošanās. Ja uzturs, ko uzņemam ikdienā, nav bagāts ar dzelzi, var rasties problēmas. Gandrīz visi pārtikas produkti satur dzelzi, taču neatsverams tās avots ir gaļa, īpaši liellopa vai jaunlopa, arī aknas. Gaļā ir divvērtīgā dzelzs, kas labāk uzsūcas organismā. Augu valsts produktos ir trīsvērtīgā dzelzs, kas uzsūcas lēnāk, tādēļ, lietojot augu valsts produktus, rezultāts būs jāgaida ilgāk,» paskaidro interniste.

«Daudz šīs vielas ir arī zivīs, dažādos pākšaugos un pilngraudu produktos, žāvētos augļos un riekstos, zaļo lapu dārzeņos un olās. Lai dzelzs labāk uzsūktos, šiem produktiem vajadzētu uzdzert ūdeni vai sulu, nevis tēju, kafiju vai kakao,» teic ginekoloģe. Dzelzi saturošus produktus vēlams lietot arī profilaktiski, piemēram, sievietēm mēnešreižu laikā. Līdztekus var lietot arī C vitamīnu, jo tas veicina dzelzs uzsūkšanos organismā.

Ilga ārstēšana

«Šīs kaites ārstēšana ir atkarīga no mazasinības pakāpes, kuru ārsts nosaka, veicot asins analīzes. Ir svarīgi noskaidrot tās cēloni un novērst to. Mazasinības ārstēšana prasa pacietību un laiku, jo vidēji ilgst četrus līdz sešus mēnešus», uzsver Diāna Strauberga.

Ārstēšana katrā gadījumā ir atšķirīga, taču mērķis ir viens – palielināt dzelzs koncentrāciju organismā. «Tādēļ visbiežāk ārstēšanai izmanto dzelzi saturošus medikamentus, kuri aptiekās ir pieejami dažādās zāļu formās – tabletēs, kapsulās, šķīdumos, ampulās,» stāsta ginekoloģe. Dzelzs vislabāk uzsūcas tukšā kuņģī, tāpēc medikamentus parasti lieto ēdienreižu starplaikos.

***

DZELZS TRŪKUMA SIMPTOMI

• Nogurums, imunitātes pazemināšanās

• Dzīvesprieka zudums un depresijas iezīmes

• Koncentrēšanās problēmas un darbspēju pazemināšanās

• Reibonis un galvassāpes

• Ādas un gļotādas bālums

• Vēlme ēst, piemēram, krītu, mālu vai ledu

• Paātrināta sirdsdarbība un elpas trūkums slodzes laikā