Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

Liekais svars un alkohols – lieli aknu ienaidnieki

© Sanofi

Aknas ir svarīgākais un lielākais cilvēka iekšējais orgāns. Tas nodrošina olbaltumu, ogļhidrātu un tauku metabolismu. Tāpēc īpaši jārūpējas par savu aknu veselību.

Gandrīz katrs trešais pacients pēc vēdera dobuma ultrasonogrāfijas atgriežas pie ārsta ar taukainu aknu jeb aknu steatozes diagnozi. Bieži slimniekiem ar šo diagnozi nav sūdzību, taukainas aknas tiek atrastas nejauši. Etioloģijas iemeslu ir daudz. Visvairāk šāda veida problēmas konstatē cilvēkiem ar lieko svaru, otrā tipa cukura diabētu, paaugstinātu holesterīna līmeni, hipertensiju un citām pazīmēm, kas saistāmas ar  metabolisko sindromu.

Taukainas aknas ir nopietna diagnoze, ko nevar atstāt bez ievērības un kas prasa novērošanu.

Ne tikai alkoholiķiem

Aknu taukainumu visbiežāk izraisa divas slimības, proti, nealkohola taukainu aknu slimība ( NATAS) un alkohola taukainu aknu slimība (ATAS).

1980. gadā kādas klīnikas ārsti apbrīnoja slimnieku, kurš apgalvoja, ka nelieto alkoholu, bet viņa aknu morfoloģiskie izmeklējumi pārliecinoši rādīja, ka pacients ir iedzīvojies alkoholiķim raksturīgā aknu bojājumā. Jo, tāpat kā viskija un citu stipro dzērienu cienītajiem, šī atturībnieka aknas bija ne vien taukainas, bet arī iekaisušas alkohola lietotājiem raksturīgā veidā – histologi pamanīja alkoholiķim raksturīgos Malorija ķermenīšus, aknu daiviņu infiltrāciju ar limfocītiem un granulocītiem. Ārsti uzskatīja, ka sastapušies ar retu dabas paradoksu, kas gan patiesībā kļuva par pamatīgu uzliesmojumu. Šī agrāk nepazīstamā slimība ieguva nosaukumu – nealkohola steatohepatīts (NASH). Mūsdienās NASH ir sastopams ļoti daudziem cilvēkiem.

Morfoloģiskā aspektā NASH ir alkohola lietotājiem raksturīgs hronisks aknu iekaisums, taču iekaisums ir radies cilvēkiem, kas alkoholu nelieto vai lieto maz. Būtiskākā šī iekaisuma pazīme – tas izveidojas taukainās aknās. Tātad NASH ir taukainu aknu iekaisums. Vēl īsti neizprasta cēloņa dēļ dažreiz taukainas aknas neiekaist, bet citreiz aknās rodas ne vien iekaisums, bet vēl smagāki bojājumi. Visu šo dažādo bojājumu apzīmēšanai ieviests apvienojošs jēdziens – nealkohola taukainu aknu slimība.Šajā gadījumā var būt gan taukainas aknas, gan taukainas un iekaisušas aknas, gan taukainas, iekaisušas un ar saistaudiem pārblīvētas aknas un beidzot var izveidoties vissmagākais aknu bojājums – ciroze. Slimība piemeklē vīriešus, sievietes, vecus, jaunus, resnus, tievus. Visbiežāk šī vaina gan skar apaļīgas pusmūža sievietes. Tomēr nealkohola taukainu aknu slimība ir konstatēta  pat 14 gadus vecam jaunietim. Šos stipri atšķirīgos aknu bojājumus apvieno tas, ka sākumā tauki uzkrājas hepatocītos un šo nelaimi nav rosinājis alkohols.

Statistika ir biedējoša

Mūsdienās vairs nav šaubu un ar  plašiem epidemioloģiskiem pētījumiem pierādīts, ka pirmo vietu starp aknu bojājumiem ieņem nealkohola taukainu aknu slimība. Pieaugušiem cilvēkiem taukainas aknas rodas 20–30% gadījumu. Laimīgā kārtā 80% slimnieku smagāki bojājumi nerodas, un bīstamas slimības taukainām aknām nepielīp. Tomēr apmēram 20% gadījumos taukainas aknas iekaist, proti, attīstās NASH, kam var sekot saistaudu ieaugšana aknās (fibroze) vai vēl ļaunāk – var veidoties aknu ciroze ar savām briesmīgajām sekām – aknu mazspēju, aknu vēzi.

Ikviens rīdzinieks katru dienu uz ielas sastop apmēram 100 cilvēkus. Tas nozīmē, ka katrs rīdzinieks dienas laikā vaigā redz trīs NASH slimniekus. Mūsu valstī pašlaik  ir 400 000 pacientu ar taukainām aknām, 60 000 gadījumos viņu taukainajām aknām ir pievienojies hronisks hepatīts. Nākamo desmit gadu laikā šī hepatīta dēļ Latvijā 12 000 cilvēkiem radīsies aknu ciroze.

Alkohola taukainu aknu slimība

Alkohols ir ļoti efektīvs taukainu aknu veidotājs. Visvieglāk taukainas aknas iegūt, ja alkoholu lieto regulāri. Patiešām – alkohola spēja padarīt aknas taukainas ir ļoti liela. Taču, ja ATAS gadījumā alkohola lietošanu pārtrauc, tad aknu taukainums parasti izzūd. Tā ir būtiska ATAS atšķirība no NATAS, jo NATAS gadījumā tik efektīva paņēmiena aknu attīrīšanai no taukiem nav. Hronisku alkohola lietotāju  aknas kļūst taukainas tikai 80% gadījumu. Par spīti neatlaidīgai, regulārai alkohola lietošanai 20% gadījumos alkoholiķiem taukainas aknas nerodas.

Alkohola spēju ietekmēt aknas stipri noteic šīs vielas deva. Neliela (ne lielāka par 10 gramiem spirta dienā) sarkanvīna deva aknas pat stiprina. Aknas nebojā arī lielāka alkohola deva, taču tā nedrīkst pārsniegt 30 gramus dienā. Nevar izslēgt iespēju, ka daži cilvēki ir ļoti jutīgi pret alkoholu. Tāpēc jāpieļauj, ka atsevišķiem indivīdiem alkohols var izraisīt aknu bojājumu arī tad, ja katru dienu uzņem pavisam nelielu alkohola devu.

  • Visstraujāk taukaina akna veidojas, ja alkoholu lieto regulāri.

1) Vīriešiem –  ja ik dienas lieto 60 gramus alkohola, tas ir, apmēram 1,5 l alus vai 0,6 l vīna, vai 120 g ruma.

2) Sievietēm – ja ik dienas lieto 20–40 gramus alkohola, tas ir, apmēram 0,5–1 l alus vai 0,2–0,4 l vīna.

Alkohols neapšaubāmi ir aknu inde un ir nodarījis daudz posta. Alkoholisms ir liela mūsu cilvēku nelaime.

Taukainu aknu slimības diagnostika

Taukainu aknu slimnieki  parasti veselības traucējumus nejūt. Ir tikai vispārēja rakstura traucējumi – nespēks, nogurums, dažreiz smaguma sajūta labajā paribē. Tomēr dzīves kvalitāti šie simptomi nemazina. Dažos gadījumos var palielināties aknas vai liesa. Šajos gadījumos jau attīstījusies aknu ciroze. (Sk. tabulu nr. 1)

Aknu slimību simptomi
Mēreni simptomi Nopietni simptomi
Nogurums Tumšs urīns
Sāpes epigastrija rajonā Gaišas fēces
Flatulence/meteorisms Atmiņas traucējumi
Apetītes zudums Sievietēm neregulāras menstruācijas
  Bieža asiņošana no deguna
  Ascīts (šķidrums vēdera dobumā)
  Icterus (dzeltena āda)

Tabula nr. 1

Taukainu aknu slimnieku diagnosticēšana jāsāk ar vēdera dobuma ultrasonogrāfiju. Jānovērtē pamatslimības – cukura diabēts, hipertensija u.c. Slimniekiem jāveic asins analīze, īpaši pievēršot uzmanību aknu enzīmiem – ALAT, ASAT, GTP. Jāskatās arī citi rādījumi – glikoze, holesterīna līmenis, ZBL un ABL.

NASH slimniekiem ALAT bieži ir vairāk palielināts nekā ASAT. Bet ATAS slimniekiem ASAT koncentrācija asinīs ir palielināta divas reizes vairāk nekā ALAT.

Alkohola hroniskas lietošanas pazīmes 

  • Ādas zvaigznītes visbiežāk skar sejas ādu
  • Ādas un gļotādu masveidīgi asinsvadu paplašinājumi
  • Plaukstu eritēma (sārti, apaļi plankumi uz plaukstu ādas)
  • Ginekomastija vīriešiem
  • Siekalu dziedzeru palielināšanās
  • Svīšana, tahikardija, rokas pirkstu trīce
  • Eritrocītu tilpuma palielināšanās
  • GGT palielināšanās
  • ASAT koncentrācija lielāka nekā ALAT

Aknu slimību ārstēšana

Taukainu aknu ārstēšanas pamatā ir cēloņu ārstēšana. Ja slimnieks lieto alkoholu, jāpārtrauc to darīt. Ja taukainas aknas radušās metaboliskā sindroma dēļ, tad galvenais ir kontrolēt cukura, holesterīna līmeni asinīs, jāsamazina ķermeņa masa. Te pamatārstēšana ir liekās tauku masas mazināšana. To var darīt, samazinot uzņemto kaloriju daudzumu, palielinot fiziskās aktivitātes vismaz līdz divām trim reizēm nedēļā. Ja gadījumā cilvēks nevar īstenot abus šos pasākumus, var lietot tauku masu mazinošus medikamentus. Ja arī šāda ārstēšana nelīdz, jāpārtrauc medikamentu lietošana un jāapsver jautājums par tauku masu mazinošu operāciju (bariatrisku operāciju).

Daži padomi ar ēdienu uzņemto kaloriju daudzuma mazināšanai:

– nelietot ceptus kartupeļus, desas, iemācīties lietot nesaldinātu tēju vai kafiju, nelietot pienu un piena produktus ar palielinātu vai normālu tauku saturu, ierobežot kūku un konfekšu lietošanu, nelietot saldinātas sulas, kolu, alu.

Aknu bojājumu  ārstēšanai izmanto medikamentus, kas satur ursodeoksiholskābi, tāpat arī augu valsts  līdzekļus(esenciālie fosfolipīdi, silimarīns, struteņu laksti u.c.)  Esenciālie fosfolipīdi ir augsti specializēti lipīdi, kas ir galvenais komponents šūnapvalka veidošanā. Pateicoties esenciālo fosfolipīdu spējai iebūvēties bojātos aknu šūnu apvalkos, tie veicina aknu šūnu reģenerāciju un struktūras saglabāšanu, lipīdu peroksidācijas kavēšanu un kolagēna sintēzes kavēšanu. Rezultātā tie normalizē subjektīvās sūdzības, kas saistītas ar toksisku vai uztura izraisītu aknu bojājumu, kā arī hepatīta gadījumā.

Komandas darbs

Taukainu aknu diagnosticēšana nav sarežģīta lieta. Liela problēma ir tā, ka aknu iekaisums, fibroze, agrīna ciroze taukainu aknu slimniekiem vairumā gadījumu noris latenti.

Lai taukainu aknu un to izraisīto slimību ārstēšanā sasniegtu labākus rezultātus, tajā vajadzētu iesaistīt internās medicīnas nozares speciālistus – kardiologus, endokrinologus, gastroenterologus, hepatologus, kā arī dažreiz ķirurgus.  Vislabākā problēmas risināšana ir savlaicīga slimības cēloņu kontrole. Profilakse noteikti ir labāka nekā ārstēšana.

Skaidrojošā vārdnīca

Hepatocīti – galvenās aknu šūnas.

Epigastrija – augšējā vēdera vidusdaļa.

Flatulence – pastiprināta gāzu izdale.

Meteorisms – pārmērīga gāzu uzkrāšanās kuņģa zarnu traktā.

ALAT – aknu ferments (alanīnaminotransferāze), kas sintezējas aknu šūnās. Paaugstināta ALAT aktivitāte var liecināt par aknu bojājumu.

ASAT – aknu ferments (aspartātaminotransferāze).

Bariatrija – medicīnas nozare, kas ar ķirurģiskām metodēm ārstē aptaukošanos. Latvijā šobrīd izmanto trīs svara samazināšanas operācijas – regulējamas kuņģa saites uzlikšana, kuņģa apiešana un kuņģa samazināšana.